Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

sâmbătă, 27 mai 2017

Lilith - provocarea de a reintregii feminitatea fragmentata

Cine este Luna Neagră


Luna Neagră este un cuvânt compus din cuvintele Lună și Negru. Lilith este numele primei femei create de Dumnezeu, dar mai este și firul roșu care traversează istoria femininului și feminismului universal. Lună Neagră desemnează colectivitatea, iar Lilith individul. Adjectivul negru este sinonim cu întunericul și trezește în inconștientul fiecăruia, temeri iraționale, poate și pentru că această culoare a fost folosită pe scară largă în imaginarul popular pentru a descrie tot ceea ce se circumscrie Răului noapte, gotic, putere, underground ș.a.
Din punct de vedere optic, negru este în mod analog asociat absenței luminii, deformării luminii de către materialul care produce umbra și absorbția tuturor culorilor spectrului vizibil. În Occident este atașat doliului, ceea ce nu este cazul în culturile orientale unde negru desemnează femininul yin taoist, de exemplu. La fel de negru era până nu demult, tatuajul și cu toate acestea, la fel de important ca acel factor spiritual metafizic, de care nu ne putem lipsi atunci când coborâm în adâncurile nebănuite ale ființei. În esență, Luna Neagră implict Lilith, reprezintă sufletul care domină crucea materiei. Astrologic, Luna Neagră / Lilith este o energie puternică, complexă, fascinantă pentru cel care o studiază.
Luna Neagră / Lilith nu este un obiect cosmic real, nu este nici planetă și nici punct matematic, ea este o energie care se cere interpretată de manieră proprie.
Astronomic Luna Neagră / Lilith este consemnată sub două forme: Luna Neagră / Lilith medie și Luna Neagră / Lilith corectată.
Luna Neagră medie corespunde apogeului Lunii, care este cel mai depărtat punct de pământ, pe elipsă. Aceasta este o poziție extremă raportată la distanța pământ / lună.
Luna Neagră adevărată sau corectată, impropriu numită Lilith care este Luna Neagră individualizată într-o temă natală dată, este un punct geometric corespunzător lunii obținut prin calcule de corecție și numit cel de-al doilea domiciliu al Lunii. De fapt, Luna Neagră corectată reflectă excentricitatea orbitei lunare, e drept, aproximativă, în timp ce Luna Neagră reală este rezultatul unui calculul mai complex. Denumirea de Lilith, deși extrem de populară, poate induce în eroare dacă acceptăm definiția Lunii Negre doar din perspectivă mitologică.
Astrologul și psihologul francez Laurence Larzul face diferența între Luna Neagră medie și Luna Neagră reală într-o manieră proprie foarte sugestivă. Gustul spiritual al Lunii Negre medii se pare că este unul călduț, pe când cel al Lunii Neagre reale este unul condimentat, ultimul, de altfel, fiind descris și de unul dintre cei 4 vectorii jungieni, care este Umbra.
 Tot el mai spune că nu există nici o formulă magică care să stabilească cu certitudine că Luna Neagră se manifestă la fel pentru fiecare nativ în parte, nu, există doar o serie de deducții empirice pe care le vom analiza când vom vorbi despre tehnicile de analiză astrologică.
Astrologii definesc în mod clar calitățile și defectele specifice Luneii Negre / Lilith. Nu că această abordare nu este validă sau relevantă, dar mi se pare că studiul clasic al unei teme natale, face o distincție clară între claritatea interpretării și înțelegerea acestei interreptări, în special atunci când  consultantul nu este familiarizat cu astrologia.
Ciclul Lunii Negre are o durată de aproape 9 ani (8 ani și aproximativ 10 luni), cu alte cuvinte, o jumătate din ciclul nodurile lunare - acestea sunt în opoziție, cele natale cu cele în tranzit, când Luna Neagră / Lilith încheie ciclul, parcurge un semn în aproximativ nouă luni, intersecția acestor cicluri dând ritmul procesului de individuație sau individualizare.
Diferitele cicluri ale Lunii Negre / Lilith acționează mai mult decât o gestație fizică sau simbolică, metaforic vorbind. Ele vorbesc despre nașterea nativului, pe deoparte iar pe de alta, despre maturizarea lui spirituală, despre blocajele cu care se confruntă pe parcursul vieții și necesitatea tăierii unor legături care îi limitează independența de mișcare și de gândire, pentru a-și contura mai mult individualitatea, a-și aprofunda conștiința, dându-i autonomia spirituală de care are nevoie. Ceva care seamănă cu o evoluție în marș forțat a ființei umane, fără alte compromisuri.
Cu cât nativul opune mai multă rezistență și se va agăța de trecut, de lucruri și căi anacronice, învechite, inutile și deloc productive, cu atât se va amplifica tendinața conservatoare și compulsivă care va genera, mai departe, tensiuni psihologice, diverse somatizări și suferință. Trebuie spus că evoluția nu este o sursă de stres așa cum mulți ar fi tentați să o creadă, ci pur și simplu este rezultatul unui proces psihologic natural, așa cum și bătrânețea este un proces fiziologic natural. Ele nu sunt sarcini care să dureze un singur ciclu, ele sunt permanente și acoperă întreaga viață.
Uneori ne împotmolim în modele repetitive, mai mult sau mai puțin conștienți de faptul că le considerăm inutile, dar ele au un scop clar, acela de a pregăti următorul ciclu, dar abia când nativul recunoaște și admite ceea ce este el cu adevarat, va trece la un nivel mai bun de înțelegere a structurii sale psihologice fundamentale, iar Luna Neagră / Lilith este un indicator valoros în acest sens.
Astral, Luna Neagră / Lilith este apelul colectiv la provocarea individualității de a deveni ceea ce trebuie să fie. Această inițiere, această căutare personală, nu este una spontană, ci rezultatul voinței de a depăși faza de om simplu, caracterul metafizic al personalității. Această performanță dinamică este direct legată de Soare dar și de celelalte planete, care asistă la proces din clipa când nativul a devenit o individualitate și a ajuns din punct de vedere social, la un anumit nivel. În aceste condiții, Luna Neagră / Lilith presupune realizarea deplină a Mijlocului Cerului.
Faptul că se spune că este cealaltă față a Lunii se datorează importanței majore pe care o are Luna în astrologie, că atunci cân vorbim despre Nodurile ei atunci când trece dintr-o emisferă în alta, ne referim la o problemă strict matematică, apoi la una metafizică de tipul:
ca punct culminant, Luna Neagră medie simbolizează eliminarea funcției globale a Lunii la venirea în lumea materială, prin aceasta ea devenind independentă și îndeplinind funcția de separare, de eliberare, de purificare - semiluna sufletului material;
ca reședință secundară, Luna Neagră reală ține de conceptul de maternitate, este un loc de maturizare, de creștere a lucidății.
Aceste două sensuri antagonice, deși aparent alternative se alăturăe în multe feluri, Luna Neagră tinde, prin însăși definiția sa, să reprezinte simultan opoziția.
Luna Neagră / Lilith se reflectă în tema natală a fiecăruia ca o măsura a complexității conștiinței umane deoarece implică conceptul de alegere conștientă ceea ce presupune că a  început deja să inițieze procesul de individuație.
În aspectele sale pozitive și evolutive, Luna Neagră / Lilith reprezintă conștientizarea, conștiința în expansiune, transcendența. Ea încurajează ferm, detașarea, abandonarea inutilului, tăierea până la rădăcină a ceea ce este de prisos pentru a păstra esențialul. Ea ne arată adevărul revelat, uneori crud, prea crud și dureros, prea mult pentru că este opusul a spre ce aspirăm fiecare dintre noi.
Noi negăm ceea ce suntem inconștient, pur și simplu atunci când ne rugăm pentru o viață mai bună și luăm de bună voie calea rezistenței minimă, dar atunci când vine vorba despre natura noastră de bază, lucrurile se complică, energiile reapar în ordine răsturnată a valorilor în care credeam, vom vorbi despre acest aspect atunci când vom trece în registă Umbra.
Luna Neagră / Lilith împarte valorile de sensibilitate și feminitate cu Luna, mai ales atunci când Luna este asociată uneori cu valorile masculine - rece, crudă și, uneori, nemiloasă, karmică și ocultă ale lui Saturn, Pluto și Marte, ultimele două planete de factură scorpionică. Este pe undeva inversul planetelor sociale, în special a lui Jupiter, funcția sa principală fiind aceea de a exclude prin discriminare. La fel se întâmplă și în cazul planetelor transpersonale Uranus și Neptun care îi dau expresie dar din cauza încetinelii lor, nu sunt întotdeauna foarte pronunțate.
Este interesant să conectăm Luna Neagră / Lilith  cu valorile planetelor amintite. Simbolul grafic a lui Saturn este opusul Lunii Negre / Lilith, crucea încarnării pe semiluna sufletului. În ceea ce privește procesul de individuație, Saturn acționează lent dinspre un fundal difuz bazat pe structurarea ascezei și a frustrărilor, pe când Luna Neagră / Lilith este mult mai rapidă, mai clară, spontană, impulsivă când se pune problema de a construi, organiza, aranja, elimina, a rasturna limitelor vine, să spunem! Luna Neagră / Lilith acționează cu luciditate și pragmatismul lui Saturn, inclusiv când nativul simte nevoia să se însingureze. Cu toate acestea, prin contrast cu Saturn, Luna Neagră / Lilith este amorală adică este în afara noțiunilor de morală și moralitate. A nu se confunda cu imoralitatea care este  polaritatea negativă a moralității.
Apoi, Luna Neagră / Lilith însoțește, în paralel, activitatea pe termen lung a lui Pluto. Totul însă la o rată de metamorfoză lunară de zi cu zi. Țese căutarea absolutului plutonian, în relație cu Nodul Nord lunar pentru a păstra doar elementele esențiale. Ei împărtășesc latura secretă, instinctivă, primară, inclusiv sexual și arhaică, iar partea în ce privește partea de purificare și voința de putere, cei doi sunt explozivi, erup în subteranul ființei și astfel au o pondere semnificativă în procesul de distrugere lentă a ceea ce nativul nu mai are nevoie. Pluto aduce la sine acea parte inconștientă a Lunii Negre / Lilith de care are nevoie pentru a-și alimenta propria transformare.
Cu Marte relațiile sunt fie explozive, fie zadarnice, fie starea de tensiune, excită spiritul și împărtășesc mândria, conceptul de impulsivitate, de dorință, iar componenta sexuală, fiind de cele mai multe ori scurtcircuitată. În toate acestea însă coexistă atât pulsul vieții și al  dragostei cât și cel al morții. Instinctul de supraviețuire se ciocnește cu instinctul morții, ești sau nu ești, etanșeitatea acestor forțe extreme creând Războinicul și Luna Neagră mistică, cum se întâmplă în hinduism cu Shakti sau cu Kali.
Împreună, Uranus și Luna Neagră / Lilith aduc sentiment de libertate - a fi sau a nu fi - atunci când vorbim despre evoluție, decizie, autonomie, inclusiv radicalizare, surpriză, iminența și imprevizibilitatea uraniană. Aceste două forțe se regăsesc de multe ori la locul de muncă, atunci când vine vorba despre criză, revoltă, protest, și chiar nedreptăți, cu excepția faptului că Luna Neagră / Lilith va fi discretă și internalizată, în timp ce Uranus va fi provocator, exteriorizat și se va manifesta deschis. De asemenea, cei doi au în comun intelectul și intuiția secantă pentru a gestiona viitorul, precum și o înclinație spre a incita zonele ascunse.
În ceea ce îl privește pe Neptun, vorbim, în principal, despre valorile supraconștientului, a sacrificiului prin transfer, a setei pentru perfecțiune care îl leagă de Luna Neagră / Lilith. În străfundurile ființei, neconcordanța dintre germenul original al întrupării și lipsa absolută, poate crea un decalaj care să conducă la nebunie. Relația dintre Neptun și Luna Neagră / Lilith poate duce, de asemenea, la o spiritualitate mistică, întunecată.
Luna Neagră / Lilith și Chiron au caracteristici comune când se pune problema suferinței de pe urma vătămării corporale ceea ce corespunde unui test legat de material și materialitate - simțurile umane care produc suferința sau omul care trebuie să învețe să-și stăpânească neîncrederea, amândoi testează voința nativului, capacitatea acestuia de a-și depăși slăbiciunile.
Cât privește aspectele negative, cum sunt opoziția sau pătratul, acestea pot fi blocante prin tensiunile care le generează sau nativul își reprimă conștient sau inconștient temerile care mai târziu, inevitabil, vor genera suferință și frustrare. Din relațiile Lunii Negre / Lilith cu Luna și cu memoria afectivă pe care o reprezintă aceasta din urmă, prin activarea amintirilor de natură kamică are au legătură și cu Nodul Sud, transpare un aspect dur, rece, dificil și complex, care poate duce la depresie în cazul în care Luna și Luna Neagră / Lilith sunt în aspecte dificile.
Luna Neagră / Lilith poate rămâne inactivă dacă nivelul de conștiință al nativului nu permite exteriorizarea deplină. Dar, orice încercare de a ignora sau de a sufoca expresia ei, mai devreme sau mai târziu va fi și mai distructivă și mai dificilă de integrat, ulterior, atât pentru nativ cât și pentru cei din jurul său. Pe măsură ce factorul inconștient reprimat iese la suprafață prin evenimente care vor avea loc în sincronicitate permite integrarea acestora pe deplin conștientă.
Asimilarea Lunii Negre / Lilith se face prin înțelegerea scopului său profund, deoarece numai această distanță și această înțelegere profundă a perspectivei sale permite accesarea drumului, la început extrem de dureros, pe care nativul este obligat să pornească dacă dorește să fie el însuși. Evitarea procesului de maturizare psihologică este în împotriva vieții, mai ales că această fugă acționează de multe ori împotriva sa dar și împotriva celorlalți – rudele, prietenii, familia ș.a.
Dacă cineva însă își închipuie că Luna Neagră / Lilith este mai rea decât este  Pluto, Saturn sau Marte, este o iluzie. Trebuie să fii conștient de plurivalența ei, ea poate diviza totul, poate însemna eu și opusul său, poate duce la despotism ori la tiranie sau la un activism înflăcărat pentru pace. 
Spre deosebire de energiile fundamentale implicate care sunt minime, acestea sunt, în esență, cele care fac distincția între ură și dragoste, interior și exterior, între sus și jos, între o extremă și alta iar limita între cele două polarități nu este mai groasă decât grosimea unei foi de hârtie.
Luna Neagră / Lilith acceptată și luată în considerare va surprinde mereu iar energia ei va fi canalizată, e drept, parțial mai bine și funcția de creștere a individuației, transcendența instinctelor va prevala întotdeauna, deoarece ea trebuie sublimată pentru a da un sens și mai profund procesului său.
Prin deducție atunci, Luna Neagră / Lilith indică scopul în schimb calea de realizare a acestuia rămâne o enigmă. Ca date suplimentare și fundamentale i-aș mai atribui complexitatea și confuzia pe care le generează nu întotdeauna la momentul potrivit.
Luna Neagră / Lilith este germenele potențial a ceea ce suntem chemați să fim împreună cu Nodul Nord. Aceasta poate sugera la fel de bine inteligența spontană, bogăția interioară și umilința, cunoașterea intuitivă a unor lucruri sau o fascinație pentru un domeniu care îl atrage pe nativ, blocând însă starea de inconștiență, conștientizarea, transcendența, impulsivitatea și distrugerea. Binele și răul coexistă, totul depinde de cât de dezvoltată este individualitatea profundă a ființei pentru a se construi pe Sine în mod corespunzător, prin sacrificiu și rigoare. Luna Neagră / Lilith se hrănește cu intuiția care conduce ființa noastră fundamentală, ea este cea care dă coloratură personalității fiecăruia.
Studiind Luna Negră / Lilith, astrologii au introdus în mod logic și studiul punctului său opus, aflat la perigeu, punct care poarta numele zeului sexualității romane, Priap. Figura de copil reprezintă un element al exuberanței sociale, al excesului, al deșeului, a expresiei animalice, a josniciei ca întruchipare a materiei sordide, a masochismulului, de fapt, o ilustrare, dacă vreți, a părții pământene a relației Lună / Pământ, reflectat în planul conștiinței.
Opoziția cu Priap o ferește oarecum de influența lui directă, ca un fel de ochi al furtunii de unde se poate construi o imagine departe de controlul său ca să se poată exprima personalitatea superficială a nativului proiectată într-un viitor în care se pun bazele a ceea ce va aduce Luna Neagră / Lilith în viața sa. Pătratele Lunii Negre / Lilith sunt, de asemenea, semnificative. Unii astrologi atribuie interpretări personale, diferite despre evoluția conceptului de Lună Neagră / Lilith.
Și atunci se ridică întrebarea, există o diferență de percepție asupra Lunii Negre / Lilith între bărbați și femei? Da, la fel ca orice element polar, Luna Neagră / Lilith este de esență feminină, și în consecință, ea nu este experimentată în același mod de bărbați și de femei. Luna Neagră / Lilith dă indicii despre tipurile de seducție pe care le posedă și de care se folosește, astfel încât așa zisa ferocitatea sau natură castratoare a acesteia, nu este experimentată în același fel de bărbat și de femeie.
 La bărbat acționează anima, conceptul junghian care vorbește despre femeia ideală pe care o caută un bărbat în orice femeie pe care o întâlnește, iar la femei găsim forța masculină de a deide și de a acționa sub chipul lui animus. Cele două, anima și animus se fac simțite prin acțiunea Umbrei, alt concept junghian despre care vom vorbi ceva mai încolo.
Semnul în care se află Luna Neagră / Lilith dă nativului coloratura personalității arhetipului pe care îl reprezintă semnul în afirmarea individualității sale.
Casa în care este Luna Neagră / Lilith poate indica un blocaj, o respingere, mai mult sau mai puțin conștientă, vinovăție, fatalitate sau un tabu, dar în același timp, îl ajută pe nativ să se dezvoltare, în funcție de casa în care se află, prin creșterea performanței acestuia în domeniu și ceea ce determină uneori, trăirea dorințelor reprimate la o intensitate acută. Aduce luciditate, pragmatism și obiectivitate cu o anumită răceală și detașare, care  pot deveni atât rezistență cât și slăbiciune, astfel încât devine dificil de accesat și cu timpul, se transformă o sursă de frică și de slăbiciune care adesea duce la epuizăre și depresie.
Nivelul de conștiință al nativului condiționează prin urmare, gradul de interpretare a temei natale și a activității Lunii Negre / Lilith.
Aspectele dintre Luna Neagră / Lilith și planete indică energiile care se implică în procesul de individuație iar planetele, la rândul lor, imprimă și ele energie și dau forță și coloratură manifestării prin gradele implicate cum sunt pătratele și opozițiile și care prin  definiția lor sunt semnificative.
Tranzitele Lunii Negre / Lilith nu sunt neapărat percepute întotdeauna ca și cauze psihologice implicate deoarece acestea sunt profunde și, uneori, inconștiente. Ele sunt aproape de ceea ce nici un alt tranzit ascuns nu i-ar putea defini sensul.
Cu toate acestea, în cea mai mare parte a tranzitului, ea are ca scop inițial îmbunătățirea activității la nivelul casei și semnului pe care le parcurge, cautând să rafineze și să provoace noi abordări și împinge spre acestă realizare din instinct, fără posibilitate de a riposta sau de a-l ocoli. Stadiul de pasivitate al materiei în aria respectivă este susținut parcă din umbră de o mână nevăzută care o forțează să-și asume riscuri fără să se protejeze asemenea acrobatului care evoluează la înălțime fără plasa de protecție.
De multe ori tranzitul aduce o avalanșă de stări interioare - un bilanț, o conștientizare a crizei care duce la eliberare. Cum spuneam mai sus, Luna Neagră / Lilith aduce acel dram de luciditate necesar purificării unei situații necesare pentru a înțelege cu adevărat valorilorile inconștiente care sunt latente și care trebuie aduse la lumină și exploatate în condiții de necesitate. Ea ajută la distingerea acestor valori, eliberând nativul de zgura metamorfozelor succesive și care aici lucrează în strânsă corelație cu Pluto, rezolvând probleme psihice învechite.
Dar acest lucru poate fi distructiv sau, cel puțin, va destabiliza personalitatea nativului prin începerea dizolvării individualității, a vechiului ego-ul, să ne amintim de Neptun care presupune valori universale absolute pentru a promova viziune mai largă spre care tinde procesul de aprofundare a conștiinței ca apoi să vorbim despre unitate absolută în opoziție cu iluzia, cu golul interior.
În toate cazurile însă, acțiunea Lunii Negre / Lilith este sinonimă cu regândirea radicală a existenței fiecăruia, a alegerile din trecut, în esență, referindu-se la ceea ce trebui păstrat și ce trebuie abandonat. În funcție de nivelul de conștiință al fiecărui nativ, tranzitul poate fi experimentat ca o fatalitate, o coincidență de evenimente constrângătoare în mediul în care acesta trăiește.
Conform modului său de acțiune, Luna Neagră / Lilith este o forță care poate amplifica un aspect, în funcție de câte planete sunt în joc sau îl poate atenua prin blocarea și reducerea la funcția de bază a influxurilor planetei care au provocau probleme iar nativul va fi forțat să se reinventeze în raport cu realitatea. Luna Neagră / Lilith adesea accentuează tranzitele planetelor lente prin configurarea și revigorarea acțiunii lor specifice deoarece le rafinează energiile și valorile pe care le susțin.

Este interesant de urmărit până unde pot merge tranzitele Lunii Negre / Lilith, analizând  evenimentele din trecut, empiric vorbind, să lucrăm aproape arheologic, ca să determinăm punctele de eliberare karmică – jocul făcut de Nodul Sud ale unei teme natale sau mundane. Oare nu spunem frecvent că ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici? Luna Neagră / Lilith ne amintește acest lucru mereu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu