Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

vineri, 1 iunie 2018

Lilith în Casa a 4-a



Perpetua căutare

Unul din două lucruri care se poate întâmpla în această ipostază - fie Lilith este total lipsită de substanță aflându-se în semnul și casa cel mai puțin vizibile ale temei natale, fie este extrem de puternic exprimată la nivelul casei în care se află, mai mult decât oriunde altundeva în tema natală, afectând urât nu doar copilăria, ci și maturitatea. Atunci când este evidentă casa a IV-a, Lilith are de obicei un efect de lungă durată asemănătoare Casei a 11-a.
Este o remarcă asupra faptului care casă este mai rea, ca să spun așa, casa a 4-a sau Casa a 11-a Casa, dar citind și comparând mai multe teme natale, se pare că Lilith în cădere în Casa a 4-a, unde comportăo energie tipică Racului.
Câteva lucruri de reținut pentru nativii cu Lilith în Casa a 4-a:
·         Copilăria grea
·         Respingerea de către un părinte
·         Abandonat de un părinte, daorită divorțului sau morții acestuia
·         Metisaj etnic, familie în care se vorbesc două limbi, conștientizarea timpurie a diferenței dintre culturi
·         Alternanța sărăcie – bogăţie, nu pregnant dar se vede
·         Moartea unui copil, a părintelui sau a fratelui sau, uneori, a celor trei - de asemenea, în condiții neobișnuite (accidente dintre cele mai ciudate, crime atroce, incendii ș.a.)
·         Ca adult, nativul este foarte angajat în munca sa și petrece mult timp cu colegii.
·         Casa familia, devin un un sanctuar la vârsta adultă, iar dacă sunt și creativi, aici creativitatea lor este văzută, este remarcată.
·         Tema obsesiei se regăsește foarte bine aici, dacă este exprimată pozitiv vorbim de ambiție, dacă este exprimată negativ vorbim de obsesia patologică.
·         Ca adulți pot fi detașați și să aibă un temperament de Vărsător.
·         Acești nativi sunt frecvent divorțați.
·         Bărbații care au Lilith în Casa a 4-a exercită o anumită fascinație asupra sexului opus, femeile îi găsesc extraordinar de atrăgători, magnetici și de multe ori ei sunt adevărați afemeiați. Este de urmărit tranzitul lui Lilith prin această casă.
·         Contrastul dintre Lilith în Casa a 4-a și Lilith în Casa a 10-a este fatntastic. Lilith în Casa a 10-a, deexemplu, dă nativului un corp agil, dar și talentul pentru a manipula elegant, a acționa manipulativ și fluid, de regulă acești nativi sunt gimnaști sau dansatori înnăscuți. Lilith în Casa a 4-a dă nativului o limbă ascuțită, darul oratoriei, capacitatea de manipulare prin comunicare ceea ce face ca această poziție să se regăsească frecvent la interlopi, la politicieni, scriitori, actori, avocați și orice persoană a cărei muncă se bazează pe gestică sau pe cuvintele ori acțiunile cu dublu sens dar în care ambele sensuri pentru ei sunt o sursă de putere.
·         Când este în Casa a 4-a, Lilith are nevoie de intimitate și nu de familie. Uneori însă, acești oameni trăiesc într-o casă comună, iar dacă există un sentiment profund de legătură în rândul colegilor săi, acești oameni vor lua locul familiei - gândiți-vă la o mănăstire sau chiar la o pușcărie. Dar, de mai multe ori, tocmai acești colegii de cameră sau de confrerie reușesc să atingă coarda sensibilă a nativului.
·         Casa este un sanctuar pentru cei cu Lilith în Casa a 4-a. Dar cu toate acestea, el sau ea nu vor fi găsiți prea des pe acolo și asta pentru că Lilith în această ipostază iubește călătoriile și să se întâlnească cu amicii și prietenii pentru a se chefui și a conversa sau a practica o pasiune comună.
·         Lilith în Casa a 4-a poate sugera și un cuib gol foarte mulți ani, nevoia de liniște dacă vorbim despre creativitate. Nativii pot alege să nu aibă copii doar pentru că nu le place gălăgia și preferă ca în casă să fie liniște. Alți oameni cu Lilith în Casa a 4-a nu au nici o problemă în a avea copiii în jurul lor, dar preferă ca soțul să nu fie tot timpul acolo, cum se întâmpla înainte cu marile șantiere. De altfel, și obținerea casei după divorț se potrivește perfect acestei poziții a lui Lilith, iar noul prieten sau prietena ar putea să plănuiască să rămână ei în locul celui plecat.
·         Depresia cronică la vârsta adultă poate fi o caracteristică a lui Lilith în Casa a 4-a, similară unei conjuncții Lună-Saturn. Acest lucru este compensat de detașarea naturală, deoarece Lilith aici aduce nativului maturizarea, uneori vremlnică e drept, alteori acest nativ se pare că joacă un rol important în metabolismul familiei, în special atunci când unul dintre membrii familiei are probleme personale sau are nevoie de sprijin emoțional.
·         Lilith în Casa a 4-a poate fi un marker pentru realizarea în carieră, în special la vârstă mijlocie. Aceast poziție poate semnala o persoană extrem de ambițioasă.

Ipostaze ale lui Lilith în Casa a 4-a 

Calitățile Racului se cultivă și sunt puternic asociate cu maternitatea, în timp ce descendenții lui Lilith sunt demoni, iar mama apare ca oribilă în ochii nativului. În contrast, Lilith se descurcă adesea foarte bine în Capricorn, unde caracterul restrictiv, limitator, inflexibil și rigid al lui Saturn canalizează manifestarea nesfârșită a noilor forme pe care Lilith le cunoaște, în ceva util. De exemplu, modelarea fără sfârșit a celei de-a 10-a Casă unde Lilith se poate manifesta ca o formă de artă a dansului - sinuoasă și iluzorie.
Aminteam mai sus de extremele vizibil - invizibil care se regăsesc la nivelul Casei a 4-a unde Lilith poate fi complet invizibilă și atunci este o binecuvântare, fie copleșitoare și atunci vorbim despre blestem pentru că energia ei pătrunde și în cele mai nebănuite lucruri distrugând posibilitățile pe care le oferă această casă.
Lilith se poate comporta ca o vrăjitoare în această casă și în niciun caz o vrăjitoare bună. Ea este cunoscută pentru obsesia fără limită care o caracterizează și un lucru observat din experiența unui Lilith omniprezent în copilărie, este că adultul dobândește aceea detașare naturală ca singura modalitate de a face față răului lui Lilith. Adesea, am observat calități vărsătoriene la adulții cu Lilith în Casa a 4-a, independentă de planetele natale din Vărsător sau din Casa a 11-a.
Expresia ei se regăsește sub toate formele, în copilărie. Într-un final, copilul care crește cu un underground străin, bilingv sau semi-cast, devine conștient de faptul că el este diferit de ceilalți copii încă de la o vârstă fragedă. O nuanță mai profundă a lui Lilith aici, vorbește despre un părinte care își respinge copilul sau despre un copil care se simte abandonat de părinte. Poate că cea mai proastă expresie a lui Lilith în Casa a 4-a este copilul abandonat în orfelinat după ce a fost plimbat printr-o serie nesfârșită de familii, deoarece părintele disfuncțional sau îngrijitorul nu sunt convinși să-l preia. Un alt motiv care se transformă într-o trumă inconștientă este copilul care suportă o educație cazonă cu un tată autoritar, de regulă militar de carieră și apoi sfârșește prin a-și pierde parintele prin divorț sau moarte.

Distrugerea familiei
Cea mai proastă expresie a lui Lilith în Casa a 4-a este aceea că distruge întreaga familie a nativului – un exemplu în acest sens  este Abraham Lincoln, care și-a pierdut mama la vârsta de 9 ani și singura sa soră a murit dând naștere unui copil la 18 ani. La 26 de ani a fost devastat de moartea primei sale iubiri, Ann Rutledge. Lilith și- tenuat din energie ceea ce i-a permis lui Lincoln să se ridice la o înălțime incredibilă - calitatea de la sărăcie la bogăție a lui Lilith în Casa a 4-a, remarcată de astrologi, de altfel. Doar că Lilith s-a întors și răzbunarea ei a fost cruntă. Pe când Lincoln avea 40 de ani își pierde fiul de 3 ani, Edy, cu scarlatină. La 54 de ani Lilith își arartă din nou colții și își pierde alt fiu, Willie de 12 ani în urma febrei tifoide care a înfricoșat Washingtonul în timpul Războiului Civil. Lincoln însuși a fost asasinat doi ani mai târziu, la 56 de ani. Chiar și după moarte, Lilith nu a renunțat. Fiul său favorit, Tad, a murit șase ani după moartea tatălui la vârsta de 18 ani, la aceeași vârstă la care sora lui Sarah Lincoln, a decedat.
De reținut că în ziua în care s-a născut Lincoln, a existat o conjunctură Soare-Chiron, iar acest lucru a însemnat o relație dură cu tatăl său, de care Lincoln nu a putut să se vindece niciodată, precum și experiența lui agonizantă, ca părinte, care a asistat la moartea copiilor săi, traumă de care nu s-a vindecat iciodată. Lilith în Casa a 4-a subliniază puterea acestei conjuncții într-un mod foarte crud.
  
Metisarea socială
Am observat un număr neobișnuit de celebrități cu Lilith natal în Casa a 4-a care proveneau din familii în care părinții proveneau din două culturi diferite sau care s-au format într-o altă cultură decât cea în care au fost crescuți. O manifestare obișnuită a lui Lilith pare să fie cum spuneam metisarea socială, etnia mixtă, copilăria într-un mediu care vorbea două limbi diferite sau pur și simplu părinți proveneau din două culturi sau clase sociale foarte diferite. Există ceva în familie care marchează copilul ca fiind diferit din cele mai timpurii amintiri.
J.K. Rowling provine dintr-o asemenea familie - mama ei fiind vorbitoare nativă de franceză iar tatăl ei de limba engleză. A lucrat ca traducător pentru Amnesty International când s-a apucat să scrie Harry Potter într-un tren întârziat între Manchester la Londra, la 25 de ani.
Freddie Mercury, celebrul solist de muzică rock al formației Queen, a avut o viață destul de agitată. Părinții săi erau Parsi-Zorastrieni din India, care au emigrat în Africa și s-au stabilit în Zanzibar, unde s-a născut el purtând numele de Farrokh Bulsara și unde a copilărit. În cea mai mare parte a copilăriei sale, a urmat cursurile unor școli cu internat catolice în India.
Sa întors la Zanzibar la vârsta de 17 ani, la timp pentru ca împreună cu familia să fugă înainte de izbucnirea revoluției din Zanzibar în 1967 tocmai în Anglia, unde Mercury și-a găsit imediat o prietena britanică, deși mai târziu a recunoscut că gay (Mercur a murit de SIDA în 1991 în Elveția ). Și-a păstrat descendența indiană un secret pentru majoritatea fanilor săi, cel mai probabil pentru că nu credea că se va potrivi cu personajul pe care îl reprezenta în muzică rock.

Saltul de la sărăcie la bogăţie
Deși nu este la fel de comun ca la o femeie care are Lilith în Casa a 5-a și se căsătorește cu un bărbat bogat, acest fenomen apare adesea la Lilith în Casa a 4-a pentru a fi observat.
Îmbogățirea peste noapte este o chestie de noroc, așa cum se întâmplă în Casa a 5-a. În Casa a 4-a Lilith, de obicei, lucrează din greu pentru succes, așa cum o face și în Casa a 6-a și în Casa a 8-a.

Psihologia adulților
Aici este de punctat că la nivelul  Casei a 4-a, Lilith este adesea semnul distinctiv al abuzului, sau cel puțin neglijabil în copilărie. Mereu mă face să bănui că un client care nu are o relaţie prea bună cu mama are un Lilith în Casa a 4-a. Rare ori am greşit. Această poziţie a lui Lilith s-ar putea să fie cea mai proastă plasare a acesteia în cele douăsprezece case și nativii se confruntă deseori cu depresia cronică la vârsta adultă.
Acest Lilith natal se simte neglijat - este adesea condus să se dezvolte sub supravegherea celui mai rău părinte sau părinți posibili, având în vedere nevoile și dorințele lor psihologice. Sunt astrologi ca D.G. Jay, Tom Jacobs sau Alexandra Sonia Peric care sugerează că așteptările psihologice ale lui Lilith la nivelul Casei a 4-a sunt extrem de ridicate. Cred că acesta este unul din punctele cheie ale acestei poziții.
În Casa a 6-a, Lilith aduce tendința ca nativul să crească în circumstanțe dure sau cel puțin altele decât cele ideale, iar nativul se identifică cu părintele și se simte rău precum el sau ea la vârsta adultă. Este puțin probabil ca ei să îşi vadă copilăria ca fiind abuzivă și este mai probabil să spună că mama sau tata au făcut tot ce pot. Acest lucru nu este valabil însă pentru casa a 4-a unde părintele adesea mult mai mult de la copil.
Viziunea unor astrologi despre nativii cu Lilith în Casa a 4-a Lilith, la vârsta adultă este atât de marcantă încât vă voi relata împărtăși din aceste impresii.
În primii ani de viaţă există momente emoționale frustrante care implică suportul obișnuit al familiei. În multe cazuri, acest lucru se axează pe absența, circumstanțele îndepărtării sau pe temperamentului părintelui. Posibil să vorbim despre o boală, despre plecarea unui părinte cum se întâmplă în cazul divorțului sau munca în alte localităţi decât cea de domiciliu sau pierderea reală a acelui părinte, pe care copilul ar putea să o perceapă ca un mod egoist de îndepărtare ceea ce va duce în timp, la resentimente de tipul, cum a putut el / ea să-mi facă asta! – nota astrologul D.G.Jay
Iată un exemplu. Bibi are Lilith în Casa Lilith a 4-a. Familia s-a mirat când mama ei a dus-o Moldova, avea doar şase luni, să stea cu bunica câteva luni, numai că a lăsat-o acolo şi a mai adus-o acasă când avea…şapte ani. Aparent, ea a fost lăsată să crească la bunici, să deprindă cei 7 ani de acasă acolo şi să dezvolte o legătură emoţională puternică cu bunica și cu fratele mamei care locuia şi el acolo. Chiar dacă motivele au fost dintre cele mai onorabile, este foarte greu să îi  explici unui copil de ce mama a procedat astfel şi de ce după 7 ani o smulge de lângă bunica cu care crescuse şi o obligă să meargă mai departe alături de mama naturală.  
Mergem mai departe. Lilith în Casa a-a ar putea reprezenta, de asemenea, abandonul, mama sau părintele surogat sau familia care nu există. De multe ori există aici o altă casă decât cea natală. Lilith aici poate să sugereze fie un copil care va trăi la Leagăn, fie într-o casă de copii dar până la urmă este încredinţat în plasament, dezvoltă un anumit tip de legătură emoţională cu mama surogat, sau cu educatorii.
De reţinut, că Lilith în Casa a 4-a nu înseamnă neapărat un copil adoptat - din experiența mea, aceasta este mai probabil să fie sugerat de Lilith în casa a 5-a Casa în horoscopul părinților. De asemenea, părintele vitreg poate fi o influență pozitivă în viața copilului – cunosc n situaţii în care copiii au ştiut că sunt adoptaţi şi au rămas alături de părinţii adoptatori.
Primul pas spre creșterea dependenței emoționale apare atunci când copilul înlocuiește libertatea creativă, interesul mentale sau un talent care să îi alimenteze propria satisfacție pentru că descoperă un sentiment delicios de independență față de familie sau faţa de unul din membrii familiei. Ce trebuie să înţeleagă părintele este că el e diferit de ei şi are nevoi diferite pentru maturizarea sa emoţională.
Mihai şi Maria nu au nicio legătură de sânge, Mihai provine dintr-o familie de diplomaţi care a fost găsită împuşcată în Ambasada în care lucrau, Maria este al 13-lea copil dintr-o familie de mineri. Au fost înfiaţi, de o familie în care mama era jurist, tatăl ofiţer de aviaţie. Au fost crescuţi cu dragoste şi cu înţelegere. Li s-a spus că sunt înfiaţi şi odată cu înfierea au devenit copiii lor. Au fost educaţi ca singuri să-şi aleagă drumul în viaţă, susţinuţi atunci când le-a fost greu, au ales ce studii să facă, ce universităţi să urmeze, unde să se stabilească, cu cine să se căsătorească. Acum, Mihai este vicepreşedinte la o Bancă Internaţională la Zurich iar Maria, medic stomatolog la Toronto, Canada şi urmeată să se stabilească împreună cu soţul şi copiii în Elvenţia, lângă cel pe care îl consideră fratele ei.
O altă ipostază. Lilith se află în a patra casă și căsnicia este o problemă. Vedeţi unde se află Lilith în temele natale ale celor doi, deoarece este foarte posibil ca factorul de erodare din cuplu să fie ea. În cazul unui bărbat, acesta este susceptibil să fie atras de un alt mediu ca acasă, în care se simte mai confortabil şi îi oferă ofere ceea ce vrea. De multe ori acest lucru va fi un argument răspuns pentru întrebarea de ce se lucrează zilnic, până târziu la birou.
Am avut asemenea situaţii, dar mi-a rămas în minte cazul unui om de afaceri care nu putea lucra de acasă sub nicio formă. Dealtfel s-a şi despărţit. Ei bine, soţia lui era Lilih întruchipată. Geloasă, îl urmărea la firmă şi la întâlnirile de afaceri, se ducea în urma lui la hotel şi căuta prin toată camera un indiciu al infidelităţii, nimi nu o împiedica să ridice mâna şi să lovească. Cu angajaţii se comporta dispreţuitor, oamenii spuneau că lucrează din respect pentru soţul ei. Secretarele erau verificate la sânge, iar dacă mai erau şi tinere, se găsea un motiv să le dea afară. Soţul a dus-o la medic pentru că şi-a dat seama că dezvoltase o obsesie maniacală compulsivă pentru el. Femeia a conştientizat ce se întâmplă dar a fost imposibil să se schimbe.
Normal că soţul închiriase şi îşi amenajase un apartament, în care se simţea ca acasă. Angajase o femeie care să facă curăţenie şi mâncare şi începuse să dea tot mai rar pe acasă. Crease în noua casă o atmosferă în care şi-a putut exprima flerul artistic -  era arhitect; asculta muzică, transformase un hobby într-o pasiunea care l-a îmbogăţit. În timp, şi copiii au ales să locuiască cu el, găseau acolo o bază pentru studiile lor sau pentru un talent mai special care trebuia cultivat, băiatul, de exemplu, avea talent la scris, citea foarte mult, acasă la ei se strângeau tineri cu aceleaşi pasiuni şi se simţeau cu adevărat mai fericiţi aici decât acasă unde trăiseră primii ani ai copilăriei. Fiica, studentă la Drept, după ce a terminat facultatea, a închiriat apartamentul de alăturişi şi-a deschis biroul acolo, evitând astfel confruntările cu mama ei.  
Pe de altă parte, Lilith în Casa a 4-a poate fi extrem de creativă, mai ales când vorbim despre acasă. JK Rowling este singura care îmi vine în minte. Harry Potter a fost scris în cafenele și acasă, în timp ce copiii ei erau la școală.
Luna Neagra în casa 4-lea indica o rană profundă legată de mediu familial în primii ani de viață, cum ar fi moartea mamei, separarea familiei prin ducerea la internat, divorţul părinţilor un traumatism puternic din copilărie sau chiar de dinainte de a se naşte. Fie ca au avut o familie sau nu, probabil toate acestea au lăsat o amprentă grea pe umerii nativului.
Din cauza fascinației ambivalente dintre acceptare şi repulsie atât de indisociabil legat de simbolismul Lunii Negre, această poziție se poate manifesta la aceşti nativi ca o ardere, ca o nevoie de a tăia rădăcinile de familie și de se deconecta de părinții săi.
Provocări: Cele mai mari provocări ale umbrei sunt legate de noua fundație și un sentiment de acasă. Umbra este înrădăcinată cu o supra identificare cu acasă și nativul depune eforturi serioase cultivării senzației de apartenență. Cu această plasare, relațiile cu părinții, în special, cu mama sunt adesea dificile, mai ales dacă părinții nu i-au dat nicio clipă sentimentul de familie sau de acasă. Există tendința de blocare în trecut și / sau în imposibilitatea de a uita și a ierta.
Darul Umbrei este dat de abilitatea de a fi nu doar sensibil la problemele altuia, ci și de a găzdui persoanele respective dacă este necesar.
Dorința unei Case a 4-a, plină de bucurie, cu o viață de familie plină de satisfacții și un loc de locuit poate fi reluată din nou și din nou, până când sufletul va învață să trăiască simplu și frugal, grațios în propriu adăpost.

Un comentariu: