Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

miercuri, 8 iulie 2015

Sintesa Chironae 3


Aspectarium Kirone 

În timp ce aspectele natale ale lui Chiron au manifestări adesea subtile, dacă ne gândim că alunecarea în subtil presupune accesarea altor niveluri de conștiință, cu Chiron în tranzit, efectele nu sunt deloc subtile atâta timp cât reprezintă momente critice atunci când trebuie să ne armonizăm cu mai multe corpuri - fizic, emoțional, mental și spiritual. Acestea conduc la separarea planului fizic de celelalte dimensiuni spre care nativului i se cere să se deschidă. Unii nativi se pot dezechilibra cu uşurinţă, pot să-și piardă sănătatea mintală și trebuie să fie din nou readuşi pe linia de plutire, ca să evite pierderea a ceea ce au câştigat până atunci.
Atunci când Chiron tranzitează o casă, oferă posibilitatea unei noi înțelegeri, accesarea unui nou nivel de conştiinţă a câmpului de acţiune pe care o reprezintă casa respectivă. Când Chiron trece peste o planetă, această contopire de energii deschide drum spre cel mai înalt nivel de conştiinţă al nativului. În general, numărul de aspecte dintre Chiron şi planete indică gradul de putere de vindecare și modelul de răspuns al nativulului.
Un Chiron care receptează mai multe aspecte de la celelalte planete sugerează calea către vindecarea a sine-lui (ego-ului). Pătratele și opozițiile puternice ale lui Chiron cu planetele interioare îl poate conduce pe nativ la o vindecare interioară profundă.
În ceea ce privește nodurile lunare, putem spune că aspectele cu Chiron indică o legătură karmică cu arta vindecării, individul ar trebui să facă o analiză mai adâncă a energiilor implicate, astfel încât orice tuşă, orice tonalitate pe care va pune accentul să îi ofere cunoștințe despre relaţia Chiron – Nodul Nord sau Chiron – Nod Sud focalizându-se pe aspectele legate de sănătate și vindecare.
În tranzit poate să activeze situaţii în care nativii pot apela la calităţi demult însuşite, dar pe care nu le-au folosit până atunci deoarece nu erau conştienţi că le au. Odată descoperite aceste calităţi, ele îi pot duce pe drumul rezolvării multor probleme. Tranzitul poate accentua anumite zone din astrogramă dar poate fi şi ocazia în care să avertizeze puterea vindecătoare din fiecare şi nativul să remarce că foloseşte cu uşurinţă anumite informaţii despre care nu a citit aici, în această viaţă, dar pe care şi le aminteşte ca şi cum ar recapitula ceva învăţat cândva.
Candy Hillenbrand, astrolog australian, spunea că sensul psiho-spiritual al mitului chironian continuă să evolueze și s-a scris deja destul despre asta. Deseori descris ca vindecătorul rănit, Chiron este un principiu arhetipal, cu care mulţi astrologi și terapeuți s-au identificat și îl aplică în munca cu oamenii. În astrologie, poziţia lui Chiron în tema natală a nativului poate fi privită ca un indicator al rănii chironiene sau a rănii psihice care reprezintă probleme psiho-emoționale nerezolvate - de la trauma din copilărie la experiențele ulterioare - probleme care deşi sunt accesibile spre vindecare, de multe ori le reprimă şi continuă să se văieete, să bâjbâie după iertare si vindecare. Adesea rana psihică este interpretată ca un dar ascuns care acționează asemenea unui stimul pentru descoperirea de sine. Dar de cele mai multe ori se consideră că energia chironiană este detenta pentru conflictul între ego și neputinţă care funcţionează ca o iluzorie omnipotență, o purificare interioară prin catarsis, o metanoia (de la grecesul metanoia care acoperă semnificaţia de la schimbare de sentimente, remușcare, regret, căință la schimbarea spiritulală, înnoirea ideatică, orientarea fundamentală a vieții, prin care, mai apoi, se ajunge la îndumnezeire – n.a.) şi prin urmare care conduce la transcendența percepției de dincolo de propria persoană și la creşterea psiho-spirituală sau, altfel spus, la auto-transformare.
Atunci când Chiron aspectează o planetă, nativul este în mod constant împins să-şi aprofundeze nivelul de conștiință. Chiron, prin aspectele sale, este o reacţie la  dificultățile care decurg din vieţile trecute. De exemplu, Chiron în pătrat cu Venus poate indica faptul că nativul se implică în relații romantice cu persoane cu care a avut deja probleme emoționale în viețile trecute.
Planete în aspect cu Chiron îl fac pe nativ să se simtă instabil la început, deoarece ele reprezintă energia care trebuie să fie experimentată și stăpânită de el. Rolul lui Chiron, asmenea lui Saturn, este în primul rând, să dea un test. Acela de a-l provoca pe individ să caute o cale să vindece suferinţa şi prin aceasta să evolueze şi abia apoi să facă trecerea de la conservatorismul lui Saturn la inventivitatea şi originalitatea lui Uranus.
Cu cât sunt mai numeroase aspectele pe care le face Chiron, cu atât nativului îi este devoalată importanţa puterii de autovindecare dar și puterea de a transcede rana chinuitoare. Un Chiron puternic aspectat arată cum trebuie să se vindece nativul, indiferent că sunt sau nu aspecte armonice. De exemplu, disonanța Venus - Chiron sugerează faptul că nativul se poate vindeca prin iubire chiar dacă trece prin experienţe dificile, dar nu este neapărată nevoie ca lucrurile să decurgă chiar aşa!
Cum afectează Chiron viețile noastre depinde foarte mult de cum vom rezista influențelor sale sau cum încercăm să lucrăm cu energiile sale. Rolul său este acela de a deschide răni, în acele momente ale vieții noastre, când psihicul nostru este pregătit pentru informaţia chironiană, în special printr-un tranzit lung cu planetele lente deoarece pe parcursul unui asemenea tranzit Chiron ne cere să învăţăm cum să ne vindecăm şi sufletul şi mintea.
Inițial, în fază aplicantă, când aşa cum spuneam mai sus, aspectele lui Chiron cu planetele transpersonale tinde să fie unul maxim, grad pe grad, poate face să ne simţim epuizaţi, fără forţa de a răspunde stimulilor, incapabili să mai luptăm, copleşiţi. Dar pe măsură ce aspectul se configurează din ce în ce mai puternic vom începe să observăm şi să învățăm ce ne reţine de la exprimarea deschisă, de ce nu mai spunem lucrurilor pe nume cum o făceam până atunci, ci dimpotrivă parcă suntem obligaţi permanent să le demonstrăm celor din jur intenţiile noastre.
 De fapt, este o capcană pe care ne-o întinde Chiron. De ce? Pentru că trebuie să lucrăm cu noi mai întâi şi abia apoi cu ceilalţi, pentru a ne reevalua şi dacă descoperim că sunt fisuri sau pereţi prăbuşiţi, să reparăm măcar ceea ce numim respectul de sine.
Eforturile de a dovedi altora ce facem, cine suntem, ce vrem, cum vrem să ne impunem sau cum gândim, poate avea efecte inverse adică, pur si simplu, să nu funcţioneze. Cu cât vom încerca să fim mai declarativi cu atât sentimentul de neputinţă va fi mai puternic. Suntem într-o buclă temporală, nu ştim deocamdată ieşirea şi cel mai bun lucru este să dăm un pas înapoi, să avem răbdare şi acţiunile noastre vor vorbi de la sine chiar dacă unii nu ne văd bine în acel moment sau pun la îndoiala intenţiile noastre, singura cale de a rezolva problema este să rezistăm impulsului de a da socoteală.
Atenţie însă, pe un asemenea tranzit chironian trebuie să evităm să ne luăm după alţii, în tentativa de a fii cum doresc ei nu cum suntem noi în realitate, Chiron va redeschide rănile acolo unde dor mai tare, va scoate la lumină vulnerabilităţile noastre, lecţia fiind că nu trebuie să le acoperim doar pentru a urma doleanţele unora, nu pentru a ne asuma roluri de servitute ci pentru a învăţa să fortificăm aceste puncte. De ce spun asta? Pentru că locul lui Chiron într-o temă natală reprezintă cea mai adâncă şi profundă rană a noastră, o parte a sufletului şi a psihicului nostru din care lipsesc atât respectul de sine cât şi tendinţa de a compensa acest lucru prin subterfugii. Vom fi loviţi exact în aceste puncte până când vom învăţa să ne construim aşa cum trebuie stima şi respectul de sine.
În esenţă, Chiron reprezintă nesiguranța de sine, vinovăția fără fundament și, într-o anumită măsură, subordonarea. Simțim nevoia, fără să înţelegem de ce, că trebuie să dăm măsura capabilităţii noastre până când tot izbindu-ne de zid nevăzut reuşim să-l dărâmăm şi să înţelegem că suntem pe un drum greşit, că trebuie să ne întoarcem în acel punct din care să facem totul cum trebuie, ca să fim noi înşine.

Un comentariu: