Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

duminică, 28 mai 2017

Simbolismul Lunii Negre



Tradițional, astrologii identifică golul, vidul despre care vorbește Luna Neagră / Lilith cu legendara Lilith din mitologia evreilor și folclorul babilonian. Dar Luna Neagră nu este același lucru cu arhetipul Lilith. Aceasta din urmă se extinde dincolo de sfera Lunii o depășește și se poate manifesta altfel în fiecare casă astrologică, asemenea unei planete sau asemenea unui asteroid, la fel cum o face Pluto în asociere cu Scorpionul și care, în mod normal, rămâne legat la tărâmul lunar.
Fiecare casă astrologică are un câmp de acțiune propriu, care aparține doar aceleiași case. În consecință, emanciparea lui Lilith simbolizează, individualizarea prin eliberarea din tărâmul de Lunii Neagre, care reprezintă cușca colectivă. Astfel, așa cum recunoaște și Marc Beriault, Luna Neagră reprezintă colectivitatea pe când Lilith îl reprezintă pe individ. Accentul tradițional și obișnuința de a o asocia pe Lilith cu Luna Neagră, a împiedicat astrologii să dezvolte sensul social și colectiv al acestora, atât de precis descris de Jung prin arhetipul Marii Mame - relația noastră ancestrală și primară cu Mama Pământ.
Sociologic, Luna Neagră / Lilith vorbește despre relația noastră primitivă cu pământul, reprezintă țăranul sărac, colectivitatea ancorată în trecutul lor și în funcție de ceea ce în mod direct, pământul le poate oferi. Este dorința colectivă de a restabili peisajul ecologic de altă dată, fundamental unui trecut colectiv, mitic. Acesta este jungla animistă, magică, reunirea cu uterul universal, revenind în sânul Mamei Pământ. Luna Neagră reprezintă conștiința primară de masă, mișcările de masă care decurg din relația primordială, telurică, cu cultivarea și venerarea pământului, precum și cu trecutul nostru ancestral.
Pe măsură ce știința psihicului evocă legătură între individ și colectivitate, între om și mulțimea de oameni, s-a pierdut legătura cu astrologia care și-a continuat evoluția în ritmul ei. Că despre Luna Neagră a început să se vorbească relativ recent, nu exclude faptul ca ea să fi fost cunoscută cu mii de ani în urmă. Literatura astrologică de specialitate o menționează pentru prim oară în primele două decenii ae secolului 20, în care Sepharial, unul din astrologii de renume din perioada respectivă, abordează ideea unui satelit mitic pe care l-a numit Luna Neagră și care nu fusese reperat de astronomi, dar căreia tradiția sumeriană îndepărtată îi revendică existența. Astrolog și inginer, acesta din urmă a prezis matematic existența Lunii Negre. Primii care s-au ocupat în mod serios de subiectul Luna Neagră sunt născuți la începutul secolului XX, dar pentru cei mai mulți, subiectul a ținut de presupuneri și de reflexii la sfârșitul secolului trecut.
Mulți autori pasionați de esoterism de la sfârșitul secolului al 19-lea, au creat confuzii prin melanjul simbolic dintre Lilith și tema lui Isis. Era perioada în care susținătorii Cabalei afirmau că rebela Lilith a fost prima soție a lui Adam, înaintea Evei și ne aflam la începuturile egiptologiei când Champollion făcea referiri la cultul lui Isis. Gérard de Nerval în Franța și Aleister Crowley în Anglia au făcut din Lilith tema lor preferată de inspirație, iar Victor Hugo, în Sfârșitul lui Satan o asociază pe Lilith cu Isis. Adăugați la aceasta literatura iudeo-creștină care evocă viziunea întunecată a femeii, care este caracterizată de un apetit sexual dezlănțuit, aflată la marginea societății, femeia impură, de neatins punct de vedere sexual, și care inevitabil duce la rău. Imaginea obsedantă de vampă, de glamour, de fascinație exercitată, era întregită de magia neagră și de vrăjitorie.
Putem observa în aceste prime abordări, reapariția unei anumite forme de păgânism, reminiscențe ale unei perioade în care tot ceea ce nu era înțeles era catalogat drept un act de magie iar persoana era arsă pe rug. Se poate afirma că sexolul al 19-lea a fost, din acest punct de vedere, un soi de autodafe la adresa violenței și intoleranței generate de principiile și acțiunile inchiziției prin care aceasta din urmă își exercita autoritatea asupra sufletelor, iar tot ceea ce era considerat rău a luat chipul Lunii Neagre / Lilith.
 De-a lungul secolului al XX-lea continuă să perceapă acest mod întunecat și infernal de abordare a Lunii Negre / Lilith. Din anii 50, figura Lunii Negre evoca forma unui vagin zimțat, alții o asociau cu Hecate până în perioada 1985 - 1991, o lume ascunsă extrem de bogată și de intensă. Abia după 1991, putem vorbi despre o ruptură completă a abordărilor feminismului din perspectiva emancipării sexuale. Școala franceză de astrologie psihanalitică  face de peste 25 de ani studii legate de Luna Neagră, pornind de la ideea de femeie depravată și o viziune asupra femininului încătușată în cămașa de forță a moralei catolice dar era timpul să se depășească această imagine iar cel care avea să dea viață unui alt concept a fost Jung care a inclus-o printre principalii actori din cadrul procesului de individualitate. El vedea Luna Neagră / Lilith jucând un rol în provocarea transmutației karmice deoarece conduce nativul la iluminare, urmată de eliberare. Evoluția sexualității și posibilele deviații pot ghida această cale inconștientă, sexualitatea nu este un scop în sine sau o practică inițiatică, ci ne sugerează firul roșul, prin mișcările lascive și senzuale, de la sexul păgân și animalic la feminitatea senzuală și provocatoare.
Doctrinele oritentare tradiționale nu neagă sexualitatea ci văd în asta o sursă de iluminare, ceea ce poate fi o invitație la sublimarea dorinței sexuale și carnale, trecerea impulsului dorinței în iubire spirituală, într-o logică ascendentă, ghidarea sexualității spre transcendență și nu spre reproducere. Suntem departe de a fi un stimulent pentru a satisface toate dorințele instinctuale așa cum susține actuala eliberare sexuală. Nu sexualitatea trebuie să fie eliberată ci sufletul. Din moment ce aceasta este calea, atunci trebuie să recunoaștem fiara – demonii interiori, umbra din noi, și să o îmblânzim în loc să o reprimăm cum susține religia care taie și separă individul de corpul său.
Abordarea teoretică și, de asemenea, practică, a impactului activ și concret al Lunii Negre / Lilith în tema astrală, este demonstrată de importanța tehnicii de analiză folosită în citirea unei hărți individuale, pentru a ne putea da seama de problemele existențiale ale nativului care, după cum am arătat, poate reprima inconștient energiile temei în cazul în care nu înțelege de unde pleacă problemele sale interioare și ce anume provoacă blocajul.

Astrologia viitorului este o astrologie inovatoare care reintegrează conceptul karmic despre care nu s-a vorbit secole la rând când religia a forțat ezoterismul să se ascundă. Care este funcția Lunii Negre / Lilith în tema natală pentru că trebuie să existe o legătură atâta timp cât toți îi simțim prezența. Ei, bine, această piesa lipsă încerc să o găsesc și eu, cum spun Laurence Larzul, Didier Racaud, Don Neroman, Mark Beriault, Andre Barbault care susțin  că astrologii au pierdut sensul sacru al științei lor care este pe un drum acum, pe care încearcă să își regăsească dimensiunea spirituală, chiar în cultura noastră creștină.
Autorii canadieni, Marc Beriault și Renée Leboeuf promovează o viziune progresivă a Lunii Negre, subliniind rolul său fundamental în individuație, în procedul de individualizare a nativului conform psihologiei jungiane, fără analiză karmică dar cu deschidere spre  abordarea șamanică, mai ales Mark Bériault. Luna Neagră / Lilith este mai mult decât un simbol prozaic. Iar acest lucru este relevat de faptul că revoluția feminismului, a feminității și a sexulității nu este încă încheiată ca factor care ține de evoluția umană și de inițierea colectivă.
 La nivel astronomic, Lilith este numele unui asteroid descoperit în secolul al XIX-lea. Acesta a fost confundat Luna Neagră / Lilith astrologică. Dezavantajul este că această confuzie a rupt feminitatea, în loc să o reunifice. Asteroidul Lilith 1181 semnifică atributul valorilor sociale din zilele noastre și care este similar cu multe alte fațete ale diviziunii muncii, cum ar fi cea a unei colectivități care lucrează în comuniune fără a rupe ordinea socială. 
    Ideea este că toate arhetipurile, care reprezintă centauridele, au diferite niveluri de exprimare. Nivelul de exprimare a celor din centura principală unde se află și Lilith 1181, vizează viața de zi cu zi a instituțiilor cu caracter social. Acesta este motivul pentru care asteroidul își găsește expresia arhetipală în munca socială - Lilith este margializată și sfârșește prin a fi instituționalizată, deci scopul său este integrarea socială. Ea aduce păturile sociale marginalizate sau respinse de societate în instituțiile cu un asemenea caracter, deci rolul ei este mai de grabă de integrare socială decât psihologic. Este dinamica acestui grup de asteroizi.
    Dar există și aspecte ale lui Lilith care nu pot fi instituționalizate. Acestea sunt mult mai primitive și mai sălbatice, invadează și sfâșie viața nativului, asimilat aici cu centaurii, care caută să socializeze, să se ridice peste nivelul său social asimilat sau mai mult instinctiv, legate de sexualitatea reprimată care se manifestă legat de celălalt – abrutizat, bătăuș, alcoolic, violator ș.a.. Desigur, cuvintele sunt relative, dar nu este deloc dificil să vedem diferențele atunci când ținem seama de cele 3 tărâmuri: lunar, orbita lunară și partea ei întunecată.
O distincție importantă este cea dintre axa apogeu / perigeu care este foarte diferită de axa ascendent / descendent a nodurilor lunare care atunci când intersectează axa Pământului trec prin acest punct ca printr-un portal într-o altă lume, trec din tărâmul pământean spre tărâmul lunar. Mișcarea sa circulară este regulată și uniformă asemenea limbilor unui ceas și face parte din lumea simbolismului solar, iar acest tip de mișcare este străin de lumea lunară și de simbolismul Lunii Neagre / Lilith. În timp ce aceast aspect neregulat, obsesiv, dă Lunii Negre / Lilith un comportament tantalic, o face cea mai bună reprezentantă a simbolismului irațional, instinctiv  și primordial.
    Dar apogeul sau golul accentuat de orbita Lunii este un tărâm pur lunar. Nu este în contact cu nimic. Este doar Luna în sine, separată de orice altceva ... de aceea ele sunt diferite ca și concepte sau simboluri orbitale. Apogeul este un pântec, un recipient, un vas de acumulare, dar gol. Ca parte a golului, concentrează tot ce ține de vise, de dorințe, capătul curcubeului, visul imposibil, perechea primordială, dublul sufletului, etc ... dar acest loc este foarte, foarte periculos ... deoarece poate devora ființa. 
    Astronomic, Luna Neagră este un punct izolat, un punct de neglijare, de represiune, un creuzet în care fermenții inconștientului pregătesc transformări magice care aparțin unei lumi fantastice, nocturne și instinctive. Conține toate energiile instinctuale, inclusiv înțelepciunea strămoșească, clarviziunea care este dependentă și de alte funcții ale mentalului, profunzimea psihicul, în care sexualitatea este extrem de importantă și care se manifestă în legende și în basme printr-un simbolismul primitiv lunar: noaptea , misterul, magia, pericolul, secretul, frica, ceea ce este interzis.  Între cele două focare ale orbitei lunare există o confruntare permanentă, cum ar fi doi gemeni, din care unul este fizic și are greutate iar celălalt este bănuit și fără formă. Cel din urmă reprezintă o absență, o fantomă, un gol, la fel ca golul a uterului sau un ideal de neatins. Văzut în dinamica cosmică, arată că vor exista diferențe importante între bărbați și femei, ca parte a polarității bărbat – femeie, se văd reciproc și luptă împotriva acestui gol existențial care se poate concretiza printendința de a atinge invizibilul și idealul care o reprezintă cealaltă parte. Este cald și rece, foc și gheață, un loc unde niciodată nu vom fi pe deplin în viață și treaji, un loc unde nu este niciodată ușor, în cazul în care acesta țin, ca întotdeauna de vis, la fel ca partea întunecată a Lunii. Iată măcar un motiv pentru care Luna Neagră / Lilith poate fi un punct unde conștiința ca formă de energie se poate concentra, și atunci vorbim despre un somn al conștiinței, accesul într-o lume în care cunoașterea este dobândită prin visare și nu prin gândire: simbolul unui vis, abstractizarea ca factor de creație, imaginarul ca înțelepciune primară care rezistă rațiunii.
Simbolismul Lunii Negre / Lilith nu poate merge dincolo de ceea ce reprezintă: ea nu este un corp ceresc, ci doar o fantoșă, un punct care mai este și izolat. Nu este o planetă cu orbită proprie, ci o reflectare a acesteia, este aspectul întunecat și oniric al tărâmului lunar. Psihologic, este un punct care reprezintă modul în care reacționează oamenii la propria goliciune, izolare, singurătate și inaccesibilitate.
Luna Neagra este ca un pântec, ca un recipient, un loc de acumulare, un aspect al goliciunii interioare pe care nativul simte că trebuie să îl umple. Ca parte a acestei goliciuni avem dorințele imposibile, visele fantasmagorice rupe din propria realitate, sufletul pereche pe care de multe ori ne amăgim că l-am găsit și de aceea uneori speranțele deșarte sunt periculoase pentru că îți pot devora ființa interioară.
   Vedem de multe ori asocierile negative ale demonicei Lilith, cum se întâmplă în tradițiile iudeo-creștine, ca simplu rezultat a superiorității masculine și a ego-ului. Ceea ce nu exclude existența multor demoni interiori și astăzi, atât la femeie cât și la bărbat, să ne gândim doar la viața de noapte, la faptul că misterul și magia au coexistat dintotdeauna, iar întunericul tinde să se regăsească sub diferite forme în cotidian.
   Cred că astăzi avem tendința de a interpreta în mod eronat multe dintre tradițiile și legendele vechi, deoarece suntem convinși că ele se referă la o lume construită după tiparul lumii noatre. Adevărul este că omul renascentist sau cel iluminist, uniți prin forțele cosmice ale Lunii și al Soarelui, au atins nivelul de cunoaștere care le-a permis să perceapă multe lucruri pe care noi nu mai suntem în stare să le percepem. Ei au avut acces la un nivel de percepție care noi astăzi nu îl mai avem sau doar foarte puțini oameni au ceea ce era un lucru obișnuit pentru ei: înțelepciunea strămoșilor și clarviziune, fapt care arată că ceea ce este fantsmagoric pentru noi, a fost o experiență reală pentru ei. De exemplu, succubi și incubi forme ale spiritului rău a lui Lilith, ei există și astăzi, așa cum au fost și atunci, dar pentru că noi nu percepem sau nu vedem ceea ce percepeau și vedeau ei se datorează dezvoltării științei pentru că temerile lor se datorau lipsei de cunoștințe psihologice și medicale. Există astăzi moda îngerilor care pare destul de superficială când realizăm cât de mult este ignorată partea întunecată a lumii spirituale, ceea ce face și mai puternică.     Ca Hecate, Luna Neagră / Lilith este o Regină a Nopții care stăpânește magia neagră și vampirismul dar în același timp este legată de inițierea sexuală și magia transformării, un simbolic oniric, artistic și imaginativ care ține de înțelepciunea primară și care rezistă rațiunii.
Modul în care au folosit magia în ceea ce privește Luna Neagră / Lilith este sensul tradițional, legat de ocultism și vechea magie cum era lumea legendarului Merlin și a Morganei. Acesta este pentru mine tărâmul Lunii Neagre / Lilith, personaj pe care îl putem vedea în toată strălucirea lui în legende, mituri și basme – mama, regina, zâna, spiritul benefic și malefic, feminitatea în acțiune și iubirea. Oamenii Renașterii vorbesc despre lucruri care sunt reale dar nu în lumea fizică sau care aparțin unui timp când Pământul însuși nu era cel care este astăzi, tunci când oamenii trăiau mai mult în astral decât în planul fizic. Să ne amintim de Atlantida! Într-un cuvânt, putem pune semnul egal între astral și imaginar căci lucrurile se schimbă și își schimbă într-adevăr forma, în mod constant.
Luna Neagră / Lilith prin simbolismul său astronomic, cred eu, este un reprezentant excelent al acestui nivel de realitate și anume, lumea de cealaltă parte a oglinzii cum spune Yurgis Baltrusaidis în Le miroir sau în Evul mediu fanatastic, lumea pe care mintea o creează atunci când o percepe deformat. Liliacul reprezintă acest lucru foarte bine dacă ne gândim la garguii care împodobesc cornioșele unor celebre catedrale – Nodre Damme Paris, Santa Maria dela Fiori Firenze sau Catedrala din Salamanca. Demonul Lilith sub diferitele ei forme este o figură mitologică, care se potrivește foarte bine cu acest simbolism. Toate interpretările psihologice moderne ale formelor de magie neagră sau din folclor sunt doar o fațetă ale acestei monede.
    Psihologic, simbolismul tradițional a Lunii Negre / Lilith face parte, cum spuneam, din arhetipul Marii mamei, mai ales în manifestările lui de mamă dominatoare. Iată ce spune Carl Jung referitor la tema în discuție, în Aspectele psihologice ale arhetipului Mamei: simbolurile răului sunt vrăjitoarea, dragonul sau orice alt devorator la care să se evidențieze puternic latura animalică, cum ar fi un pește mare sau un șarpe, mormântul, sarcofagul, apa adâncă, moartea, coșmarurile...latura negativă a arhetipului mamei are conotații de tip secret, ascuns, întunecat, abis, lumea morților, ceva care devorează, seduce și otrăvește, care este terifiant și inevitabil ca soarta...efectele complexului matern asupra fiului se regăsesc în mitul Cybelei și a lui Attis  - autocastrarea, nebunia și moartea timpurie ș.a..
Eric Neumann în Originile și istoria conștiinței este foarte aproape de descrierea Lunii Negre / Lilit din perspectiva astrologiei moderne: Marea Mamă este uroborică, teribilă și devoratoare, binefăcătoare și creativă, ajutătoare, dar, în același timp, ademenitoare și distructivă/castratoare, vrăjitoare care te înnebunește, dar o nebunie aducătoare de înțelepciune, o prostituată dezlănțuită dar și o divinitate voluptoasă, o virgină inviolabilă ale cărei urme se pierd în istorie și veșnic tânără.
    Jung a divizat Complexul mamei, după modul cum se manifestă la femei, în 4 tipuri diferite și pe care astrologia le-a legat de cei patru asteroizi tradiționali – Junona, Ceres, Palas și Vesta. Luna Neagră / Lilith relevă mai multe aspecte a ceea ce Jung numește un eros supradezvoltat și care se poate manifesta ca, de exemplu, prin tendința spre distrugerea fără scrupule a căsătoriei copilului său. De multe ori este o reacție pur instinctivă, datorată naturii dominatoare a mamei.
Luna Neagră / Lilith vorbește despre emoții. Vorbim despre reacție și nu despre integrarea acestora. Ca atare, aceasta poate provoca identificări puternice sau proiecții foarte puternice ale unor emoții inconștiente care nu pot fi recunoscute ca atare. Acesta este nivelul la care lucrează Luna Neagra. Multe dintre caracteristicile Lunii Negre / Lilith pot fi explicate pe baza principiului de formare a reacției, definite drept un mecanism de apărare internă în care nu mai vorbim despre o răsplată sau o răsplată sub amenințarea pedepsei, este înlocuită cu un motiv, la celălalt capăt al continuumului existent. Explicația stă în faptul că nativul dorește ca mentalitatea să fie înlocuită cu dorința, atitudine generată frecvent de lipsa insatisfacției, a risipei înlocuite cu cumpătarea, a obscenității înlocuite cu politețea, a dezamăgirii în dragoste prin exercitarea unei iubiri obsesive. Caracteristicile formării reacției sunt lipsa unei forme obișnuite de satisfacție și incapacitatea de a profita de pe urma numeroaselor posibilități, schimbând circumstanțele, cu excepția aderării la forme rigide de răsplată extremă.                                                                         
Castrarea și sexualitatea nu se limitează la organele genitale. Mai ales din punctul de vedere al lui Lilith pe care mitologia o asociază cu povestea Genezei, unde sexualitatea marchează începutul conștiinței. Eu, mai de grabă, aș tinde să cred că Lilith este profund legată de partea feminină din psihicul bărbaților și de partea masculină din psihicul femeilor.
Demonii sunt tratați în mod diferit astăzi, sunt văzuți mai mult ca proiecții sociale și psihologice care se regăsesc mai ales la locul de muncă, în modul discriminatoriu cum sunt tratați bărbații și femeile și este strâns legat de sexualitate, ca și conștiința. În tratatele de demonologie de astăzi, acest lucru este analizat diferit, ca proiecții sociale și psihologice, dar asta nu înseamnă că nu există sau nu este activă la bărbați și femei sau nu este strâns legată de sexualitate, ca și conștiința.
Toți ne trăim noaptea interioară, demonii interiori, experiementăm castrarea și  vampirismul psihologic precum și toate celelalte forme de manifestare ale Mamei dominatoare, asociată cu răul, ca aspect demonic a lui Lilith, ca parte activă a psihicului, atât la bărbați, cât și la femei, care apare astăzi sub diverse forme și în diferite circumstanțe. Din acest punct de vedere simbolismul Lunii Negre / Lilith este unul astronomico-astrologic excelent pentru că face parte din lumea întunecată a uterului, cu toată ambivalența ei terifiantă.
Posibil ca axioma să se aplice și centauridelor din clasa Lilith și să aibă și ei importanța lor. Pot reprezenta, de asemenea, diverse niveluri superioare, aș spune, funcției lilithiene, care acoperă distanța dintre Lilith și Hekate dar și modul de acțiune în comunitate a femeilor adeptele fărădelegilor împotriva moralei sociale, doar că acestea ținesc morala socială disimulată în Persona, masca pe care o purtăm zi de zi, oferind arhetipalei Lilith posibilitatea de a se elibera de golul interior ca să devină cu adevărat cosmică.
Luna Neagră / Lilith este legată de emanciparea femeilor, de la concepția paternalistă de a procrea și a asigura continuitatea liniei de sânge la eliberarea sexuală. Dar Luna Neagră / Lilith este astronomic reactivă pentru că energie concentrată nu se poate integra și atunci se produce eliberarea. Acesta este motivul pentru care cred că transformările moderne ale legendei ebraice caută într-un fel răscumpărare lui Lilith fiind acum privită ca o energie înmagazinată, capabilă de transcendență, așa cum se regăsește în descrierea principalelor centauride, în special Chariklo. Cuvintele cheie preliminare pentru Chariklo sunt matriarhatul, regina, pasiunile mature, tristețea, văduvia, dragostea ilicită, ingrijirea bolnavilor care sunt pe moarte, slabiciunea, emanciparea și libertatea morală.
Acțiunea lui Lilith la nivel personal, poate conduce nativul spre o mai mare și mai puternică integrare, doar că această integrare cred eu nu o poate face singură, dar cu ajutorul planetelor, mai ales a Soarelui și a lui Jupiter o poate realiza. Să nu uităm că Soarele reprezintă, totuși, individualitatea spirituală. Când intervine colectivitatea adică Luna Neagră, aceasta include o infinitate în diversitate, accentul este unul nul și nu cred că mai putem vorbi despre integrare.
Nivelul la care Luna Neagră / Lilith funcționează este unul primar, provine din  sexualitate și energiile trupului care sunt legate de trecut, de origini, de Marea Mamă, prototip adânc înrădăcinat în interiorul psihicului. Luna Neagra acționează prin intermediul emoțiilor noastre, vorbim despre o cale reactivă nicidecum despre un punct de integrare. Ca atare, ea provoacă reacții puternice prin emoții inconștiente, care însă nu pot fi recunoscute ca atare.
Luna neagră / Lilih funcționează asemenea unui acumulator prin forța de atracție pe care o emană. Atunci când aceasta devine prea puternică, ea se poate transforma într-un punct de respingere și de negare, un fel de anti- Lună. Aceasta este văzut de unii astrologi ca un gol interior, alții că sexualitatea noastră instinctivă este o încercare de autodevorare. Dar și într-un caz și în celălalt, rezultatul este unul de acceptare, de transcendență creativă în lumea dinamică a planetelor și asteroizilor sau identificarea cu latura nevrotică a arhetipului matern.
Luna Neagră / Lilith poate fi o reacție împotriva maternității, acel rol al mamei legată de casă și de gospodărie, golită de celelalte atribute ale feminității la femei, iar devorarea ține de teroarea arhetipului Mamei dominatoare. Luna Neagră / Lilith poate fi văzută ca polul opus al mamei blând și iubitoare, care, la rândul său, este o reacție împotriva acelor forțe sociale și a mentalității care care își exercită latura castratoare prin refuzul femeii conștiente de statutul ei să mai fie asociată cu imaginea casei, a căminului și a supunerii.
Neputința și abuzurile, suferite de timpuriu, pot crea forme foarte puternice de reacție care îi fac pe oameni să își urască propria vulnerabilitate și propriile sentimente, iar acest lucru se observă, în primul rând, prin felul în care aceste persoane se comportă cu cei care își arată aceste slăbiciuni. Toate acestea pot fi foarte complicate și ascunse în întunericul ființei. Sexualitatea este, adesea, locul de manifestare a acestor reacții inconștiente și așa trăsăturile negative ale Lunii Negre pot fi explicate în acest fel. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu