Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

sâmbătă, 10 iunie 2017

Animus forța masculină dintr-o femeie




Animus, Anima şi Umbra
- 1 -

Astrologia Lunii Negre / Lilith dezvăluie calea spre totalitate. Ne sunt arătate două jumătăți din noi înșine, pe care trebuie să le unim pentru a deveni compleți. Când partea Umbrei este conștientizată, avem acele sclipire când știm foarte clar ce avem de făcut. Cunoscând ceea ce ne reține și înțelegând temerile și motivațiile inconștiente din spatele multor răspunsuri, putem face schimbări eficiente în viața noastră, putem face alegeri mai bune în ceea ce servește dorințele noastre și statutusul nostru. În acest proces, vindecăm și transcendem părțile ascunse de Umbră.
Iar astrologia Lunii Negre / Lilith merge un pas mai departe. Din moment ce dragostea este cea mai puternică putere de vindecare a tuturor și dacă Luna Neagră ne dă ceea ce trebuie ca să ne vindecăm, este evident că Luna Neagră este implicată, intim, în dragoste. De fapt, poveștile de dragoste sunt legate în mitologia și temele Lunii Negre. Nu numai că ne învață cum să iubim și să ne iubim, dar ne spune și cum știm că suntem cu adevărat iubiți.
Important, în acest moment, este să fim conștienți de faptul că există două laturi la Luna Neagră / Lilith - o parte întunecată și o parte luminoasă. Pentru a începe studiul nostru, vom examina mai întâi condiția de Animus și Anima, apoi aspectul de Umbră, dar nu trebuie să le confundăm în această asociere Luna Neagră / Lilith în totalitate, pe noi ne interesează să aducem la lumina partea ei întunecată. Luna Neagră Lilith sfidează limitele și restricțiile și ea lucrează întotdeauna pe două paliere - niciodată pe unul. Legarea acestei energii astrologice arhetipale doar de un singur palier ne conduce la explicații eronate, la neînțelegerea esenței sale.

Animus forța masculină dintr-o femeie 

Jung a introdus noțiunile de Animus și Anima pentru a demonstra că natura omului este una duală. El a identificat Anima ca fiind componenta feminină a subconştientului bărbatului şi Animus ca fiind componenta masculină a subconştientului femeii.
Animus înseamnă logos sau minte spirituală, rațiune, structurare, forța logicii, ideea, comunicarea, verbul, rațiunea, inerția, caracterul complet, ego-ul conștienței, individul, unitatea primordială ... Animus este individualitatea, ego-ul conștient care încearcă să colecteze prin natura sa fundamnetală inconștientul colectiv. Animus este partea masculină din fiecare femeie, care se regăseşte în structurile cele mai intime ale inconştentului, cel care le dă un aer seducător, le impune spirit de frondă, le face spirituale, inteligente, tărie de caracter, duritate ... el sporeşte introspecţia și afirmarea şi de aceea se poate rupe de afectivitate. Animus este important pentru femeia pentru dezvoltarea personalității sale, pentru individualitate, independență, individualismul, puterea şi agresivitatea, dar, de asemenea, mai înseamnă şi singurătatea...Animus este o prezenţă inerentă în om, fiecare om are modul său de a-a exprima, impulsuri care vin să dea coloratură personalităţii unui nativ dacă ne referim la astrologie pentru că fiecare este amestec, un conglomerat de caractere care îl fac să fie unic.
Protectorul este tatăl născut în semne de Apă este fie protector, atent, grijuliu, reconfortant, liniștitor, foarte atașat de familie și de valorile tradiționale, el nu se abate de la de la reguli, tipul de bărbat cap al gospodăriei, fie este autoritar, dominator, inflexibil, dur, impulsiv și cere supunere necondiţionată, uneori sub constrângere, nu neapărat fizică, cât mai ales emoțională.
Idealistul este tatăl născut în semne de Aer poate fi frumos, dar imatur, tânăr are ceva din impulsivitatea semnelor de foc, dar este genial, jucăuş, tachinează, este sedus de tinerețea spiritului, de partea lui infantilă și totuşi are mintea ascuțită, este tipulîn pas cu moda ; dar poate fi şi nestatornic, iresponsabil, capricios, superficial, indiferent, rece, interesat și chiar crud.
Eroul este tatăl născut în semne de Pământ este omul prin excelenţă curajos, atletic, eroul, cuceritorul, războinicul, câștigătorul, constructorul, carismaticul, încrezător în tot ce întreprinde, curajos, pragmatic, tenace, este tipul războinicului sau a vânătorului. Extrema acestuia este tatăl violent, brutal, dominator, ambițios, lacom, vrea putere și bogăție, ultra materialist, distructiv, insensibil, gelos si posesiv.
Misticul este tatăl născut în semne de Foc. El este spiritual, vizionar, înțelept, inteligent, grijuliu, creativ, filozof, el are o mulțime de cunoștințe, este tipul de intelectual de referinţă, învăţătorul, guru-ul care poate deveni însă fanatic, iluminat, indiferent față de lucrurile obișnuite, cocoțat la cel mai inalt nivel, aproape de nebunie.
Acestea sunt categoriile care se regăsesc prin proiecţia animus la femei, o proiecție care este adesea radical diferită de animus-ul real al bărbatuui în cauză!
Apoi, Animus poate fi proiectat în afara oricărei relații, cu conotaţii referitoare la activitățile care sunt legate de acestă proiecţie: autoritate, creativitate artistică, muncă și sport, religie si misticism, etc..
În practică, fiecare om va exprima un animus complex, un amestec al celor patru arhetipuri amintite, cu toate că trebuie să punem la îndoială, întotdeauna, calitatea conștientă, care este o proiecție specială venind de la o femeie .
La fel, şi bărbatul trebuie să realizeze că Anima, imaginea femeii ideale, este o prezenţă inconștientă, un fel de partener interior integrat sieşi, şi să nu uite că nici o femeie nu s-ar putea potrivi unei imagini ideale creată în mintea şi în sufletul lor.
Animus nu este detectabil decât foarte târziu, sau poate niciodată, atunci când experienţa de viaţă la permite femeilor să sesizeze această prezenţă asemenea unui alter-ego, în ei şi nu există o formulă magică pentru a-l  găsi mai devreme.
În astrologia ezoterică, există planete care scot în evidenţă Animus şi anume Soarele și Marte, principale şi inevitabile.
Soarele este deosebit de important în tema natală deoarece, așa cum îl definește Dane Rudhyar, el este simbolul sursei de energie a sinelui, extraordinar de pregnant în cadrul procesului de individuație.
Marte reprezintă funcția care pune în mişcare dorința sufletească dar şi dorinţa de acțiune, înclinația pentru confruntare, impulsul tuturor începuturilor, instinctele primare iar retrogradarea lui ca planetă socială este foarte importantă.
Planetele Venus şi Marte este evident că trebuie analizate cu mai multă atenție atunci când se studiază animus și anima. Energiile lor intrinseci pot varia semnificativ în funcție de demnitate când vorbim despre slăbiciune, de exemplu, în funcție de semnul lor (feminin sau masculin) și în funcţie de elementele astrologice - ştim foarte bine că focul și aerul sunt elemente masculine iar apă și pământ sunt elemente feminine.
De exemplu, Marte în Balanţă este în exil, semnul este stăpânit de Venus şi va avea coloratură eminamente feminină, în timp ce Venus în Berbec - domiciliul lui Marte, semnul în care se lăfăie şi face numai ce vrea el sau mai precis, orice, ca să iasă în evidenţă - este în exil şi va acţiona inevitabil într-un mod mai bărbătesc, implicându-se ferm în diverse acţiuni. Exemplul pe care l-am dat, este o formă particulară de acţiune sinergică, am definit-o ca o formă particulară a conjuncţiei pentru că aţi văzut vorbim despre un caz de recepție mutuală.
Mercur este androgin, deci poate reprezenta la fel de bine semnul în care se găsesc Animus şi Anima dar trebuie specificat elementul, aer când vorbim despre Gemeni, pământ când vorbim despre Fecioară, dar asta nu înseamnă că vorbim despre un semnificator secundar.
Jupiter, ca planetă a expansiunii ataşată de mistică şi de comerț, de lumesc, de filozofie, legi și morală, oferă cadrul logic și rațional pentru ca Animus să îşi construiască individualitatea în societate.
Saturn, mai degrabă ambivalent şi adesea considerată o planetă masculină, ca şi Soarele, poate sugera ponderea Umbrei lui Animus. Planeta este un prim semnificator al laturii întunecate a personalității nativului, în schimb, Saturn poate fi considerat o planetă androgină din această perspectivă, deoarece el poate fi şi Animus şi Anima, şi atunci trebuie să-l analizăm în consecință, prin punerea în paralel cu celelalte configurații - aspecte, pătrate mai ales, şi elemente, de exemplu.
Planete transpersonale se referă la imagini ale lui Animus în inconștientul colectiv. Aceste imagini sunt legate de planetele personale care invariabil generează Anima ca o nevoie de proiecție a relațiilor umane despre care acum sunt entități externe - companii, state, grupuri, sau ca o nevoie de transcendență și experiență, lucruri cu impact mai puternic şi mai intens dacă ne gândim la această proiecţie ca la o metodă de creștere spirituală.
Uranus, în schimb, este un adevărat detonator al Animus când se pune problema experiențelor mistice şi acest lucru se întâmplă datorită inspirației de moment, a imprevizibilității şi a excentricităţii lui, a idealismului său precum și a setei de libertate care ar activa un Animus înfometat.
Pluto şi el are tendințe androgine şi este descris în mod corect de către unii astrologi ca octava superioară a lui Marte când se referă la aspectele sale violente și la sexualitatea sa debordantă; este o planetă care are atât calități masculine dacă împarte cu Marte stăpânirea semnului Scorpion, care însă este un semn feminin. Noi trebuie să clarificăm dacă trebuie să atribuim caracterul de masculin planetei, când ea este plasată într-o casă şi un semn feminin deoarece planeta poate manifesta toate caracteristicile feminine ale elementului.
În case, Animus este reprezentat în mod inevitabil de Ascendent, în timp ce Anima se află la polul opus, la Descendent, deci Casa 1 reprezintă Animus, Casa a 7-a reprezintă Anima. Apoi, Ascendentul reprezintă personalitatea, ego-ul, conștientul, individualitatea și, prin extensie, individuația. Aceasta este o proiecţie a unor calități de personalitate reprimate inconștiente. O planetă sau un accent de voinţă pe Casa 1 accentuează calitățile Animus.
Luna Neagră / Lilith cu sălbăticia ei poate avea un caracter castrator a lui Animus.
Axa Nodurilor Lunare este mai degrabă neutră. Ea reprezintă sinteza a două arhetipuri opuse şi complementare, Animus şi Anima.
Pentru Jung, dezvoltarea personalității, include şi integrarea acestui partener interior, dar această integrare nu poate fi realizată dacă o funcție este suprimată în comparație cu alta. Tehnicile de individuație implică dezvoltarea completă a tuturor funcțiilor, o întrepătrundere reciprocă a tuturor contrariilor psihice, mai ales conștiente și inconștiente – Umbra, Animus - Anima. O persoană nu poate fi fericită dacă ea reprimă și neagă ceva existent în sine şi care de multe ori, duce la depresie. Integrarea nuanței este primul pas al procesului analitic pe calea individuației, chiar înainte de realizarea Anima și Animus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu