Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

vineri, 15 iunie 2012

Arhetipul lui Saturn (Capricorn):timp, spațiu, destin, sincronicitate - saturnian - 4


Deci, în imensitatea Cerului, Pământul este format. Spaţiul este nu doar nelimitat dar nu are nici scopul şi nici nu produce un rezultat direct. Iar  într-o lume limitată de cunoaşterea epocii este posibil ca toate acestea să capete sens. Lumea materială are început şi sfârşit si este, cu siguranţă, condiţionată de legi care să o protejeze, să o apere. Aceste legităţi menite să păstreze ordinea prestabilită a lucrurilor sunt simbolizate în astrologie de către planeta Saturn. Este cel care a structurat, a ordonat, a finalizat şi a limitat lucrurile, cel care limitează însăşi existenţa noastră. Gândirea antică presupunea că dincolo de aceste limite nu se putem imagina ceva definit, Omul nu era capabil să gândească asemenea lucruri.
        Haosul poate fi reprezentat ca un punct, o mişcare spontană a luminii ca o linie ascendentă sau ca o spirală desfăşurată spre infinit, care aruncă scântei spre exterior, astfel încât apariţia Universului şi a Pământul poate fi văzută ca un segment al acestei linii ori ca un fragment de spirală şi poate fi definită de un ciclu determinant. Lumea limitată este asociată cu Pământul. Zeii tereşterii şi Timpul se substituie zeilor Cerului, aducând stabilitate/materialitate şi astfel definind destinul. Şi lumea materială este strict subordonată predeterminării care a format-o. Ea cohabitează în perfectă armonie cu natura şi cu ea însăşi. Aceasta este epoca de aur a Pământului, asociată lui Saturn. Cei care au un destin determinat, cum se întâmplă cu sumerianul Enkidu din Epopeea lui Ghilgameş, de multe ori se întâmplă să aibă o misiune grandioasă, de expandare ori de salvgardare a umanităţii. Omul este înţeles în mitologie acum, fără îndoială, ca ceva material, cu substanţă pentru ai face pe oameni ceea ce sunt, iar acest material este, de obicei pământul. Cuvintele latine homo şi humus coincid nu numai ca sunet, ci şi ca sens. Omul îşi trăieşte viaţa iar apoi se întoarce la cea care l-a creat, mama sa, Pământul. 
Interesant este că la început Zeul Timpului nu se gândea să aducă pe Pământ Răul şi Moartea. De exemplu, zeul iranian al Timpului, Zervan, cel care personifică principiul determinării, în crearea universului său l-ar fi vrut numai Ormuzd, fiul cel bun, nu şi pe fratele său Ahriman doar că în febra creaţiei a dat naştere la...gemeni, astfel că natura lumii este duală, că viaţă apare ca să mergă spre moarte, că odată ce ne naştem suntem predestinaţi să şi murim. Să ne aruncăm o clipă numai privirea şi asupra zeităţii sumeriene a sorţii, Namtar, numele ei semnifică...moartea şi, în general, zeii sorţii sunt asociaţi cu moartea.
  Semnul Capricornului este asociat cu conştiinţa de sine a individului şi preocupările lui, responsabilitatea pentru a-şi asigura urmaşi, în general, pentru perpetuarea speciei în mod special, toate aceste preocupări fiind strâns legate de accepţiunea lor cu privire la viaţă şi la moarte. Locurile de înmormântare ale strămoşilor au devenit în timp patria sau locul unde se află rădăcinile lor. Deci, arhetipul de pământ care include Timpul şi Zeii Soartei, este asociat cu sfârşitul migraţiilor şi cu fondarea unui loc numit patria şi care, în timp, se va dezvolta în cunoscutele oraşe cetăţi sau adevărate civilizaţii. Un trib are un teritoriu definit şi zei nativi care îl protejează şi pe care ei îl venerează: să ne gândim doar la Hestia asociată zeiţei romane Vesta – păzitoarea Focului Sacru ca simbol al familiei şi al neamului, fiica cea mare a lui Saturn ori la slavul Rod – strămoşul imemorial, liderul vechiului panteon slav. Omul a încercat să influenţeze soarta prin rugăciuni şi ofrande aşa cum au făcut predecesorii săi. Recunoscând că viaţa este determinată în conformitate cu legile imuabile ale vieţii  dar şi cu ciclurile temporale, el a încercat să-şi depăşească dependenţa de natură dar şi de propria condiţie existenţială, stabilindu-se acolo unde era strămoşii, acolo unde era patria, unde va dezvolta agricultura, adică mijloacele de subzidenţă. De asemenea, Omul a încercat să menţină ordinea naturală a lucrurilor şi să promoveze fertilitatea pământului prin ofrandele sezoniere. Şi iată cum găsim primul motiv pentru care Dumnezeu a acceptat ofranda pământului şi a respins-o pe cea a victimei, motivul biblic a lui Cain şi Abel. Stabilitatea, continuitatea neamului şi a tradiţiilor insitutite de Primul Om. Iar utilajele agricole – descoperirea plugului şi aratul, periodicitatea Lunii şi pregătirea pentru muncile câmpului, au promovat dezvoltarea a calendarului, care a făcut mai perceptibilă noţiunea abstractă de Timp.
Celebrarea Anului Nou, vezi tradiţionalul carnaval roman a fost legat iniţial de ofrandele aduse lui Saturn, aşa numitele Saturnalii, Zeul Însămânţare. Numele lui înseamnă semănător , să nu uităm că prin castrarea tatălui său, el a împrăştiat în Univers sămânţa uraniană. Formarea arhetipului saturnian reflectă perioada când umanitatea a devenit conştientă de efemeritatea propriei existenţe. Cu toate acestea omenirea încă nu putea sp-şi influenţeze nici soarta, nici natura sa umană astfel că vechii Zei, ai Soartei şi ai Timpului, au cedat puterea...următorului. 
-          va urma -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu