Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

miercuri, 14 iunie 2017

Umbra sau partea întunecată din fiecare


Putem rezuma teoria lui Jung asupra Umbrei ca parte a psihicului care conține neajunsurile noastre și slăbiciunile reprimate. Umbra este partea noastră inconștientă și ascunsă vederii în cea mai mare parte a timpului. Este adesea numită partea noastră întunecată și fiecare dintre noi are una. Este o parte din noi pe care nu vrem să o recunoaștem pentru că, de obicei, nu ne place.
Umbra reprezintă o frică, o frică ce exercită o putere considerabilă în viața noastră. Se numește o frică primară deoarece se bazează pe evenimentele situate la nivelel primar, instinctual și, prin urmare, operează pe principiul supraviețuirii. Ei bine, această frică principală este un motivator principal pentru multe dintre alegerile noastre din viață.
În astrologie, Luna Neagră este punctul din tema natală prin care identificăm frica primară. Există douăsprezece forme de teamă primordiale, una pentru Luna Neagră în fiecare semn: Berbec - teama de nevrednicie; Taur - teama de pierderi materiale; Gemeni - teama de respingere; Rac - teama de abandon; Leu - teama de schimbare; Fecioară - teama de eșec; Balanță - teama de singurătate; Scorpion - teama de pierdere; Săgetător - teama de lipsă de sens; Capricorn - teama de neglijare; Vărsător - teama de neputință; Pești - teama de vulnerabilitate / rău.
Temerile primare subminează creșterea noastră personală și sentimentele de fericire. Adesea împiedică succesul, deoarece frica este ceea ce ne oprește fără să ne dăm seama când ne aventurăm într-un teritoriu necunoscut. Alegerile și acțiunile noastre sunt direct proporționale cu nivelul de control pe care Umbra îl exercită asupra noastră. Când frica este dominată de Umbră, ne simțim neîndepliniți și nemulțumiți. Acest lucru ne împiedică să devenim complet integrați. Aceste temeri împiedică să actualizăm potențialul personal și să împărtășim cine suntem cu restul lumii.
Din moment ce partea umbrei este în mare măsură inconștientă, ea ne afectează fără să ne dăm seama de această dominare. De obicei, circumstanțele care reapar în viața noastră și ne determină să ne întrebăm de ce mi se întâmplă toate lucrurile astea mie, provin de la Umbră. De multe ori, în perioada formării noastre, am făcut alegeri fără a înțelege pe deplin ce se întâmplă cu noi. Acest lucru se datorează faptului că este dificil să faci schimbări atunci când nu știi ce te motivează cu adevărat. Deciziile și acțiunile care se fac din teamă rareori ne ajută.
Temerile noastre primare ne determină să ne judecăm aspru pe noi și pe ceilalții. Pentru a face față temerilor noastre, umbra folosește o tehnică cunoscută sub denumirea de "proiecție". Proiecția are loc atunci când exteriorizăm sentimentele Umbrei din noi și le transferăm altora. Proiecția este metoda preferată a umbrei deoarece întotdeauna ne confruntăm cu ceilalți când nu suntem capabili să ne confruntăm cu noi înșine. Când suntem critici, în mod nejustificat, cu ceilalți, de fapt ne criticăm pe de noi înșine. Proiecția este cauza multor dificultăți din relațiile cu noi și cu ceilalți, lucruri pe care refuzăm să le vedem la noi dar le descoperim la alții. 
Deci, Umbra este partea întunecată, distructivă și reprimată a personalitatăţii fiecăruia, o parte inconștientă, un fel de negativ din spatele pozitivului afișat zi de zi, o personalitate dublă inversată.
Ego-ul este o structură mentală care definește celălalt Eu, dublura noastră intrioară, şi în timp ce ego-ul ţine de conștient, umbra e sălăşluită în inconștient. Și, la fel ca toate părţile noastre inconștiente, umbra aspiră cu înverșunare să devină conștient.
Umbra este amenințătoare și caracterul ei rău intenționat se regăseşte în noi toți. Pentru a găsi și a ne  înțelege umbra, trebuie să analizăm în mod obiectiv părțile personalității noastre pe care le considerăm problematice și detestabile, indiferent de motiv, și, prin urmare, avem un inventar a tot ceea ce semnifică Umbra.
Toate hotărârile etice au o latură întunecată ca și în judecata binelui și a răului care insinuează, că o evaluare proprie este complet subiectivă, ca fiecare personalitate și chiar în fiecare cultură, Umbra este cumva partea negativă a moralei și a tradiției, este respingătoare, este cea care induce reacția negativă când se pune problema reacțiilor de autoapărare. La acest nivel înțelegem modul în care Umbra a modelat personalitatea umană, inconștientul colectiv și culturile de-a lungul timpului, dar nu trebuie confundată cu umbra Anima și Animus din psihicul uman.
Noi, de regulă, proiecăm Umbra asupra persoanelor de același sex, ca femeie asupra femeilor, ca bărbat asupra bărbaților sau asupra unor entități morale asexuate – țări, întreprinderi, firme, religii, oricăror grupuri colective și cărora noi le atribuim defecte care nu sunt altceva, decât un mod de a trăi indirect această latură întunecată a personalității noastre.
Orice eveniment banal, cu privire la o terță persoană, are în noi un impact emoțional semnificativ care ar trebui să ne conducă la întrebări despre noi înșine, pentru că această reacție - în parte sau în totalitate – este nejustificată, este semnul unei expresii a naturii noastre celei mai profunde, reprimate, care țâșnește prin fisurile care se produc în suconștient în acel moment. Reacția este direct proporțională cu represiunea inconștientă cea mai profundă, trăirea cu atât este mai vie cu atât este mai intensă.
Scopul Umbrei este de a crea contactul, de a ne face să meargem spre ceilalți, de a ne confrunta cu ei, uneori aducându-ne pe picior de luptă, chiar dacă noi sperăm să facem în alt mod, trebuie să acceptăm schimbarea care se poate naște această relație cu propria noastră Umbră și creativitate care se desprinde din ea.
Complexele noastre psihologice sunt parțial consecutive cu Umbra, au impact emoțional și pot genera, apoi cristaliza staza de autonom. Complexele provin de la blocajele provocate de Umbră fiecăruia, de fricile noastre abisale, care nu sunt acceptate sau integrate în personalitatea noastră, ceea ce duce inevitabil la conflicte psihologice, la presiunea din individualitatea noastră.
Umbra poate fi extrem de rea șide  distructivă dacă încercăm să o suprimăm, dar dacă o acceptăm, ne acceptăm fricile inexplicabile și încercăm să le descifrăm, Umbra stă în colțul ei, ba chiar ne ajută să înțelegem anumite lucruri. Pe de altă parte, prin Umbră avem acces parțial la Anima și Animus, după cum spunea și Carl Gustav Jung, că pentru a se înțelege pe sine dar și relațiile cu cei din jur a trebuit să-și întâlnească mai întâi propria Umbră.
Durerea acestui contact este direct proporțională cu lipsa de auto-cunoaștere. Cu cât puțin știm, cu atât ne mințim mai mult, cele mai multe din aceste minciuni neagă realitatea Umbrei astfel că un contact cu ea va fi foarte dificil.
Și acest lucru este dificil pentru toată lumea, deoarece chiar și personalitatea cea mai obiectivă și constructivă este cu un pas în urma Umbrei, această fațetă tulburătoare care ar prefera să nu existe deoarece gradul de conștientizare a acestei fațete negative a personalității noastre duce, într-o anumită măsură, la un grad de haos psihologic și la prăbușirea ego-ului structurat care încearcă să reziste prin susținerea că eu sunt cel adevărat. În realitate însă, avem aceeași nuanță ca și personalitatea noastră pentru că ne luptăm cum vrem și cu cine vrem, dar niciodată nu ne vom elibera complet de ea, Umbra face parte din viață și din noi!
Umbra poartă o energie puternică întunecată de care însă avem nevoie în viața noastră. Dacă umbra se transformă în inconștient, uneori întunecă mintea și estompează ego-ul,  este intuiția aceea care o avem că se va întâmpla ceva rău, că putem face ceva rău, de care avem nevoie. Umbra are multe lucruri să ne învețe cu condiția să știm cum să o ascultăm și o înțelegem, și mai presus de toate, nu consideră o rușine un fapt pe care societatea îl consideră rușinos și care a rămas ascuns în străfundurile ființei noastre.
În ciuda tuturor relelor pe care le-am pățit, Umbra este un arhetip necesar procesului de individuație, care are propriile calități, să spunem, și care urmează să fie integrate în personalitatea fiecăruia.
Ar trebui să i se permită să existe și să trăiască ca să se găsească un echilibru corect, să analizeze reacțiile care previn îndepărtarea sa, mai degrabă, decât să încercăm să înăbușim pericolul de a țâșni la suprafață, inevitabil, prin alte mijloace de exprimare și de creație care să ducă, în același timp, la o ruptură în personalitate. Nu este de dorit să se elimine cota de întunecat și negativ din noi deoarece acesta este motorul pentru transformarea profundă.
Integrarea Umbrei este realizarea potențialului global de la naștere, de a găsi calea spre transcendență și individuație și eliberarea vine prin creativitate.
Pentru a analiza Umbra în astrologie, trebuie să determinăm mai întâi care sunt planetele importante ale temei natale, semnele și casele în care sunt, elementele, demnitățile. Umbra este, de fapt, reprimată astrologic în elementele opozabile care lucrează prin complementaritate, ceea ce are un element nu are celălalt și invers, dificultatea este că orice parte a temei natale poate deveni un semnificator al Umbrei.
Umbra este exprimată, în special de Saturn, Marele Malefic din astrologia tradițională, deci primul lucru la care ne uităm este locul unde se află Saturn, în semne și în case, deoarece rigoarea și structura sa modelează ego-ul, desțelenește inconștientul, Umbra este în profunzime, aspectele sale se pot constitui în bariere care să nu ne lase să ajungem la individuație pentru o mai mare înțelegere a inconștientului nostru, sunt teste pe care le dăm periodic și dacă le luăm, mai cade o barieră din cale spre individuație.
Saturn întruchipează Umbra noastră sau cel puțin concentrează o serie de atribute ale acesteia, și îl recunoașteți după faptul că exprimă suferința în tăcere, singurătatea, greutatea de pe suflet. Totuși el aduce și profunde valori morale și spirituale dar și realizarea socială atunci când sunt integrate virtuțile sale, să ne gândim doar la Capricornul și la Înțelepciunea sa. 
Umbra poate fi, de asemenea, exprimată prin Pluto si instincte pe care le reprezintă. Metamorfoza puterii, care o însoțește și care este născută din partea inconștientă a părții întunecate.
Luna Neagră / Lilith, în funcție de modul în care este experimentată, în mare parte inconștient, este un factor transcendent care funcționează în legătură cu Umbra. Personalitatea găsită în partea inconștientului unde este Umbra este un complement necesar al conștientului care exprimă deplin germenul întrupării sale în căutarea sa pentru absolut. Acesta poate reflecta însă, în aceeași măsură anxietate, fobii, eșecuri și poate absorbi energia conștientului și o anume parte a personalității pozitive, până la respingerea de sine, inclusiv refuzul propriului corp , să ne gândim la problemele complexe asociate, cum sunt anorexia sau bulimia.
Axa Nodurile Lunare, care și ele pot avea o latură întunecată inconștientă.
Chiron, de asemenea, cu toate pagubele pe care le reprezintă.
În mod similar interceptările și casele legate raportează dezechilibrul care evidențiază o parte întunecată a personalității. În cazul în care Umbra în tema nativă se ascunde o putem detecta cu ajutorul altor factori mai puțin evidenți care însă pot influența negativ pe Saturn sau pe Pluto. Aceștia sunt  un model planetar mai complicat de tipul yodului, a clepsidrei și care fac aspecte grele cu  Saturn și Pluto. Aceste modele pot face parte din interceptări sau să fie prezente în casele legate. De exemplu, depresia și tulburările psihice asociate - este o parte a unui proces natural dar și de recuperare, prin transformarea personalității care pune de multe ori ego-ul să se confrunte direct cu Umbra sa, un soi de purgatoriu interior.
De multe ori însă, aceste modele sunt activate de tranzitele care provoacă inconștientul și îmboldesc Umbra să acționeze. De aceea, trebuie monitorizate atent, mai ales, ciclurile lungi ale lui Saturn și Pluto, atunci când intersectează ciclurile mai scurte, inclusiv ale Lunei Neagre / Lilith, ale Nodurilor Lunare sau ale lui Marte. Manifestările Umbrei pot fi descoperite prin progresii, în special aspectele negative. 
În compatibilitate, Umbra dă informații despre fiecare dintre părți și discutâtnd despre aceste neajunsuri cu fiecare în parte, cuplul ajunge să le integreze și să le accepte. Uneori, Umbrele se pot întări reciproc și apoi duce la relații sociale revelatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu