Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

vineri, 28 martie 2014

Opoziţia Jupiter – Pluto

Regăsirea echilibrului interior
-2-

          Din momentul în care a început să se prefigureze opoziţia Jupiter - Pluto  lumea a înțeles că se confruntă cu cvea necunoscut. Partea manifestă, bine organizată și confortabilă a psihicului nostru a intrat în contradicție cu acea latură a subconştientului care are un caracter distructiv dar şi foarte multă putere. Astfel, din punct de vedere psihologic, viziunea asupra lumii noastre interioare, până nu demult stabilă, se confruntă, constant, cu propria neautenticitate și de aici, distrugerea  imanentă. 
         Inutil să mai spun că acest lucru, de cele mai multe ori, duce la tensiuni interioare foarte mari, iar aceaste tensiuni poate fi interioare, ca experiențe ale mentalului şi emoţionale sau pot fi exteriorizate. Dacă nativul devine conștient de tensiunea care se acumulează în el este foarte probabil ca ea să se manifeste în forme distructive. Se poate simţi marginalizat și nesigur, rezultat al unor trăiri interioare cu care se confruntă la fel constant şi care duce inevitabil la distrugerea stării de confort interior. Pot avea loc modificari inexplicabile ale dispoziţiei generale care să baleieze de la un optimism nefondat la o teamă irațională inexplicabilă. 
          În cazul în care tensiunea opoziției se exprimă în exterior, s-ar putea să se confrunte cu o serie de evenimente care îi amenință bunăstarea, liniştea și fericirea. Acestea pot include moartea, în special, a unuia dintre părinţi sau a unui dascăl a cărui personalitate a avut o înrâurire profundă asupra lui şi mergând până la abuzul mental, fizic sau sexual sau la o disfuncţionalitate în relaţia cu partenerul de viaţă, la crize financiare sau la confruntarea cu dușmani puternici, neştiuţi până atunci. Aceste crize îi pot perturba liniştea şi îi pot arunca echilibrul interior în aer. Provocarea pentru el va fi să restabilească, să regăsească echilibrul pierdut precum și sentimentul de bine după o astfel de criză sau eveniment; în mod ideal, la un nivel mai înalt de înțelegere, transformarea provocată de criză și confruntare cu creșterea personală şi spiritulă. Poate realiza potențialul transcendent a opoziţiei Jupiter - Pluto atunci când realizează că este tulburat de îndoială și de un sentiment de neliniște cu privire la posibilitatea să îi fie dezechilibrat confortul interior şi liniştea de care s-a bucurat sau ar fi trebui să ne bucure până atunci, de faptul că pune la îndoială înţelegerea sa, viziunea lumii pe care a acceptat-o, înţelegerea propriului rol în arhitectura cosmică sau în schema generală a lucrurilor. 
            Adevărul despre noi înşine nu îl aflăm de la nimeni decât de la noi iar explicaţiile oferite de societate prin instituţiile sale guvernamentale, educaţionale şi religioase sunt cel puţin egale cu explicaţiile găsit de noi, iată măcar un motiv pentru care suntem capabili să găsim şi răspunsurile. În perioada în care căutăm răspunsurile noi este posibil ca nativul să întâlnească un ghid sau un profesor care să conteste ideile preconcepute şi să îl conducă la intuiţii profunde. În orice caz, la un momentdat căutările acestea se vor întâlni într-un punct de convergenţă, psihologic și spiritual, caz în care va trebui să aleagă între a abandona și a distruge vechiul mod de gândire și de înțelegere a lucrurilor sau va renunța la căutarea adevărului și autenticitate. Cu ce se va confrunta și cum va trece prin această criză interioară, conştiinţa sa se va transforma iar această transformare va deschide în el niveluri de înțelegere pe care nici prin gând nu i-a trecut vreodată că le va accesa. După ce a trecut de cealaltă parte a conștiinței, trebuie să echilibreze cele două aspecte ale mentalului. Fie că preferă să stăruiescă mai mult la nivelul inconștientului, fie preferă să fie de partea conştientului, el va experimenta un dezechilibru emoțional care îl va tulbura. Dacă însă, abandonează căutarea alegând să se întoarcă la lucrurile obişnuite şi să se bucure de un anumit confort interior și să ignore semnalelel preferând responsabilitățile lumii reale, atunci efortul și căutarea spirituală au fost zadarnice, îşi va trăi viaţa mai departe conştient de neautenticitatea trăirilor sale. Trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului, dar să ne păstrăm, în același timp, ancora cosmică. Numai atunci vom continua să creştem, în profunzime, înțelegerea și vom experimenta adevărata fericire lăuntrică. Dacă nativul nu ştie ce vrea, este nesigur în ce priveşte opţiunile sale de a fi mai bun, mai conciliant sau mai tolerant, Jupiter în opoziţie cu Pluto sugerează că el trăieşte permanent, cu teama că lumea în care trăieşte va fi distrusă, lumea în care ego-ul este atașat și este împământenit în averea materială şi în fericirea confortului efemer şi care este redat de o viziune asupra lumii care susține că lumea materială este cea adevărată. 
         Există o parte a subconștientului individual care, inevitabil, știe că aceste lucruri false amenință, în mod constant, siguiranţa și fericirea nativului. Această parte a subconstientului încercă să ne protejeze împotriva stresului conștientizării prin ridicarea de bariere, prin activarea mecanismelor psihologice de apărare. Aceste mecanisme sunt, în general, confruntarea, suprimarea sau proiecția
          Dacă folosim confruntarea ca un mecanism de apărare, atunci ne-am putea percepe ca apărător al unității a tot ce este decent şi bun, împotriva forțelor răului. Prin exteriorizarea psihologică a amenințării s-ar putea să ne complacem în iluzia că suntem în stare să ne opunem și să ne apărăm împotriva ei. Deși acest lucru se întâmplă rar, mecanismul s-ar putea inversa iar confruntarea să devină o amenințare a răului în sine, aduce rupturi, frângeri şi distruge unitatea pe care, eu una, cel puţin, în aceste momente, o văd falsă, și sprijină continuarea răului şi a nedreptăţilor. Nimic nu stă în puterea noastră ca indivizi, să distrugem acest rău iar răspunsul, la asemenea agresiuni, vor fi în aceaşi măsură, la fel de brutale, vezi luptele de stradă din Venezuela,  Brazilia sau Egipt, confruntări dure între reprezentanţii puterii şi masele de oameni sau represiunea din Siria – oamenii împotriva regimului Al-Assad, mânaţi nu de considerente sociale şi politice cât de cele religioase. 
        Dacă angajăm suprimarea ca un mecanism de aparare cea care este suprimată aproape întotdeauna este latura noastră plutoniană. Şi acest lucru este normal atâta timp cât îl asociem pe Pluto cu subconștientul. Atunci când elementul plutonian este suprimat, avem tendinţa să avem un punct de vedere optimist asupra vieţii şi percepem doar ceea ce se află la suprafața lucrurilor. Suntem tentaţi să aceeptăm lucrurile așa cum sunt și refuzăm să recunoaştem viziunea integratoare asupra lumii şi care să țină cont de motivele care stau la baza acesteia, forțele subconștientului ca o realitate care nu este, evident, manifestă. Acest lucru nr permite să trăim netulburaţi în lumea noastră într-o stare de mulțumire pe care unii ar putea-o numi ignoranță. Dar acest lucru nu ne face imuni la încercările subconstientului de a ne asculta acea voce lăuntrică pe care o numim prozaic, intuiţie şi care ne atenţionează ce şi cum să procedăm. Din când în când ne confruntăm cu momente de criză – tensiuni, inadecvările de opinii cu puterea sau cu evenimente violente, cum au fost cele de la Kiev, cum sunt cele din Franţa, din Anglia sau din Orientul Mijlociu şi care sunt încercările subconștientului de a trezi în noi inconștientul suprimat. 
           Dacă adoptăm proiecția ca apărare vom proiecta calităţile şi defectele noastre inconştiente asupra altei persoane sau instituții și, în consecinţă, să fim atraşi de exact opusul acesteia. În cazul în care elementul plutonisn este suprimat, am putea fi atraşi de cineva care afișează putere și autoritate, carismă sau magnetism sexual. Obiectivul nostru de bază va fi, din acel moment, să folosim persoana respectivă pentru susuţinerea scopurilor personale. Ne-am putea baza pe puterea acelei persoane pentru a trăi un stil de viață influent sau pentru a trăi un sentiment de fericire și de împlinire prin intimitate cu aceasta. Se întâmplă frecvent la domnişoarele care apar pe la diverse posturi de televiziune, sunt numite VIP dar ele nu au nicio o profesie, doar pe cineva care le susţine să-şi îndeplinească un capriciu. 
           O altă manifestare posibilă a unui Pluto proiectat, spre deosebire de Jupiter, este că suntem încântați să obținem satisfacţii de pe urma capcanelor numite putere și sexualitate. Am putea fi deosebit de atraşi de instituții care să protejeze ordinea stabilită, cum ar fi poliţia sau armata şi vom fi tentaţi să folosim aceste instituții pentru a ne exercita sau pentru a abuza de puterea și autoritatea pe care tu ca individ nu ai cum să le posezi. Ştiţi că întotdeauna în spatele unui bărbat puternic stă o femeie, iar femeia ştie foarte bine ce vrea, te poate ridica – Aspasia şi Pericle, te poate distruge – Elena şi Nicolae Ceauşescu. 
           Similar discutăm lucrurile şi atunci când funcția jupiteriană este suprimată, cu excepția situaţiei pe care o analizăm (principiul clasic, persoanele de faţă – eu, autorul şi voi, cititorii - sunt excluse), şi atunci căutăm să ne identificăm cu instituțiile societății, cu scopul de a justifica și de a oferi un vehicul ideii de putere sau proiectăm propriul bagaj al subconstientului pe o altă persoană, de exemplu, aşteptăm de la partenerul de viaţă mai mult decât ne poate oferi, la fel şi de la instituţiile statului. 
- va urma -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu