Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

marți, 31 iulie 2012

Primul cuplu: Foc – Aer / intuiv - analitic


Foc - tip intuitiv
Intuiţia este caracteristica de bază a Focului. Ca şi tip de senzaţie, el este considerat iraţional, în sensul că este lipsit de judecată. Dar ele diferă de la un individ la altul deoarece percepţia lui se bazează pe experienţe mentale sau spirituale. El nu primeşte cunoştinţele prin informaţii şi date cu atât mai puţin prin fapte, ci prin intuiţii spontane care "erup" în conştient. Acest element este corelat cu nucleul de energie psihică despre care vorbeşte Jung - energia este spontană, motivată şi auto-centrată.
Focul este elementul astrologic de tip intiuitiv. Berbecul, Leul si Sagetatorul sunt astral, semne de foc. Oamenii la care predomină elementul de foc tind să fie uşor inflamate. Spontaneitatea lor este aproape proverbială. Berbecul este axat pe acţiune pentru care lasă totul deoparte. Despre Leu se spune că are o sinceritate copilărească şi nemijlocită. Nativii Săgetător domină prin experienţa lor lumea, datorită calităţilor de vizionar. Acest tip de oameni nu vor fi nicodată răi pentru că vor să fie răi, răutatea lor se circumscrie reacţiei de moment, în funcţie de experienţele prin care trec, iar greşelile lor nu sunt premeditate cât sunt rezultatul impulsivităţii lor.Suportă foarte greu sensibilitatea semnelor de apă şi lentoarea semnelor de pământ pentru că simte că amândouă îl vor domina. Aerul îl ajută să ardă învăpăiat doar că impulsivitatea lui va fi prea mult, la un moment dat, penstru sensibilul sistem nervos al nativilor de aer.
Un caz tipic de marcaj de Foc este Oana Zăvoranu; ea nu este rea, are un fond sufletesc extraordinar, dar Focul care o caracterizează o face să acţioneze în consecinţă, fără să se gândească la răul pe care l-a făcut celor din jur; iar atunci când conştientizează acest lucru este prea târziu.
Nativul cu o funcţie de intuitivă dominantă este predispus la riscul de a fi restricţionat de fapte care nu concordă cu realitatea. În cazul în care, în expansivitatea lor, ei ignoră limitările materiale, energia spirituală vă curge în gol. Nerăbdarea şi impulsivitatea lor pot să-i facă să scape din vedere evidenţele ceea ce poate duce la un adevărat blocaj în lumea ideilor iar marile viziuni să rămână neîndeplinite.
Prometheus jumătate de zeu – jumătate om care a adus focul semenilor săi este sursa lor spirituală şi de dezvoltare mintală. Dar dacă nu folosesc acest foc într-un mod practic acesta este inutil şi va dispare fără urmă. În acest sens, este important pentru nativii foc să nu rămână izolaţi în în sfera lor spirituală, ci să cultive valoarea funcţiei polare -  realismul şi gândirea. 
   Aer - tip analitic
La semnele de Aer este predominantă gândirea. Aceşti nativi văd lumea  într-un mod raţional şi logic. Analizează lucrurile pe baza logicii aristoteliene iar criteriul de evaluare pe care îl consideră util este obiectivarea cu tendinţa permanentă să clasifice tot ceea ce este în jurul lor. Aceste semne sunt criticate dar şi critică dar sunt extraordinare atunci când trebuie să sintetizeze, să tragă concluzii sau să găsească dovezi.
De fapt aerul este energia vitală, este ceea ce yoghinii numesc prana. Dacă semnele de foc îşi focalizează atenţia asupra lucrurilor imediate şi a dorinţelor, semnele de aer sunt atrase de lucrurile care vor fi, de idei care nu s-au materializat încă sau pe dorinţe viitoare. Ei se concentreauă pe idei şi obiective care altora li s-ar părea hazardate dar care, fiţi siguri, se vor materializa mai devreme sau mai târziu. Poate nu întâmplător semnele de aer sunt singurele semne care nu sunt reprezentate prin simboluri animale; Gemenii şi Vărsătorul au simboluri umane, iar Balanţa este un instrument de măsură obiectiv.
Aceste semne, după cum spun Stephen Arroyo şi Liz Greene - joacă rolul principal în actualizarea creaţiei la cel mai înalt nivel social deoarece vieţile lor pot influenţa în cele din urmă vieţile a milioane de oameni. Aerul deci este elementul uman cel mai tipic, scos din natura sa instinctuală, şi reprezintă nivelul omului, care a dezvoltat sau mai de grabă, a superdezvoltat şi a valorizat funcţia de a gândi, cel mai mare dar al Omului din ultimele sute de ani. Faptul că se detaşează de evenimente şi de cotidian cu foarte mare uşurinţă, face ca ele să dobânească perspectivă şi obiectivitate în tot ceea ce fac. Din această perspectivă, semnele de aer sunt semnele cele mai sociabile, capabile să aprecieze la justa valoarea ideile, felul de a fi şi de a gândi a celor din jur, fie că le convine sau nu asta, dar fără a se implica emoţional. Lipsa emoţiei face ca ele să nu aprofundeze sentimentele celorlalţi şi nici să fie de acord cu limitările umane.
În schimb, ideile lor pot fi cu uşurinţă devalorizate de semnele de apă şi de pământ, pentru că adesea aceste idei nu trec testul profunzimii emoţionale şi nici nu sunt practice după cum este felul şi judecata celeilalte perechi de semne. Aici îi regăsim cu uşurinţă pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta, care rezoneaza foarte bine elementar dar care niciodată nu vor putea atinge profunzimea şi maturitatea apei care îl caracterizează pe Traian Băsesu sau pe Emil Boc, mult mai pragmatici şi mai realişti.
În cazul în care, într-o temă natală sunt mai mult de o planetă şi / sau ascendentul sunt în semne de aer, nativul va percepe mediul în care trăieşte, în principal, prin raţionament. El este interesat de discuţii "motivate" şi nu de sentimente. Cu o preponderenţă, la nativii aer funcţia sentimentală rămâne adesea "subdezvoltată". Le-ar veni foarte greu să decidă "la un nivel intestinale" sau să accepte criterii subiective, pentru ei nu există dificultăţi în care să-şi arate emoţiile sau reacţia emoţională.
Este important să subliniem că nici o funcţie nu se regăseşte singulară în personalitatea unui nativ ci că există un soi de coabitare complementară. Toate cele patru tipuri au calităţi care sunt necesare pentru o percepţie holistică şi evaluarea lumii. Gândirea superdezvoltată care ignoră alte funcţii, conduce la răceală emoţională şi la lipsă de imaginaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu