Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

duminică, 5 august 2012

Cea de a doua pereche: Apă – Pământ / sentimental – senzitiv sau raţional


Apa - Tip sentimental
Apa este tărâmul emoţiilor profunde dar şi a răspunsurilor emoţionale. Deşi conştientizează cu repeziciune puterea subconştientului adesea pierd prin faptul că nu conştientizează şi ceea ce îi motivează cu adevărat. Poate de aceea Jung spunea despre această funcţie că este totuşi raţională. Până la un punct. Atât Arroyo cât şi Rudhyar recunosc că atunci când aceşti nativi sunt armonici cu dimensiunile cele mai profunde ale vieţii sunt semnele cele mai intuitive şi mai sensibile, metafizic vorbind. Şi deşi sunt în legătură cu întreaga creaţie, adesea nu sunt conştiente de propriile lor sentimente ci sunt copleşite de dorinţe compulsive, temeri ascunse, iraţionale şi hipersensibilitate la cea mai mică ameninţare şi de aceea pot fi rănite cu atâta uşurinţă dacă nu există cineva sau ceva care să le canalizeze această sensibilitate. Şi cred că pot să-l dau exemplu, din nou, pe Traian Băsescu. Amintiţi-vă momentele când lăcrimează, este transfigurat de ceea ce simte şi de aceea nu îşi poate stăpâni lacrimile. El chiar simte emoţia în acele momente, sensibilitatea lui vibrează în acordurile emotivităţii. Şi asemeni Oanei Zăvoranu, a preferat să transforme această sensibilitate într-o armă – la prima avem tupeul şi manifestările verbale violente, dar ea este marcaj de aer, la Traian Băsescu întâlnim glumele pe care nu le gustă toată lumea şi un limbaj stradal, dacă vreţi, dar suprinzător deranjant tocmai faptul că vrea să fie un om la fel ca ceilalţi ori în poziţia sa el nu mai este un om obişnuit ci este cel care ne reprezintă. Şi urâm în el tocmai multe dintre atitudinile noastre cotidiene.
 Aceste stări îi diferenţiază pe nativii apă faţă de nativii aer, care evaluează situaţiile şi oamenii pe baza unor criterii emoţionale. Şi asta mă face să cred că Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt sfătuiţi de cineva care cunoaşte tipologia iar ei lovesc acolo unde ştiu că doare mai tare – emoţii, sentimente şi resentimente. Ce nu cred că li s-a spus celor doi, este că nativii apă sunt poate singurii, alături într-o oarecare măsură de cei de pământ, să-şi materializeze cele mai intime dorinţe. Încet şi sigur, chiar dacă sunt foarte sensibili la starea de spirit şi la atmosfera creată în jurul lor.
În astrologie, Apa corespunde funcţiei sentimentale. Atât Racul, cât şi Scorpionul şi Peştii abordează mediul în care evoluează strict emoţional. Tipologia de apă acţionează de cele mai multe ori pe baza propriilor emoţii, decât cu argumente. Cel mai important lucru la aceste marcaje este confortul interior, al său dar şi al celor din jur. Intuiţia, compasiunea şi empatia, de exemplu, sunt tipice pentru nativii Rac sau Peşti. Nativul cu un marcaj puternic de apă spre deosebire de tipul de aer este înzestrat cu darul de a fi deschis la dimensiunea inconştientului de care aminteam mai sus. Singurul element capabil să le protejeze sensibilitatea este pământul. Visele şi imaginaţia sunt deosebit de semnificative pentru ei. Scorpionul, de exemplu, este deosebit de armonic cu partea instinctuală, cu latura întunecată a personalităţii sale.
În cazul în care partea sentimentală este superdezvoltată persoana riscă o deviere prin replierea în sine, asemeni unui turn de fildeş, şi se rupe complet de lumea raţională. Din acest moment, ea este controlată de subiectivism, fără vreo motivaţie anume, aşa că pentru aceste persoane este necesar să accepte importanţa laturi logice şi raţionale a lumii.  
Pământ - Tip senzitiv sau raţional
Jung spune, la un moment dat, că senzaţia reprezintă una dintre cele două moduri de percepţie iraţională. Ideea de iraţional însă nu este folosită aici în sens depreciativ, cum am fi tentaţi să credem. Aceasta înseamnă doar că cei cu un marcaj puternic de pământ nu judecă lucrurile şi evenimentele, ci ajung la o înţelegere a acestora cu ajutorul simţurilor -  se bazează pe ceea ce poate vedea, auzi, atinge, gusta şi mirosi, pe realitatea prezentă, acum şi aici.
De astă dată ne aflăm în faţa unei tipologii acordate la lumea formelor. Faptul că aceşti nativi sunt dotaţi de la natură cu o înţelegere nativă a lumii materiale conferă acestor semne extrem de multă stabilitate, răbdare şi autodisciplină. Receptivitatea lor le dă răbdare şi perseverenţă, dar mai ales găsesc în ei puterea de a rezista, acea rezervă intimă de care mulţi dintre noi ar avea nevoie.
În astrologie, funcţia senzitivă este reprezentată de semnele de pământ - Taur, Fecioară şi Capricorn, semne preocupate de tot ceea ce este real, de tot ceea ce este material, ei înţeleg lucrurile în adevăratul sens al cuvântului. Nativii Pământ sau cei cu un marcaj puternic de Pământ preiau stimulii din mediul înconjurător şi îi clasifică rapid pe baza senzaţiilor transmise de simţuri, adică pe baza a ceea ce simt. Sunt practici şi sobr, materialitatea şi lumea fizică sunt domeniile lor. Din păcate toate aceste atribute materiale le conferă prea multă prudenţă, sunt convenţionali şi dezvoltă dependenţe asemenea semnelor de apă, radicale, aş spune dacă mă gândesc la dependenţa de muncă, de bani, de avere, de lumea materială, în general. De aici, suspiciunea lor vis-a-vis de omenii deschişi, extravertiţi, cu poftă de viaţă. Îi consideră pe nativii Foc şi Aer prea superficiali şi nerealişti, pe când receptivitatea apei se armonizează cu profunzimea analizei senzitive conform zicalei extremele se atrag şi sunt adesea fascinaţi unul de celălalt.
Tipul de pământ poate să se bazeze pe simţurile sale, fără însă a cere, chiar dacă această cerere este motivată de o necesitate stringentă. El este mai puţin deschis la semnficaţia acestei dimensiuni decât opus său, tipul intuitiv. De exemplu, doi oameni fac o plimbare prin pădure, împreună. Cum îţi dai seama că unul este intuitiv iar celălalt senzitiv?! Simplu, persoana intuitivă va aprecia simbolismul mamei natură, în timp ce senzitivul va încerca să aprecieze cam câţi metri cubi de lemn reprezintă copacii respectivi pentru o mobilă sau pentru construcţia unei case.
Spuneam undeva că persoana care vede doar aspectul material al lucrurilor şi a vieţii poate pierde cu uşurinţă legătura cu Întregul. Întrebat ce părere are despre viaţă, s-ar putea să ridice din umeri deoarece el este înconjurat de lucruri şi obiecte materiale, el nu crede în semnificaţia lor spirituală şi prin urmare va fi fascinatat sau oripilat de oamenii de tip intuitiv. Pentru a nu considera mentalul sau spiritualul drept nişte nimicuri, tipul senziv sau raţional are nevoie să-şi extindă viziunea raţională, prin adăugarea de noi dimensiuni celei de materialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu