Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

luni, 13 iulie 2015

Sintesa Chironae 5


Mai mult decât simple coincidenţe 

Chiron a fost descoperit de Charles T. Kowal, la 1 noiembrie 1977, ora 10, la Observatorul din Pasadena, California. Din momentul în care a fost descoperit s-a observat că nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de obiecte cerești existente și din acest motiv a fost clasificat de mai multe ori ba ca un asteroid, ba ca cometă, ba ca planetoid.
Şi în prezent, Chiron are o dublă clasificare, de cometă şi de planetă minoră, este poziţionat între Saturn și Uranus, eu prefer să îi spun planetoid, şi intersectează orbitele altor 2060 de asteroizi şi de aceea el poate fi când mai aproape, ca ​​Saturn, când mai departe, ca Uranus. Are coada unei comete care poate ajunge la 300.000 km lungime şi uneori coada poate fi văzută, alteori, nu. 
După ce Chiron a fost descoperit oficial, astronomii au avut suprize să îi descopere prezenţa surprinsă pe plăci fotografice datând undeva pe la sfârșitul anilor 1800. Se pare că el fost tot timpul acolo dar nu a fost observat. Poate de aici ideea, că într-o temă astrală, Chiron mai simbolizeaza şi ceea ce este ascuns. Mic ca dimensiuni, diametrul său este de doar 180 km, Chiron poate descrie, acele lucruri care, datorită faptului că sunt prea mici pot părea insignifiante, dar care în realitate sunt foarte importante. Astfel că sensul chironian în harta natală rezistă clasificării dar sfidează orice descriere.
Cincisprezece ani mai târziu, în anul 1992, a fost descoperită Centura Kuiper, o zonă imensă de materie primordială care se întinde de la orbita lui Neptun până dincolo de limitele Sistemului Solar şi cuprinde miliarde de obiecte cerești mici în curs de descoperire sau de clasificare. De curând, în această zonă au fost descoperite patru  potențiale planete:  2003 UB 313 cu diamentru de 2600 km sau Eris, Charon cu diametrul de 1250 km, Quaoar - circa 1250 km şi Sedna cu diametrul de 1600 km.  Eris sau 2003 UB 313 este cel mai mare obiect descoperit în Sistemul Solar de la identificarea lui Triton în 1846. Ea este mai mare decât Pluto și are chiar și o mică lună. Această planetă orbitează în jurul Soarelui în 557 de ani tereștri și se află la 14,6 miliarde de kilometri de Soare.
Numită după astronomul olandez Gerald Kuiper (1905-1973) care a prezis existența sa, Centura Kuiper a condus la noi categorii astronomice, inclusiv la denumirea de centauride. Unele dintre obiectele centuridelor mari Kuiper au fost numite şi planete trans-Neptuniene - Quaoar, Sedna, Ixion si Xena şi asta poate dovedi de ce ele stârnesc un interes astrologic deosebit, iar până în prezent, au fost descoperite mai mult de douăzeci de asemenea planete, deși doar doisprezece au primit, deocamdată, o denumire.
Centauridele s-au format atunci când au fost atrase în Sistemul Solar de deșeurile de gheață care orbitează în jurul lui Pluto şi de câmpul gravitaţional al lui Neptun. Ştim din mitologia greacă, că centaurii au fost un trib de creaturi fantastice şi războinice, jumătate cal - jumătate om, avem chiar câteva nume și fiecare are o poveste proprie. Similar, formaţiunea Centauridelor conţine, mai mult ca sigur, şi alte asemenea planetoide care așteaptă să fie descoperite în adâncurile Centurii Kuiper, dar, repet, doar câteva au fost denumite, printr-o analogie elegantă cu mitologia. Chiron rămâne, probabil, cel mai cunoscut, centaurul șef, la fel ca și Ceres care este regina asteroizilor. În mitologie, în principal Chiron, Pholus și Nessus, au o linie genealogică şi o poveste substanțială, dar până în prezent, se dovedesc a fi mai utili din punct de vedere astrologic.
Şi încă un lucru important! Este pentru prima oară în istorie când astrologii și astronomii lucrează împreună pentru numirea Centauridelor identificate aruncând astfel peste prăpastia dintre cele două profesii, în sfârşit, o punte. Probabil aici trebuie să căutăm, mai întâi, semnificaţia mitologică a centaurului – întâlnirea dintre știință și intuiţie, dintre raţiune şi inspiraţie, la fel cum jumătatea umană se contopeşte cu jumătatea animal în aceste fiinţe fabuloase şi care de fapt, reflectă, la rândul lor uniunea contrariilor, opoziţia care lucrează prin complementaritate, şi care provoacă omenirea să integreze ceea ce i se pare străin şi imposibil de acceptat.
Centauridele au caracteristici distinctive însă. Trec peste orbitele unuia sau mai multor alte asemenea obiecte, între Jupiter și Pluto, și au orbite eliptice atipice. Acest lucru face să pară că prin unele semne zodiacale trec rapid, iar prin altele agale, la pas, am spune. Aşa se întâmplă şi cu Chiron care  petrece aproximativ 8 ani Berbec și doar aproximativ 2 din Fecioara şi Balanţă şi în jur de 1, 2 ani în Capricorn şi Vărsător. O tură a orbitei lui Chiron dureaza aproximativ 50 de ani, a lui Pholus aproximativ 90 de ani, iar a lui Nessus 124 ani. Forma orbitei lui Chiron seamănă, dacă privim dimensional, cu un ou, aceasta ar fi o explicaţia de ce petrece foarte mult timp într-un semn şi mai puţin în altul. De exemplu, distanţa medie Chiron - Soare este 13.73 AU, la periheliu este 8.453 AU, în timp ce la afeliu este 18.899 AU. Perioada de rotație axială este 5.9 oră, iar înclinația orbitală a eclipticii este de doar 7 grade.
Sue Thompkins şi Melanie Reinhart sunt de părere că descoperirea lui Chiron, în acel moment din istoria omenirii, reflectă un proces de inovare și de schimbare, un salt în evoluţia biologică – cercetările în domeniul medicinei şi geneticii sunt ridicate la un alt nivel, evoluţia tehnologică – calculatorul începe să ia forme din ce în ce mai stilizate şi cu o memorie artificală din ce în ce mai mare şi evoluţia spirituală – un imens potenţial care vizează schimbările de conștiință, de credință, de comportament și de stil de viață. În acest sens, Chiron uneşte tărâmurile uraniene - schimbarea radicală, revoluția și răsturnarea structurilor colective vechi și cele saturniene, promotoare şi păstrătoare ale formelor existente. Dacă contopim ambele energii, uraniană şi saturniană, într-o nouă formulă, într-un nou impuls, unic şi personal, putem privi procesul chironian ca pe un proces de individualizare, dincolo de caracterul general al colectivităţii, ca pe scoaterea unui individ anume dintr-o mulţime la care ne raportăm. Pe mine ca individ, Minerva, mă evidenţiază în mulţimea de astrologi care există în colectivitatea din România. Argumentul de a se vindeca pe sine şi a-i ajuta şi pe alții să se vindece, se reflectă, prin extenso, asupra mediului în care trăim și asupra naturii care ne susţine, acesta  este preţul sau taxa pentru supravieţuire pe care o cere Chiron.
              Faptul că în mitul grecesc, Chiron este lovit accidental de o săgeată înmuiată în sângele otrăvit al Hydrei, iată  încă o punte de legătură. Tema otrăvirii este grăitoare în raport cu Chiron. De ce spun asta? Pentru că el a fost descoperit cu puţin timp înainte să iasă la lumină adevărul despre dimensiunea reală a otrăvirii mediului. Subiecte ca deșeuri nucleare, deșeuri chimice, poluanți, accidente industriale și deversări toxice au început să apară din ce în ce mai des în buletinele de ştiri. Suntem otrăviţi zilnic cu materiale toxice – din apă, din aerul pe care îl respirăm, din materialul dentar pe care majoritatea dintre noi îl au în gură – celebrul amalgam. Şi, iar putem face o analogie, de astă dată între inelele lui Saturn care protejează simbolic sistemul imunitar și Chiron care le străpunge şi care ar putea fi co-semnificatorul pentru unele dintre bolile de deficit imunitar, care au proliferat în ultimele decenii.
               Aminteam, undeva mai sus de legătura dintre Chiron şi Pluto. Ei bine, Chiron poate avea un rol care să ne permită să integrăm profund experiențele semnificative din viaţă, prin planetele exterioare - Uranus, Neptun și Pluto, în special, Pluto care este, de fapt, cel mai mare locuitor al spaţiului trans-neptunienelor, şi un pasaj sigur de trecere, ca să zic aşa. Am putea spune că acţionează ca un emisar, agent sau ca un evadat de pe Pluto care vine să anunţe ce va urma să se întâmple. O comparaţie sugestivă, pe care o găsim transfigurată şi în basmele româneşti, este musca, ea zboară fără să fie luată în seamă de nimeni dar află lucruri importante care îl ajută pe Făt Frumos să se salveze. Sau buzduganul aruncat de căpcăun sau de zmeu care vesteşte apropierea acestuia de casă iar Făt Frumos are timp să se ascundă, ca să se salveze. Aşa şi cu Chiron. El este purtărorul mesajului unor boli sau evenimente dramatice din viaţa noastră pe care le putem descifra din timp ca să ne luăm măsurile de protecţie necesare – mers la medic, la service cu maşina, evitarea stărilor conflictuale care pot degenera în violenţe ş.a.  Să nu uităm, că în mitologie, centaurii iniţiază ritualuri de trecere și procese de purificare care însoțesc dezvoltarea spirituală. Descoperirea lor poate permite conștiinței să se expandeze interior şi exterior, conştientizare care atinge zone ale sufletului anterior inaccesibile, cu excepția, poate, a pustnicilor, a misticilor și a șamanilor atunci când purced la istovitoarea călătorie interioară a descoperirii de Sine. 
       Tot din mitologie, observăm izolarea lui Chiron ca şi cum ar fi exilat. Poate de aceea locul pe care îl ocupă într-o temă astrală sugerează domeniul în care ne-am putea simţi diferiţi, neînţeleşi, excluşi şi în această postură el funcţionează ca o versiune mai slabă a lui Uranus şi cum acesta din urmă semnifică revolta şi acţiunile revoluţionare, posibil ca Chiron să ne avertizează că, la un moment dat, ne putem revolta dacă nu suntem acceptaţi prin ceea ce suntem şi ceea ce reprezentăm în context; experienţa chironiană că nu ne putem rupe de ceilalţi ci trebuie să intrăm în ritmul lor dar pentru a putea intra în ritm cu ceilalţi ei trebuie să ne accepte. Aici se dă lupta! 
       Apoi, legătura cu Pluto. Moartea este, de obicei, corelată cu Saturn, Pluto, casa a 8-a și semnul Scorpionului, dar sunt convinsă că şi Chiron se alătură acestei echipe de semnificatori. Teme ca eutanasia voluntară, sinuciderea asistată, testamentele și drepturile muribunzilor par să fie simbolizate în mod specific de Chiron, al cărui rol se pare că este să aducă sub aceeaşi umbrelă şi acceptarea conștientă a morții. O astfel de acceptare poate juca un rol important în procesul de vindecare. Când este în tranzit, Chiron poate semnifica moartea altor persoane importante din viețile noastre, deși există întotdeauna şi alţi semnificatori ai acestui moment. Chiron este adesea foarte activ în perioadele de boală grea, când suntem obligați să ne confruntăm cu ideea că suntem muritori. 
         Aminteam că în mitologie, Chiron a fost rănit accidental de Herakle, în realitatea astrologică această poziţie a lui Chiron pare să vorbească de probleme la locul de muncă, atunci când oamenii sunt victime colaterale, prinşi într-un schimb de focuri între şefi sau partenerii de afaceri – firma intră în insolvenţă, pierderea locului de muncă, ruperea asocierii sau pur şi simplu desfiinţarea locului de muncă. Găsim aceste lucruri reflectate în tema natală, mai ales în momentele de cumpănă din viaţa noastră, când Chiron este în opoziție cu Saturn sau Pluto. 
          Kim Gallagher Rogers, astrolog american, a observat similitudinea dintre simbolul chironian şi cel al persoanelor cu handicap, în special pentru cei imobilizaţi în scaunul cu rotile. Ea a mai remarcat că simbolul a fost adoptat în 1968, când Chiron se afla 00 grade Berbec, în Punct Aries, un punct puternic care semnifică adesea nașterea a ceva nou. Legătura dintre Chiron cu Pluto ca şi co-semnificator a unor forme de handicap  a coincis cu momentul în care noţiunea de invaliditate a fost, în cele din urmă, recunoscută și acceptată. Campania - Drepturi egale pentru persoanele cu handicap din Statele Unite, a cunoscut punctul culminant în…1977 când Edward Roberts, a fost prima persoană cu handicap grav acceptată să locuiască în campusul universităţii unde era student. La fel s-a întâmplat şi în anii 70, când subiectul morții era un tabuu la fel ca şi ideea de handicap. Marea majoritate a publicului american, de exemplu, nu a știut că președintele Frederic Delano Roosevelt era complet paralizat de la brâu în jos -  poliomielită sau sindromul Guillain-Barre contractat în 1921. De ce? Pentru că preşedintele american era fotografiat bust, prim plan, la birou sau aşezat în fotoliu ori pe canapea, iar scaunul cu rotile ascuns privirii. 
        Alături de Pluto, Chiron cu siguranță, sugerează uneori handicapul şi folosirea scaunului cu rotile sau handicapul care ar putea necesita în viitor, scaunul cu rotile. De exemplu, conjuncţia Soare - Chiron în Săgetator, în Casa a 7-a, poate da indicii despre un posibil soţ/soţie care la un moment dat va rămâne în scaun cu rotile şi am întâlnit aspectul în cazul sclerozelor multiple iar semnul Sagetatorului, cu  stăpânirea coapselor şi şoldurilor, este relevant aici. Împreună cu Chiron însă, găsim şi sensul psihologic al rănii deoarece poziţia descrie moştenirea deficienţei fizice, transmisă de-a lungul generațiilor, care apare ca un nou cap pe corpul Hydrei. 
              Interesantă mi s-a părut apoi, cum din 1977 încoace, toată lumea încearcă să coreleze etimologic grecescul keiros care înseamnă mâini cu chiropractica, chirurgia, chiromanţia ş.a. Şi într-adevăr, de la descoperirea lui Chiron, s-au făcut progrese remarcabile în medicină, în special în chirurgie, specializare care necesită îndemânare şi o coordonare extraordinară a mâinilor (chirurgia poate semnifica gaura cheii, de exemplu, prin care Chiron ne facilitează vindecarea) cu ochii, ca să nu mai vorbesc despre terapiile alternative unde lucrul cu mâinile este de o importanţă covârşitoare.  Dacă ne gândim la mitologie, e clar că Chiron nu a învățat doar să vindece ci să şi lupte deprinzând arta războiului, arte vânătorii și arta muzicii. Iniţierea elevilor săi în arta războiului, adică adică cum să-şi omoare duşmanul, amintește de sinuciderea asistată. În acelaşi timp însă, Chiron poate fi semnificatorul muzicii, cel puţin a celei înregistrate, conform tendinţei sale de a reconstitui armonios (armonica) părţi disparate ale unui Întreg, asemenea unui puzzle. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu