Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

luni, 12 iunie 2017

Anima sau femeia din mintea bărbatului


- 2 - 

Anima este eros adică dragoste, este dorință, sensibilitate, materie, sens, frumusete, emoție, recuperare, puterea de atracţie, gravitaţia, intuiţia, visul, conștiința absolută inconștientă, colectiv, multiplu s.a..
Anima este imaginea arhetipului feminin pe care se bazează seducția bărbatului, ea îl atrage în lumea ei de sensibilitate, blândețe, sentimente, afecțiune, relații profunde, empatie, compasiune şi duce la formarea cuplurilor, la sentimentul de acasă, de căutare a binelui, a confortului, a plăcerii şi ca atare, poate sufoca individualitatea.
Anima este complementar cu Animus-ul partenerei şi este prezentă în El.
Anima este inerentă femeilor, fiecare femeie are modul ei de a-l exprima, există diferite tipuri de Anima care se regăsesc în elementele astrologice iar femeia este un amestec din toate.
Mistica este mama născută în semne de Foc, ea este vizionară, spontană, plină de viață, luminoasă, intuitivă, creativă, grijulie, inspirată și de inspirație, fiind frecvent socotită muza de inspirație religioasă sau care îi inspiră pe poeţi sau pe pictori. Cealaltă extremă reprezintă femeia care dezvoltă tendințe isterice, exuberante, excentrice, care îşi creează lumea lor din care, la un momentdat nu mai pot sau nu mai ştiu să evadeze.
Seducătoarea este mama născută în semne de Aer, cea care știe cum să-şi folosească frumusețea, inteligenţa şi intuiţia pentru a arăta rafinament, buna creştere, ştie să întreţină o conversaţia care mai mereu este măsura culturii ei, face lucrurile cu dragoste şi dragostea este un mod de exprimare şi de aici pericolul de aborda nonşanant statutul de amantă sau de femeie fatală. Totuşi, cunoaşte două ipostaze negative, frecvent întâlnite, fie este temperamentală, imatură, superficială şi interesată, fie este calculată, manipulatoare, rece şi infidelă.
Dominatoarea este mama născută în semne de Pământ, ea este pragmatică, adepta materialismul carteziană, inteligentă, competentă, organizată, practică, muncitoare, primind adesea porecle gen Regina, Generalul, Preşedinta datorită abilităților sale de gestionare și de comandă. Cealaltă extremă reprezintă mama cu adevărat dominatoare, agitată care se pierde mereu în detalii.
Protectoarea este mama născută în semne de Apă, este cea care are gijă de tot, este bună, asigură comfortul şi induce acel sentiment de siguranță, şi deseori o regăseşti în profesii care au legătură cu îngrijirea cum este cazul asistentelor medicale. Dar ea poate fi, de asemenea,
invazivă si posesivă.
Aceasta sunt categoriile de Anima, care se regăsesc în proiecțiile masculine despre femei, o proiecţie care însă, de cele mai multe ori, este radical diferită de cea cu care ei formează un cuplu. Anima poate fi proiectat în afara relației, ca o compensare la ceea ce şi-ar dori legat arhetipurile menționate: maternitate, creativitate artistică, de muncă și de sport, religie si misticism, etc..
În practică, fiecare femeie este o combinaţie între cele patru elemente luate ca exemplu şi din păcate, nu se poate bucura întotdeauna de calitatea conștientă sau inconștientă, care ar putea atrage proiecție exactă dintr-un bărbat. Este ca în povestea cu Zeus, care supărat sau invidios pe armonia androginului, într-un moment de furie, l-a spintecat în două şi i-a blestemat ca toată viaţa să caute ca să-şi găsească jumătatea potrivită.
La rândul său, femeia trebuie să fie conștientă de existenţa acestei proiecţii inconștiente care este Animus-ul său, orice femeie işi doreşte un anumit bărbat la un moment dat în viaţă, și să o integreze ținând cont de faptul că, în realitate, niciun bărbat nu se va potrivi imaginii interioare idealizate.
Din nou trebuie subliniat că nu există nici o formulă magică pentru a determina cazul în care Anima dintr-o tema nativă este ascunsă, deoarece sunt implicaţi mulți factori care pot influența acest lucru.
Să începem cu planetele evidente care pot significa, în principal, Anima sunt Luna şi Venus. Luna este deosebit de semnificativă în tema natală a femeilor.
Laurence Larzul şi Marc Beriault, dar şi Dane Rudhyar, disting Anima reprezentată de Lună în funcție de poziția ultimei în raport cu orbita Pământului: introvertită când nativul este orientat spre sine, cu o atitudine pasivă, subconştinetă, sau extravertită, nativul este orientat spre exterior, spre ceilalţi, arătând adaptabilitate în formarea structurilor biologice și psihologice.
Această polaritate este esențială pentru a înțelege când cineva dorește să scoată în evidenţă forța interioară a nativului, trebuie căutat în tema natală raportul dintre sexualitatea reprezentată de Marte, modelului social redat de poziţia lui Jupiter și egoismul propriu lui Saturn şi legăturile lor cu planetele personale Soare - ego-ul, Luna -intuitia, Mercur – mentalul - și Venus - emoționalul. Acesta este sensul multor practici religioase, mai mult sau mai puțin ascetice sau mânăstirești, cum ar fi meditatia sau yoga.
Venus reprezintă în special funcția de evaluare, de apreciere a lumii materiale, frumusețea iar retrogradarea ei în ceea ce priveşte anima, ca planeta personală, este foarte importantă.
Sufletul se dezvoltă din funcțiile iraționale ale lui Anima / Animus, şi nu din latura socio-profesională, rațională şi intelectulă redată de planetele sociale Jupiter și Saturn, de exemplu, iar mai târziu, adiacente activităților inconștientului colectiv prin Uranus, Neptun si Pluto. 
Neptun si Pluto au coloratură androgină deoarece ca planete transpersonale se referă mai mult la imaginea inconștientului colectiv pentru a motiva nevoia Anima de a transcende sau de a crește spiritual. În schimb, ele pot genera proiecții asupra micro-colectivităţilor cum sunt diverse firme, state, biserică, congregaţii ş.a. mai ales în cazul în care acestea sunt în aspectate de planetele personale care reprezintă Animus.
Mai trebuie să clarificăm faptul că dacă avem o planetă feminină care se găsește plasată într-un semn masculin sau într-o casă masculină, planeta se poate manifesta toate caracteristicile masculine ale elementului.
Ştim deja că Animus este reprezentat de Ascendent, iar Anima de Descendent ceea ce arată complementaritatea dintre ele, doar că această complementaritate este înțeleasă ca suma calităților pe care le căutăm la alţii, şi care, de fapt, sunt deja prezente în noi doar că acestă căutare este modul prin care le proiectăm asupra partenerilor noștri.
Luna Neagră / Lilith, prin simbolismul și sensul ei, se pretează foarte bine la proiecția Anima. Combinând căutarea de sine inconștientă, sexualitatea și transcendența, ea reprezintă pulsul Anima, tipul de seducţie și dezvăluie complementaritatea formei pe care o caută. Luna Neagră / Lilith este un pericol atunci când Pluto îl influențează pe Marte, ca Umbră a Anima reprimată, este de multe ori dominatoare, accentuând latura întunecată a lui Anima. 
În cazul Nodurilor Lunare, când Nodul Nord reprezintă sinteza finală și anume direcția unirii cu partenerul interior, axa nodurilor este neutră. S-ar putea spune despre și Anima / Animus, că este androgin în sensul că poate schimba sexul și accentuează această schimbare printr-o coloratură tipică schimbării. Pentru Jung, dezvoltarea personalității, inclusiv prin integrarea acestui partener interior, nu poate fi realizată dacă o funcție este suprimată în comparație cu alta. Tehnicile de individuație implică dezvoltarea completă a tuturor funcțiilor, o întrepătrundere reciprocă a tuturor contrariilor psihice, mai ales conștiente și inconștiente. O persoană nu poate fi fericit dacă reprimă și neagă o trăire existentă în sine şi asta de multe ori duce la depresie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu