Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

miercuri, 15 iulie 2015

Sintesa Chironae 6

Despre ciclul chironian


Mişcarea lui Chiron în jurul Soarelui, pe o orbită eliptică asemănătoare unui ou, este de aproximativ 50 – 52 de ani. Este o orbită care se intersectează cu orbitele altor planete cum ar fi Pluto, apoi traversează orbita lui Saturn, petrece aproximativ 41, 5 ani între Saturn și Uranus, iar restul, de aproximativ 10 ani între Jupiter și Saturn. Mitologic Chiron este legat, într-un fel sau altul, de fiecare dintre aceste trei planete: este fiul lui Saturn (Chronos), nepotul lui Uranus și fratele vitreg a lui Jupiter (Zeus). Deşi dreptul celui dintâi născut este divin, soarta lui Chiron nu este una privilegiată. El este marginalizat în lumea olimpiană a zeilor, este doar un centaur, un hibrid între om şi animal, nu poate fi acceptat ca zeu cu drepturi depline. Soarta lui pare să amintească de durerea pe care o resimte sufletul când ajunge la întrupare. 
Ciclul lui Chiron reprezintă procesul de individuație, călătoria interioară spre autenticitatea Sinelui, spre descoperirea adevăratului Eu. Prin urmare, unul din punctele cheie ale ciclului îl reprezintă inițierea procesului, a lungului drum spre a deveni un Întreg. Ştim că datorită formei atipice a orbitei, mișcarea lui Chiron prin zodiac este neregulată, petrece diferite perioade de timp, în fiecare semn, cea mai lungă fiind în Berbec, cea mai scurtă în Balanţă. Procesul de individuaţie începe prin acceptarea rănii.
În funcție de ce fază a ciclului şi a semnului pe care îl parcurge, inițierile descrise de pătratele și de opozițiile lui Chiron în tranzit la Chiron natal vorbesc despre o sincronizare proprie, tipică mişcării sale neregulate. Spre deosebire de Saturn sau Uranus, a căror tranzit generic la pozițiile natale apar la vârste previzibile, când vorbim de Chiron în tranzit, nu putem face acest lucru. Fiecare generație va avea propriul său mod sincronizare cu influența arhetipală a lui Chiron.
Astronomic, orbita lui Chiron este înghițit de a lui Saturn timp de mai bine de opt ani. În timp ce Chiron nu este un fiu olimpian care să fie înghiţit de tatăl său cum s-a întâmplat cu  frații și cu surorile sale, exceptându-l pe Jupiter, este straniu că orbita lui amintește de această poveste. În acești opt ani, orbita chironiană se intersectează cu cea a lui Jupiter și a lui Saturn, asemenea unei punţi între viziunea  fratelui vitreg asupra supremației și eternitatea spiritului şi teama consanguinizării,  limitate de tatăl lor Saturn, de fapt, istoric vorbim despre pământ și ciclurile sale legate de timp.
Din cauza orbitei sale, relația cu planetele exterioare este interesantă. Până să se apropie de orbita lui Uranus rătăceşte prin zodiac, adaptându-şi viteza în funcţie de planeta cu care intră în aspect, astfel că aspectele cu acesta sunt de lungă durată.
Între 1952 și 1989 s-au produs circa 40 de opoziții între Chiron si Uranus timp în care Chiron a tranzitat semnele de la Capricorn la Rac. Cu toate acestea nu au existat conjuncții, iar pătrate au fost doar două, unul în 1943 şi altul în 1997. Astfel, că opoziţia Chiron - Uranus se regăseşte în temele natale ale celor născuţi în a doua jumătate a secolului trecut. În ultimii 20 de ani, Chiron a fost mai aproape de viteza lui Saturn, mai lentă și a format o serie de opoziții cu acesta din urmă, ceea ce semnifică nu doar inerenta rana universală – Chiron – ci şi punerea de acord a principiului autorităţii semnificate de Saturn cu exprimarea individualităţii semnificate de Uranus şi, în acelaşi timp, subliniază ideea că aspectele cu cele două planete sugerează generaţiile care încearcă să calmeze aceste energii conflictuale. Iată, deci, un alt exemplu de a uni cele două energii arhetipale ale lui Saturn și ale lui Uranus. Frecvența opoziţiilor dintre Chiron - Uranus și Chiron - Saturn relevă conștientizarea rănii individului (Uranus) în spaţiul cultural patriarhal şi ordinea prestabilită a lucrurilor (Saturn).  Prin urmare, accentul chironian, îşi schimbă caracterul de la personal la cel colectiv, lăsând-şi amprenta asupra generațiilor născute cu acest aspect în tema natală.
               Încheierea unui ciclu chironian marchează vârsta inițierii pentru era modernă. Opoziţia cu Saturn la 44 ani și întoarcerea la 58, marchează o perioadă critică, aceea a acceptării de sine. Aproape de varsta de 50 de ani experimentăm paradigma schimbării în care lumea nevăzută a spiritualului intersectează lumea ştiută, palpabilă, profană, materială, realitatea imediată. Acesta este un moment pentru care Chiron ne-a pregătit din clipa în care ne-am născut. Nativul pare să fie preocupat de-acum de bătrâneţe și de moarte. 
Rana constă din a trăi mai departe, dar o altă viaţă, în care perspectiva este ca  nativul să devină conștient că viaţa sa este acum un melanj între spirit și materie. Rana de fapt, stă în separarea de viața care a dus-o până atunci, simte că trebuie să reconcilieze cele două laturi ale lăuntrului său, spiritul şi materia fără a compromite, teoretic vorbind, raţiunea şi intelectul. Ceea ce este autentic în nevoile sale este întărit de sentimentul că reuşeşte să îmbine aceste lucruri. În plus, după 40 de ani încept modificările fizice şi hormonale care vor culmina în preajma vârstei de 50 – 55 de ani şi îl vor împinge pe nativ să trăiască acut nostalgia trecerii timpului, ideea apropierii exitusului şi evident, acest fapt va accentua durerea sufletească. Apoi, cele două lumi, spirit și materie se ciocnesc și este necesar un nou mit care să le conţină pe amândouă, care să respecte contrariile și să tolereze durerea unei astfel de transformări.
Momentele de criză ale unui ciclu planetar sunt, de obicei, în număr de patru, specifice oricărei planete - primul pătrat, opoziţia, ultimul pătrat şi conjuncţia când  revenirea peste planeta natală completează ciclul şi îl încheie.  Fiecare moment marchează un punct de cotitură în experiența de viață a fiecărui individ. Dar momentele critice ale ciclului chiroinian nu coincid cu obişnuitul ciclu planetar, nu apar la aceeași vârstă pentru toate persoanele ca și în cazul celorlalte cicluri planetare cu excepția lui Pluto datorită orbitei sale atipice.

Semn zodiacal
Perioada în ani
Procent ciclul
Berbec
8,4
16,6 %
Taur
7
13,9 %
Gemeni
4,5
8,9 %
Rac
3
6,2 %
Leu
2,2
4,5 %
Fecioară
1,8
3,7 %
Balanţă
1,7
3,3 %
Scorpion
1,9
3,9 %
Săgetător
2,6
5,2 %
Capricorn
3,6
7,1 %
Vărsător
5,5
11 %
Peşti
7,9
15,7 %

          Chiron face primul pătrat cu poziția sa natală, la vârsta de 5 ani sau la 23 ani, acoperind perioada copilăriei şi a adolescenţei târzii, chiar începutul maturizării. Opoziția se poate produce într-un interval cuprins între 13 ani şi 37 și se întinde pe perioada de timp care acoperă pubertatea şi debutul maturităţii. Ultimul pătrat al ciclului are loc la vărste cuprinse între 27 de ani si 44, vârsta maturităţii şi jumătatea perioadei de adult. De exemplu, dacă Chiron la naştere este în Berbec primul pătrat cu poziţia natală se produce la vârste cuprinse între 16 și 19 şi câteva luni, 6 sau 9. Pentru a înțelege impactul desfășurării ciclului, este important să pornim de la semnul în care se află Chiron în momentul naşterii.
Ştim că natura arhetipală a ciclului chironian împletește experiențele momentului în care se produce rana și intervalului de timp când intervine vindecarea. În timpul trecerii lui Chiron este foarte important răspunsul instinctual care poate surprinde şi uimi pentru că de cele mai multe ori nu este cel pe care l-am da conştient. Chiron poate sugera adesea un sentiment de alienarea vis-a-vis de propria familie, dar, de asemenea, şi modul în care suntem străini de noi înșine prin alegerile pe care le facem de-a lungul vieții. 
În momentele de criză trebuie să ştiţi că năzdrăvanul Chiron intersectează realitatea noastră individuală. În aceste momente trăim intens rana şi facem eforturi disperate pentru a reconcilia sau a o vindeca. Ca în cazul tuturor tranzitelor trebuie să înțelegem mai întâi natura planetei în tema natală pentru a vedea cum firul chironian se țese cu viața noastră de zi cu zi. Adesea, în timpul acestor momente de cotitură ne confruntăm cu o criză a vindecării în sensul de leziune fizică sau psihică. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu