Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

sâmbătă, 3 iunie 2017

Complexul Lilith


În altă ordine de idei, ați observat, probabil, că femeii căreia îi este permis în societatea să fie sexy, nu i se permite să deschidă gura? Ea trebuie să fie frumoasă, decorativă și sexy, capabilă să satisfacă orice fantezie a simțurilor, dar nu are voie să fie și inteligentă. Iar dacă este deșteaptă, nu îi este permis să fie sexy?! Măi, să fie!? Dar la o privire mai atentă, observăm că interdicția este construită pe ideea că femeile frumoase sunt proaste, cele urâte, deștepte; de asemenea, dacă vor să fie cu adevărat mame, nu trebuie să muncească, nu trebuie să aibă o carieră, nu au ce să caute în politică, nu aia, nu cealaltă...STOP!...nu vi se pare că sunt cam multe interdicții într-una singură și care ține de mentalitatea tipic paternalistă a societății în care trăim? De ce le este frică bărbaților de femei, cred că așa ar trebui să punem întrebarea. Simplu, femeia care reușește să integreze toate aceste interdicții, are o putere incredibilă asupra celor din jur, devine un real pericol și induce o frică terifiantă într-o lume dominantă de bărbați. Deși se spune că se dorește egalitate între sexe și, în general, egalitate între oameni, dacă o femeie se exprimă prin muncă, are inițiativă și dovedește și competență, imediat, colegii ei bărbați, devin invidioși și încearcă să o înlăture pe căi mai puțin ortodoxe, dar să o înlăture. La fel se întâmplă dacă se dovedește cumpătată și nu vrea să ia deizii sub imperiul impuslului de moment sau domnilor li se pare nepotrivită. De fapt, ne lovim de orgoliu, de mândrie și care sugerează un od fals de a vedea lucrurile. Psihologul german Hans-Jurgen Maat a denumit această divizarea fundamentală, în ceea ce privete statutul social al femeii moderne, Complexul Lilith.
Știm, din mitologia evreiască, că Lilith a fost prima soție a lui Adam, o femeie puternică, debordând de sexualitate și senzualitate, care nu a a fost deloc atrasă de ideea de maternitate și, lucru nemaiîntâlnit, se mai credea și egala lui Adam. Ba, a avut tupeul să meargă la Dumnezeu și să îl pârască și chiar să-l farmece pe Creator aflându-i numele adevărat, după care fără să aștepte ca lucrurile să se lămurească a evadat din Rai și nu s-a mai întors vreodată înapoi. O interdicție care își păstrează valabilitatea și în ziua de azi.
Societatea a umplut golul rămas nu cu Eva cum ar fi fost normal, ci cu amintirea Primei soții și iată cum ne lovim de dreptul primului născut până și în mitologie. Doar că această amintire a început să fie îmbrăcată în conceptele epocilor pe care le-a traversat. Pentru că femeia simbolizează în esență maternitatea și nașterea de copii, a fost elaborat conceptul de mamă bună, așa cum o știm și noi. Mama nu își afișează deschis sexualitatea, cu atât mai puțin să se dedea la oarsce perversiuni sau sălbaticie în cadrul actului sexual, deloc, ea este cea care trebuie să nască și să crească copii, liniștită, supusă, blândă, iubitoare și mămoasă. Conotațiile pozitive sunt la fel de clare pentru toți deoarece acestea sunt un clișeu. În cazul în care mama noastră este altfel, își trăiește viața altfel decât o expune acest clișeul -  are un grup de prieteni, merge la restaurant unde ascultă muzică bună și dansează, la un film, se machiază, se îmbracă modern deja avem negativul clișeului de care aminteam.
O mamă bună pune dorințele familiei înaintea celor personale și nu se plânge de sarcinile pe care le are, iată măcar un motiv pentru care ea să fie apreciată și respectată de societate. Dar, dacă ei nu îi este permis să fie deschisă sexual sau să își exprime un punct de vedere în societate, este ușor de înțeles frustrarea, posibil ca asta să fie un indicator pentru cantitatea mare de antidepresive pe care le consumă femeile și în special mamele supra-extenuate. Mi-aduc aminte de mama, copil fiind, care lua și câte 2 diazepame pe zi, în condițiile în care eu, un frate de al meu și tata eram în spitale diferite și diamentral opuse unul de celălalt, iar acasă mai erau doi copii care trebuiau duși la creșă și la grădiniță iar ea trebuia să ajungă și la raportul de gardă și la vizita de seară. Și astă zi mă întreb cum a rezistat, dar este un Capricorn care are ce ii trebuie să facă față situațiilor de criză și pentru asta nu trebuie decât să îi mulțumesc pentru că am ascendentul în Capricorn. Lipsa exprimării de sine se resimte, dacă este să ținem seamă de ierarhia instituită de Maslow. Atâta vreme cât una, sau mai multe dintre caracteristicile și atributele feminități le sunt refuzate, fiecarea femeie va suferi un dezechilibru între propria exprimare și societatea care este incapabilă să accepte că femeia poate fi și altfel decât o mamă exemplară.
Cum se poate rezolva această problemă? Simplu, femeile să-și revendice puterea interioară ca ființă sexuală, să-și facă simțită puterea înțelepciunii lor, deschis, în societate fără însă a pierde interesul bărbaților, păstrându-și în același timp capacitatea de a exprima și a cultiva maternitatea, parte cheie a psihicului feminin.
Am putea să ne gândim la arhetipul lui Lilith ca la o oglindă de cristal în care unghiul de incidență al Soarelui este o explozie de culori; paleta de culori exprimă energia lilithiană în fiecare dintre noi. Nu toti cei care trăiesc povești cu tentă lilithiană vor identifica aceste fațete, e adevărat, deși, s-a putea afirma că puterea acestui arhetip stă tocmai capacitatea sa de a se multiplica specific, cu accente proprii, bine conturate, la persoane diferite doar bazându-se pe condiționarea socială - credința și opțiunile sale. În cazul în care o persoană se identifică cu una dintre aceste ipostaze și o recunoaște, este clar că trăiește la nivel personal, în condiții specifice, o reiterare a poveștii lui Lilith.
Poziția lui Lilith în tema natală este locul în care energia Zeiței Nopții se resimte în momentul în care înțelegem transformarea prin care trecem. În același timp, Lilith reprezintă Umbra și femininul colectiv. Lilith prin ceea ce este și-a găsit exilul în Taur pentru că este în contradicție cu energia patriarhală și exaltarea în Scorpion prin senzualitatea cu care lucrează. Ea este preocupată de dreptate și adevăr, dar nu de ego, pentru că ea vrea să fie fericită. Vorbim despre acea energie transpersonală care ne împinge să facem față unei situații dificile. Prin asta amintește de energie Marii Mame când bărbatul era consortul și de multe ori sacrificatul, este arhetipul care împinge limitele dincolo de suportabilitate, dărâmă bariere și tabuu-ri și duce la anarhie când nu știi să o canalizezi.
Lilith are un extraordinar potențial pentru creativitate; este conectată la Marea Zeiță, preocuparea spre inițiere, aduce ceva din trecut și, prin urmare, din inconștient ceea ce o leagă de Pluto. Dar tot Lilith este asociată cu sacrificii sângeroase, cu ritualuri care erau practicate în timpul ceremoniilor dedicate Marii Zeițe. Dar sângele, misterul ciclului menstrual, avortul spontan, renunțarea la un copii, problemele ginecologice sunt și ele asociate cu Lilith. Onorarea acestor cicluri este în legătură cu o înțelegere mai profundă a principiului feminin. Tot Lilith însă, este arhetipul femeii fatale, servitoarea zeului Innana, târfa Babilonului transformată de mentalitatea patriarhală într- un monstru.
Luna Neagră / Lilith are unele similitudini cu nodurile lunare deoarece energia ei este în relație cu Pământul și cu Luna, așa cum preoteasa templului este în relație cu pământul, Gaia, și cu luna. Este punctul care leagă pământul de Lună, care la rândul ei este conectată cu energiile feminine și nu trebuie confundată cu asteroidul Lilith. Reprezintă, în esență, puterea energiei feminine ca simbol a Marii Zeiţe. Locul unde apare Lilith în tema natală este ușa pe unde energia Marii Zeițe se revarsă în viața noastră. Ca imagine, Lilith nu poate fi captată dar o simțim ca energie.
Lilith dispune de energia nopții adânci, a Întunericului la adăpostul căruia se petrec atâtea și poate nu greșesc atunci când încerc să văd în asta o conexiune cu misterele dyonisiace, isiatice  și orfice care se desfășurau noaptea și în care catharsisul, starea de extaz care dizolvă limita dintre conștient și inconștient și care culmina cu plăcerea maximă și prin urmare, stăpânește forțele inconștientului.
De obicei, energia lilithiană devine evidentă în a doua parte a vieții, atunci când ia chipul Femeii înțeleapte sau a Bătrânei înțelepte. Aici găsim o legătură puternică cu fazele Lunii – Luna Plină, când femeia este în deplinătate fiziologică, naște și își crește copiii, îi educă și își hrănește familia, iar experiența de viață acumulată îi permite să vadă lucrurile cu detașare și este asociată Casei a 7-a privită ca o casă a familiei, a perpetuării nu doar tradițiilor care țin de familie ci și copiilor proveniți din căsătorie; Ultimul pătrar este asociat Bătrânei înțelepte și Casei a 4-a, a sfârșitului de viață, a tradițiilor moștenite pe care le-a transmis mai departe, ea este deținătoare vechii înțelepciuni și a experienței de viață și deci, poate da sfaturi. 
Să nu omitem însă că Lilith ne provoacă să facem față propriei noastre conștiințe, războiului cu Sinele conștient iar victoria finală este menită să ne împingă să urcăm scara evoluției. Urmărind însă tranzitul Lunii Neagre / Lilith în tema natală, vom observa că ea sugerează preocupări legate de călătoriea interioară, astfel încât acest punct de joncțiune între Pământ – Lună – Lună Neagră / Lilith să exercite o fascinație aparte, deoarece chiar dacă o detestăm pe Lilith, nu putem trăi fără ea. 
Rebela Lilith se împotrivește aservirii, vrea egalitate, dar nu să fie controlată și nici nu va accepta compromisul cum se întâmplă când Luna Neagra / Lilith este situată pe Mijlocul Cerului, este conjuncta cu Ascendentul sau cu Soarele și spunem că se află într-o poziție foarte puternică. Când este în exil în Taur aduce marginalizare, suntem provocați să o aducem din exil, dacă nu, energia ei devine distructivă. În această situație, Lilith ține de cât suntem de conștienți și de conectați la energia ei, cum o acceptăm și ce modalități de exprimare găsim fără a o lua razna. Dar Lilith ne obligă să experimentăm periodic și căderea și să petrecem un timp departe de ceilalți, pentru a reînnoirea Sinelui, metaforic, să ne gândim doar la ciclul menstrual al femeii.
Energia lui Lilith este pură și instinctuală, cere confirmare, iar dacă nativul nu îi înțelege mesajul atunci va avea parte de probleme care pot merge din rău în mai rău. Când comemorăm pe cineva, de exemplu, durerea și suferința sunt un tribut conștient adus persoanei dispărute, periodic însă, și societatea are nevoie de un asemenea sacrificiu și, conform legilor imanentului, trece la igienizare, la curățire, la purificare care au loc cu ruperi și renunțări dureroase și marchează fiecare colectivitate. 
Plasarea în case a Lunii Negre / Lilith, aspectele acesteia cu celalte planete, îi spune celui care încearcă să-i înțeleagă mesajul, ce trebuie să sacrifice ca să poată evolua mai apoi, într-o curbă ascendentă din spirala ciclului pe care îl parcurge. Posibil ca nativul să fie nevoit să se întoarcă în copilărie, să-și reamintească de interdicțiile impuse - de familie, de educație, de societate, să le reactualizeze fără să mai fie nevoie de o forță din afară care să îi reamintească de toate acestea.
Misterul ciclurilor are legătură cu Lilith - naștere, creștere și moarte. Aceste cicluri se cer onorate prin sacrificii personale și de grup, pentru ca, apoi, eliberat de sarcini, ca să spun așa, sufletul să plece, permițând altei ființe să se nască. Această transformare poate avea ceva foarte plutonian în ea. Așteptarea nativului, trecerea prin procesul de vindecare înainte ca ceva nou să se nască trebuie mai întâi să polarizeze forța femininului, forță care este percepută cu sufletul și nu este palpabilă.
Timpurile moderne au retrezit în conștiința oamenilor, interesul pentru zeița care întrunește o multitudine de fațete ale femininului, una dintre cele mai ademenitoare și mai incitante prezențe, a cărei reputație continuă să rămână și după 5000 de ani, una învăluită de mister. Este o expresia profunzimii psihicului uman, cea care insuflă dorința arzătoare de a ne depăși condiția și în același timp, rămâne rana noastră cea mai profundă, chiar mai profundă decât cea chironiană. Așa s-a născut ideea de feminitate rănită. 
Lilith semnifică noaptea și este asociată cu culoarea neagră dar și cu partea întunecată a femeii. Drumul ei, conduce la denaturarea individualității datorate unor societăți patriarhale cu scopul de a ilumina Umbra din fiecare. Dacă vom căuta sursa fricilor și a interdicțiilor vom descoperi că, de obicei, ele evocă nu doar o schimbare majoră în conștiința colectivă a imaginii feminismului, ci scoate la iveală și ceva esențial care trebuie să fie valorificat în viața noastră fiecăruia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu