Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

joi, 17 martie 2016

Universul Dumnezeu ne iubeşte:

Luna şi ciclul ei
 
Mii de ani de observație au arătat că ritmurile lunare ne afectează pe toți, în mod colectiv și personal, instinctiv și inconștient, fazele Lunii fiind cunoscute că influenţează mișcarea mareelor, creşterea plantelor, perioada rutului (înmulţirea) la animalele domestice, animalele sălbatice, vietăţile marine ş.a.
by Minerva

De la primele gravuri simple ale fazelor lunii la imaginile adunate pe stick-uri, omenirea a găsit metode de a identifica momentele cruciale sau propice și de a anticipa evenimentele bazate pe ciclurile Soarelui, Lunii și a Pământului, întocmind adevărate calendare. Cele moderne, instrumentele pe care le folosim şi astăzi pentru sincronizarea activităților noastre cu restul lumii, continuă să se calculează folosind o formulă care are o strânsă legătură cu ciclurile Lunii. De exemplu, sărbătoarea Paştelui la creştini, este calculată întodeauna, în funcţie de fazele lunii, de după echinocţiul de primăvară. Anul acesta, Soarele se va afla la 00:00 grade Berbec pe data de 20 martie, ora 06:40 ora Bucureştiului.
Puţine persoane însă, sunt capabile să recunoască fazele ciclului lunar, direct, observând cerul. Este o adevărată probă şi pentru unii astrologi, care, de multe ori, consideră că ciclul Lunii este unul prea rapid ca să ofere informaţii semnificative. Cu toate acestea, dacă revenim la textele antice, întoarcerea la rădăcini, la calcule şi observaţii, lucrul în armonie cu natura cunoaşte o adevărată renaștere. Interesul crescut pentru ciclul de lunaţii este primul semnal.
Aceste cicluri periodice descriu procesul de manifestare ale influxurilor lunare și pot fi aplicate cu succes atunci când trebuie să luăm decizii legate de afaceri, să lansăm proiecte creative sau de dezvoltare personală cu rezultate uimitoare. Una este să semnezi un contract în ultima fază de scădere a Lunii, alta la primul pătrar să spunem, când Luna este în creştere.
Lucrul cu cele opt etape ale ciclului ne încurajează să vedem viața ca pe un proces, subliniind continuitatea și evoluția. Fiecare nou ciclu oferă oportunitatea de a cunoaște ceva în plus, sporeşte creativitatea, putem deveni conștienți de modele proprii de răspuns, de propria spiritualitate trăind astfel viața mai profund.
Iată, mai jos, un scurt ghid despre cum am putea folosi cele opt etape ale ciclului de lunaţii. Simbolic, numărul 8 reprezintă manifestarea, forma și realitatea fizică.  Fiecare fază este o etapă în procesul de finalizare. Funcția fiecărei etape într-un ciclu este de a sprijini etapa următoare, până la capăt, încât ciclul să se reia din nou ;i din nou iar viaţa să continue să margă mai departe. Primele patru faze alcătuiesc perioada de creștere a ciclului, atunci când energia se acumulează, iar ultimele patru alcătuiesc perioada de scădere a ciclului când energia este eliberată.
            Tipul de energie a fiecărei etape este altul şi alternează activ – pasiv sau receptiv – non-receptiv. Fazele active sunt simple - alegerile sunt făcute și direcția este inițiată din lumea exterioară. Acestea sunt primele etape, care definesc rezultatele ciclului.  Fazele de receptivitate sunt mai complexe pentru că informațiile vin atât din rezultatele activității anterioare cât și din anticiparea activităților viitoare. Acestea sunt etapele în care apar modificări de gândire sau de conduită prin asimilare de informaţii care ajută la planificarea acțiunilor viitoare. Dar să începem cu…

Luna vidă sau Luna fără direcţie
Constituie ariergarda ciclului, fenomenul însoţeşte mersul lunii de la ultimul aspect format într-un semn înainte de a trece în alt semn, cu alte cuvinte Luna va face primele aspecte ale noului ciclu abia în următorul semn astrologic. Durata acestei micro-faze este de la câteva minute, la câteva ore.
Alexandru Păunescu spune foarte frumos în articolul său Luna vidă sau relevarea Umbrei astrologic, Luna Vidă permite explorarea a ceea ce reprezintă oglindirea „părții negre” a psihicului pe care omul are datoria de o cerceta, în cazul în care dorește o cunoaștere autentică a sa, iar apoi a lumii. Luna Vidă schimbă focarul din exterior în interior, dar într-un mod destul de dramatic deoarece influențează în mod negativ acțiunile externe întreprinse de om pentru a-l determina să acorde atenție realității interioare. În acestă perioadă pot fi înțelese anumite dorințe, înclinații și aspirații. Visul este una dintre cele mai frecvente moduri de exprimare a subconștientului, iar Luna Vidă permite și favorizează acestă comunicare. Visele din acestă perioadă cuprind simboluri esențiale pentru individ, care îl vor ajuta să integreze și acele părți pe care el le consideră negative... Investițiile majore, inițierea relațiilor profesionale sau afective, luarea deciziilor ce au un impact puternic în viața individului capătă conotații negative atunci când sunt realizate în timpul Lunii VideLuna vidă nu face decât să ne pună în faţă o oglindă în care ne putem privi în totalitate, fără măști, fără faimă sau alte adaosuri, iar satisfacția sau insatisfacția acestei reflexii generează acțiuni.

Faza de  Lună Nouă 
Luna parcurge distanţa 0 - 45 de grade înaintea Soarelui. Luna are o vizibilitate foarte mică, iar faza este una activă și spontană. Este vorba despre auto-descoperiri, începuturi și intenții. Această etapă vizează corpul emoţional:  pasiunea, dorința și entuziasmul fiind caracteristicile fazei. În acest stadiu, nu există nici conștientizare și nici cunoștințe. Inocenţa momentului ne aduce în poziţia de pionierat.
             Energia fazei se referă la vedere, la observaţie - interioară și exterioară. Deoarece imaginea de ansamblu încă nu poate fi văzută, este un moment de vulnerabilitate și de îndoială, de aceea este nevoie de acţiuni vizionare. Funcția acestei faze este de a deveni conștient de intenție; mai târziu, vor veni şi oportunităţile de revizuire și de reorientare.
În timpul fazei de Lună Nouă se naşte intenția pentru că începem să o vedem și să acționăm asupra ei. Întrebarea este: ce îmi doresc şi este important ca nativul să se imagineze obiectiv dacă vrea să fie satisfăcut emoţional şi să-şi creeze o reprezentare vizuală a ceea ce îşi doreşte, cât va creşte şi cum va arăta, şi care poate fii urmărită de-a lungul întregului ciclu. Ideea este de a face din aparenta lipsă o imagine clară mental, iar noi să privim fără teamă modul în care energia astrului se va acumula. E timpul să avem încredere în noi înșine, în capacitatea noastră de a învăța și de a ne adapta, iar potențialul nostru să fie pregătit să se manifeste.

Faza de Creştere
Luna parcurge distanţa de la 45 la 90 de grade înaintea Soarelui şi se vede din ce în ce mai bine pe cerul nopţii. Faza de creştere este un de recepţie și de deliberare în acelaşi timp, deoarece prin acumulare de energie ea ajută la dezvoltarea resurselor proprii pentru a proteja și susține viziunea Noului. 
Această fază se referă la impulsurile noastre, la răspunsurile instinctive, intuiția, reflexul precum și mecanismele de supravieţuire şi de apărare, de bază, pentru a păstra amprenta stabilită în timpul fazei de Lună Nouă. În această etapă, ne putem manifesta scopurile şi obiectivele dorite.
Energia este stimulată de către simțuri -  gust, miros și atingere. Nu este lupta pentru a aduna informațiile necesare dezvoltării în continuare a ciclului, ci înțelegerea motivației care stă în spatele dorinţei.
În timpul fazei de Lună în Creştere, suntem deschişi la informații dar și la acțiune: ce trebuie să fac ca să-mi ating obiectivul? de ce am nevoie sau cum pot supravieţui? Este momentul să ne lăsăm călăuziţi de instinctele noastre, ne hrănim sinele cu alimentele preferate. Relaxați-vă într-o baie cu uleiuri esentiale, permiteţi sinelui să accepte îmbrăţişarea ca pe o forţă de tămăduire, revizuiţi-vă resursele interioare pentru a găsi calitățile care să vă ajute să prosperaţi.

Faza Primului pătrar
Luna parcurge distanţa de la 90 la 135 de grade şi răsare la Est undeva în jurul prânzului, iar în Vest undeva la miezul nopții, o fază activă şi impetuoasă.
            Este vorba despre realism și individualitate. Această etapă presupune că organismul resimte nevoia de mişcare. Ideea este că corpul în mişcare generează energie, care poate fi apoi canalizată într-o exprimare creativă. Există acum o sensibilitate, care ar putea fi redată prin extreme, fie pe faţă, direct, fără teamă, fie pe ascuns, cu incapacitatea de a exprima ceea ce simţim.
Acum putem trăi acut sentimentul că suntem înțeleşi greșit şi de aici tendinţa de a cere părerea unora şi altora pentru ceea ce facem. Activitatea din timpul acestei faze trebuie să îndepărteze obstacolele ivite pe neaşteptate, astfel încât energia să aibă spațiu să se dezvolte și să sporească. Funcția acestei faze este aceea de a crea o fundație solidă şi sigură.
În timpul primului pătrar, facem ceea ce simţim cel mai bine.Trebuie să acționăm, să ne exprimăm sentimentele și independența, să lăsăm trecutul în urmă. Întrebarea acum, este: ce pot face pentru a-mi materializa ideile? Şi de aceea este importantă acţiunea. Acțiunea fizică este cheia pentru energia de inițiere. 
Mişcaţi-vă, dansaţi, faceţi gimnastivă pentru a evita senzaţia de blocaj.

Faza de stabilizare 
Luna parcurge distanţa de la 135 la 180 de grade înaintea Soarelui, răsare în Est undeva în jurul orei 15.00, în mijlocul după amiezei, iar la Vest undeva după miezul nopţii.  
Este faza în care vorbim despre receptivitate şi discernământ, despre dezvoltarea unor instrumente și tehnici de lucru care servesc ideii originale şi de aceea este un punct esențial al ciclului. Se conectează direct la etapa de nou și se referă, iar, la corpul emoţional. Prima impresie este dată de feedback-ul primit în ceea ce privește obiectivul actualului ciclu. Este etapa de analiză a informațiilor, de căutare a soluţiilor şi de noi metode care să sporească eficiența.
Energia momentului se referă la vederea dinspre interior spre exterior. Atenţie însă că imaginea de ansamblu încă nu poate fi văzută. Nu este o luptă pentru a emite o judecată de valoare ci de a învăţa să avem încredere în noi. Încrederea în sine trezește puterea de creație, de aceea funcția acestei faze este de stabilitate. În timpul acesteia filtrăm și analizăm toate informațiile pe care le-am obținut prin acțiunile noastre anterioare, cum ne putem îmbunătăți planurile, ce ne-a scăpat din vedere, cum ne putem revizui atitudinea de până atunci.

Faza de Lună Plină
Luna este 180 - 225 de grade înaintea Soarelui. Ea se va vedea la Est la apusul Soarelui, şi la Vest la răsărit. Faza este una activă şi de integrare. Este vorba despre conștientizare, cooperare și schimb de informații. 
Această fază presupune interacţiunea cu intelectul în sensul în care detașarea sprijină obiectivitatea. În acest stadiu, conştientizarea ajunge să lumineze locurile cele mai întunecate, care altfel stau în umbră. Energia acestei faze este stimulată din interior spre exterior, în continuare, şi ar trebui să fim atenţi, să existe un echilibru în tot şi toate. Funcția acestei faze este de a începe procesul de remodelare a obiectivelor, în conformitate cu gradul de conștientizare a adevăratului sens al viziunii originale.
În timpul fazei de Lună plină trebuie să îi implicăm şi pe ceilalți în activitățile noastre, deoarece relațiile presupun şi o sumă de oportunităţi, deci sunt cheia potrivită pentru conştiinţă. Observăm tot ce se reflectă înapoi şi ne întrebăm, firesc, ce putem face pentru a armoniza situația, adică este timpul să acordăm atenție celor din jur și să ascultăm ceea ce spun. Când confuzia alterează gândirea, amintiți-vă că muzica linişteşte mintea iar melodia dă glas spiritului.

Faza de diseminare 
Luna este 225 - 270 de grade înainte de Soare, în descreștere, vedem cum se micşorează la Est, undeva jurul orei 09:00, ca să revină în Vest, undeva în jurul orei 21:00.
Faza diseminarea este una receptivă și demonstrativă. Este vorba despre comunicare, despre administrarea resurselor și despre  deschiderea spre transformare. Puterea a ceea ce considerăm semnificativ este o forță de propulsie pentru însăşi distribuția sa. În această etapă, stările emoţionale şi sentimentele trebuie să fie împărtășite cu ceilalți, deoarece energia fazei se referă la mișcare. Acum se amplifică o sensibilitate care ţine de credinţă, sub toate formele ei, nu este o luptă pentru a ne alinia viziunea personală cu nevoile întregului ci pentru a obține perspectiva.
În timpul fazei de diseminare, împărtășim viziunea noastră cu oameni care rezonează cu noi şi doar atât cât putem pentru că suntem măcinaţi de îndoieli, oare obiectivele mele contribuie la bunăstarea colectivă, idealismul meu s-a transformat într-o auto-neprihănire, de fapt, nu facem altceva decât să analizăm cauza acțiunilor noastre din faza de creştere. E momentul să permitem sinelui să ne arate tot ceea ce am învăţat şi să provocăm sensul energiei interioare prin mutarea activităţii personale în una de grup, cum ar fi sporturile de echipă, dansul ori munca ce se desfăşoară în interiorul proiectelor demarate.

Faza ultimului pătrar
Luna este la  270 - 315 de grade înaintea Soarelui, în scădere, vedem cum apare în Este undeva la miezul nopţii, iar în Vest, undeva în jurul prânzului. Faza este una activă și de responsabilizare. Este timpul să ne reorientăm, pentru tranziție și pentru finalizare. Momentul este conectat cu faza de diseminare şi se referă la instincte. Răspunsurile intuitive și senzoriale în mediul în care trăim, orientează acțiunea finală necesară pentru atingerea obiectivelor ciclului. În această etapă, acțiunile întreprinse sunt fie de rectificare, fie de a da impulsul final necesar pentru a avea un rezultat de succes.
Energia este de a stimula simțurile în special, gustul, mirosul și tactilitatea. Acțiunea este esențială și evidentă şi cere trecerea de la tiparul conservator la cel creativ, inventiv, chiar dacă această trecere implică şi un anumit risc, nu de alta, dar funcția acestei faze este una de manifestare.
Acum ne sunt recunoscute meritele şi realizarile și trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre. Facem ceea ce trebuie să facem, știm instinctiv ce drum avem de urmat chiar dacă ne mai bântuie întrebări de tipul încotro mă îndrept. Este timpul să folosim tot ceea ce am realizat pentru a-i ajuta pe ceilalți. Tehnicile tactile ajută la eliberarea energiei blocate în organism prin masaj cu uleiuri sau prin aromaterapie.

Faza Lunii balsamice
Luna se află la 315 - 360 de grade înaintea Soarelui. Luna este vizibil în descreștere, apare ca o feliuţă subţire la Est undeva în jurul orei 03.00 înaintea zorilor. Faza Lunii balsamice este receptivă și aduce eliberare. Este vorba despre a lăsa trecutul în urmă și a ne orienta atenția spre viitor, anticipează faza de Lună Nouă și implică mentalul. Ca și în cazul Ultimului pătrar, vorbim despre detașarea care servește pentru a da o viziune obiectivă viitorului. Întrucât, faza de conștientizare implică ceea ce este, conştientizarea în sine este balsamul care vindecă ceea ce a fost şi orienteză nativul spre ceea ce va fi.
Energia faze este stimulată de concesia dintre interior și exterior, prin vocea interioară. Eliberarea de trecut trebuie să fie completă, în scopul de a începe un nou ciclu conştient şi cu claritate. Funcția acestei faze este de a anula vechile tipare şi a pregăti unul nou pentru viitorul ciclu.
În timpul fazei lunii balsamice, retragerea din lumea exterioară este necesară, este un moment pentru visare și contemplare tăcută, de interogaţii de tipul de ce avem nevoie pentru a ne elibera şi ce alegem să luăm cu noi în următorul ciclu. E timpul pentru a fi cu noi înșine, pentru a ne asculta vocea interioară şi să ne vindecăm sufletul prin meditaţie şi relaxare cu muzică de meditaţie.