Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

vineri, 22 ianuarie 2016

NLP-ul astrologiei

Abordarea astrologiei 
din perspectiva octavelor planetare


Înainte de a explora ce înseamnă teoria octavelor planetare, haideţi să încercăm o definiţie a acesteia, cea mai simplă fiind formularea două planete aflate, din punct de vedere energetic, într-o relaţie de reciprocitate; relaţia trebuie privită de jos în sus, capătul de sus, superior, reprezintând principiul abstract iar capătul de jos, inferior, mijlocul de aplicare a acestui principiu. Sau, ne putem raporta la Octava superioară pentru a descrie finalitatea unei acţiuni şi revenirea la punctul iniţial, în timp ce octava inferioară este mijlocul prin care se produce acţiunea şi locul unde are loc aceasta. Ideea de octave planetare s-a dezvoltat odată cu descoperirea celor trei planete exterioare:
·        Uranus, care elaborează structuri ideatice noi, inclusiv ideile revoluționare, a fost văzut ca principiul care pune în mişcare mesajele specifice ale lui Mercur.
·        Neptun, care reprezintă conexiunile dintre afectiv, emoţional şi spiritual, se regăseşte în acţiunile specifice şi pasionale ale lui Venus.
·        Pluto, care transformă tot ceea ce atinge, coborând în străfundurile neştiute ale fiinţei, şi care reprezintă voința, esența puterii de a fii, forța reală din spatele acţiunilor impulsive ale lui Marte.
Cu alte cuvinte, planetele personale sau planetele vizibile cu ochiul liber sunt considerate octave inferioare pentru că rezonează vizibil cu funcțiile energetice şi biologice ale nativilor, iar cele transpersonale, care se află dincolo de Saturn, sunt considerate octave superioare deoarece reflectă activitățile transcendente și spirituale, precum şi calitățile acestora cu impact asupra vieţii noastre.
               Există, fără îndoială, un adevăr în toate acestea, şi în funcţie de aspecte, ne limităm la a analiza doar elementele importante din viaţa unei persoane, cum este celebra iluminare. Uranus face posibilă conştientizarea neaşteptată a unor idei progresiste care nu au apucat să se închisteze în rigiditate lui Saturn şi astfel, inspiră și transforma mintea prin Mercur. Compasiunea și tot ceea ce decurge din aceasta este caracteristică lui Neptun şi acționează direct, când Saturn o permite, asupra valorii deciziilor, inclusiv sentimentale, reprezentate de Venus. Puterea care definește în esență acţiunile lui Pluto, transformă, dacă i se permite,  inițiativa personală a lui Marte. Esențial însă, este faptul că acţiunile lui Uranus, Neptun și Pluto nu sunt în contradicție cu funcţiile lui Mercur, Venus și Marte, dimpotrivă ele reflectă un nivel superior de acceptare şi de acţiune. Dar acestea sunt activități menite să perturbe și să transforme totul, să repolarizeze și să reorienteze acţiunile lui Mercur, Venus și Marte. Sursa puterii uraniene este, în principiu, diferită de cea a puterii mercuriene. Este exact ca şi atunci când vrem să înţelegem diferenţa dintre conştient şi inconştient şi spunem despre acesta din urmă că este un tip superior de conştiinţă.
În lucrarea sa -  Astrologie, Karma si Transformare, din 1978, astrologul Stephen Arroyo menționează că planetele transpersonale nu acționează numai asupra generaţiilor, ci dezvăluie şi psihologia profundă a nativilor. Arroyo susţine că  Pluto patrunde atât de profund în subconștient încât este aproape imposibil să fie identificat parcursul unui tranzit plutonian într-o temă natală. Nu este vorba despre probleme de inițierea șamanică, nici despre arhetipuri sau despre îndeplinirea cerințelor călătoriei eroului așa cum este descris de către regretatul Joseph Campbell în Eroul cu o mie de feţe, cel puțin nu în teorie, dar atunci când Pluto face aspecte semnificative într-o temă natală, cum ar fi, de exemplu, conjuncţia cu Soarele sau Luna natale, cu Ascendentul sau cu Mijlocul Cerului,  aveţi grijă. Nietzsche spunea la un moment dat că ceea ce nu te ucide, te face mai puternic. Dacă ar fi după mine, aş descrie tranzitul plutonian ca mersul pe coji de nucă.
Mai întâi şi mai întâi, trebuie să vedem în ce semn se află planeta, cărui element îi aparţine – foc, aer, pământ sau apă, ce calitate are – cardinal, fix sau mutabil, precum și locul pe care îl ocupă în tema astrală. Casele angulare sunt cele mai puternice din punct de vedere energetic deoarece ele reprezintă cele patru semne cardinale, patru planuri principale ale vieții noastre – planul personal, cel familial, partenerial și al carierei iar acestea sunt semnele care inaugurează cele patru anotimpuri - echinocții și solstiții. Cu toate acestea, atunci când aceste planete ajung în Casele stăpânite de ele - Pluto în Casa a 8-a, Neptun în Casa a 12-a şi Uranus în Casa a 11-a sau dacă Neptun ajunge în Peşti, Uranus în Vărsător sau Pluto în Scorpion, trebuie să fim foarte atenţi şi să urmărim îndeaproape generațiile născute în aceste perioade, precum și orice schimbare socială, culturală sau de reconfigurare geopolitică din perioada respectivă.
               În acest moment, singura planetă exterioară care este în domiciliu, este Neptun aflat în semnul Peștilor. Deci, în loc să urmăm ordinea firească, de la Uranus la Neptun apoi, la Pluto, vom începe direct cu Neptun. Suntem la o răscruce de drumuri, spiritual vorbind, iar unele dintre ideile lui Neptun, par să urmeze o logică aparent stranie. Mai mult ca sigur şi conceptul de creare a propriei noastre realități intră sub stăpânirea lui Neptun, dacă ne gândim la creativitatea vizuală, la meditație dar și la grijile cotidiene, temerile și problemele noastre pe care le vrem substituite cu gânduri mai plăcute, denumite uneori evaziune imaginativă sau, pur şi simplu, iluzii. Cu toate acestea, Neptun, spre deosebire de Uranus sau Pluto, apelează la calea minimei rezistențe. Neptun nu insuflă nimic energic ca Pluto şi nici nu duce la situaţii tensionate cum sunt revoltele uraniene. Poate că, de aceea Neptun face apel la sensibilitatea noastră.
Cea mai acută exprimare a lui Neptun este compasiunea. Prin complementaritate cu semn polar – Fecioara şi Neptun în Peşti vrea să ajute omenirea într-un fel. Dar, în același timp, Neptun vrea să se dilueze în spiritualitate, vrea să fuzioneze întru totul și să se piardă în extazul universal. Această octavă acută a lui Neptun este activată prin dans, prin meditaţie, yoga, Tai Chi, luând forme diverse – scufundări în sine prin meditaţie, nevoia de linişte interioară, de deconectare, muzica de relaxare sau vizionarea de filme spirituale. Toate aceste activități par pline de farmec neptunian dacă ne gândim la jocul delfinilor care se contopesc la un momentadat cu albastrul mării, cu căldura soarelui şi curcubeele care apar la orizont.
               Copil fiind habar n-aveam de astrologie dară-mi-te de Neptun, eventual parcurgeam etapa povestirilor mitologice ale lui Alexndru Mitru când citeam despre zei şi Olimp, despre eroi porniţi în aventura vieţii lor şi eram atrasă, în acelaşi fel, de sunetele dulci ale muzicii, de balansul plăcut pe care îl dă inerţia atunci când te învârţi în ritmul acelor sunete şi lumina soarelui mă învăluia într-o ploaie aurie strecurată pieziş printre frunzele foşnitoare ale copacilor, mă legănam pe scaun sau la propriu, de pe un picior pe celălalt, pierdută în tonurile dulci ale armoniilor. Aşa am experimentat primele epifanii spirituale chiar dacă nu ştiam nimic despre ele în acel moment. Eram fascinată de întinderile albastre-argintii ale Mării Negre şi era o adevărată aventură când plecam cu familia la mare pentru că eram convinsă că începe aventura, că voi vedea peşti, balene și alte vietăţi marine, iubid mirosul mării și orice povești despre palate de cleştar şi sirene, despre bogăţiile lumii subacvatice, fascinaţie care a trecut cu repeziciune de la Andersen şi Jules Verne la aventurile lui Jaques Yves Cousteau. Întotdeauna am fost fascinantă de mare, de întinderea aparent infinită de ape, dar în acelaşi timp o frică viscerală îmi chinuia sufletul şi măruntaiele, în faţă de absisului oceanic.
               Copiii deprind experienţa neptuniană atunci, când în jocurile lor îşi folosesc imaginaţia. Şi din nou fug în timp şi mă văd la grădiniţa când săueam colegilor de grupă poveşti inventate de mine iar directoarea i-a spus mamei mele să mă ducă la psihiatru că sunt bolnavă. Doar pentru că nu eram la fel cu ceilalţi copii. Imaginaţia copiilor continuă într-un fel filmele pe care le văd, filme cu poveşti pentru vârsta lor şi potrivite pentru minţile lor tinere, în formare. Cred că este important să lăsăm copiii să acceseze lumea lui Neptun, încurajându-i să asculte muzică, creând cadru de manifestare pentru preocupările lor creative. Aș merge chiar mai departe, obişnuindu-i pe copii cu meditaţia, cu ieşirile în natură unde pot observa viaţa în plenitudine ei. Mersul la muzeul de ştiinţe naturale, la acvarii, la grădinile zoologice mi se oare extraodinar de benefic pentru stimularea creativităţii.
               În funcţie de aspectele din tema natală, nativii vor rezona cu octava inferioară a lui Neptun, Venus, care, dacă, la rândul ei, este prost aspectată, va influenţa comportamentul acestora şi unii vor ajuge să cadă pradă viciilor, vor cunoaşte uşor dualitatea adevăr – minciună cum se întâmplă atunci când evită, din prudenţă, sau îşi asumă conştient rolul de victimă, se vor folosi de minciună ca să scape de responsabilităţi ş.a. Cultura muzicală modernă este sub semnul lui Neptun și tineretul experiementează octava inferioară atunci când muzica este folosită ca instrument de manipulare – iluzia că un cadru romantic, sau cel puţin aşa ar dori să fie, doar că odată consumat evenimentul, multe tinere realizează că au fost înşelate, că au intrat într-un cerc vicios din care se scapă foarte greu, consumul de alcool sau cu octava superioară când muzica este folosită pentru relaxare sau pentru meditaţie. Când se apasă pe octava înaltă a lui Neptun, de regulă, este un moment propice pentru renunţarea la alcool, la dependenţa de medicamente sau alte substanţe din această categorie, la ţigări, la iluzii şi la reformulare interioară.
               Tot sub semnul tandemnului Venus – Neptun stă dorinţa tinerelor de a se menţine într-un anumit trend şi încep fie să îngurgiteze medicamente de întreţinere după ureche, fie cure de slăbire care nu au nimic de a face cu un proces normal de nutriţie. Încep tulburările metabolice care culminează cu debutul unor boli cu caracter imunitar, mai ales când intră în joc un alt tandem, la fel de celebru, Mercur – Uranus, şi se declanşează anumite alergii, dermatoze şi dermatite, intoleranţe alimentare, alimentaţia dezechilibrată ş.a., sau boli cu caracter endocrin – obezitate, prin tulburarea funcţiei tiroidiene, de exemplu. Dar, un dezechilibru alimentar are impact asupra mecansimului endocrin, în general, pornind de la tiroida propriu-zisă şi încheind cu tulburări ale funcţiei de asimilarte cum ar fi anorexia sau bulimia, ale funcţiei ovariene – diverse chisturi, dezechilibru ciclului menstrual, ale funcţiei renale – diverse boli ale rinichilor sau ale funcţiei hepato – pancreatice: gastrice, ulcere, dischinezii biliare, pancreatite acute ş.a.
               Ne aflăm, din punct de vedere spiritual pe punctul de a deveni propriul nostru guru prin stăpânirea conştientă a conceptelor spirituale care ţin de sinele nostru superior. Când ne aliniem cu reprezentările cele mai înalte ale lui Neptun, suntem convinşi că atingem iluminarea. Pentru a ajunge acolo, trebuie să renunțăm la dependențe și la modurile de evaziune psiho -socială fapt deloc ușor în societățile care promovează mesajul subliminal și folosește religia ca instrument de manipulare și de control.
               Asta ma aduce cu gândul la Uranus, planeta revoltei împotriva manipulării și a controlului, în special asupra grupurilor mari sau a unei comunități. Uranus este, în multe feluri, factorul egalizator dar este şi planeta comunisului, ca noţiune generală, şi doar prin faptul că  promovează detașat egalitarismul şi umanitarismul şi aici lucrează mână în mână cu Neptun. La urma urmei, Uranus este stăpânul semnului Vărsător, un semn de aer, detașat și analitic, care numără printre nativii săi cele mai multe genii, revoluționari și inovatori. Iar când vorbim despre era Vărsătorului trebuie să luăm în considerare planeta Uranus.
Uranus, în calitate de octavă superioară a lui Mercur aduce în prim plan ideea de egalitate, de justiție, de efort umanitar, cooperarea, comerțul cinstit, la orice nivel, distribuirea echitabilă a produselor alimentare, drepturile omului, drepturile animalelor precum și inovațiile care creează o societate a viitorului. Uranus nu favorizează elita, el își va concentra acţiunile în proproţie de 99 % asupra păturilor sociale care suferă de pe urma exploatării sau a pauperităţii din principiu. Prin Mercur, octava sa inferioara, legătura cu Uranus se face prin în rebeliune, prin proteste violente, revolte, răsturnarea regimului doar pentru a-l înlocui cu unul mai rău, tot dictatorial dar cu o ideologie diferită și asta pentru că Mercur şi Uranus nu văd individualitatea ci colectivitatea. Pentru Uranus, drepturile individuale sunt mai puțin importante, pentru el primează drepturile de grup și, de exemplu, cu Uranus în Berbec, semnul în care se află în prezent, am văzut partea sa secantă, nemiloasă.
               O creştere, în cascadă, a incidentelor violente, un instinct de dominaţie agresiv, călcarea în picioare a tuturor valorilor morale şi sociale – invazii, lupte pentru putere, atacuri fără precedent la adresa democraţiei, spirit de haită, crime, violuri, accidente teribile dar mai ales atacuri teroriste. Nimic nu este mai de temut într-un război, fie el şi ideologic, decât să nu îţi cunoşti duşmanul. Oameni pe care îi ştiam sănătoşi, plini de viaţă, dispar în accidente sau suferă accidente cu un anumit grad de mutilare, brusc se îmbolnăvesc sau descoperă că suferă de maladii cu o finalitate ireversibilă şi rapidă.
În ce îl priveşte pe Pluto, stăpânul lucrurilor neştiute, ascunse ochilor lumii, e greu de imaginat cât de mare şi de puternică este influenţa sa, avem o generaţie de Capricorni care îi simt influenţa, într-un fel sau altul, eu însămi aştept ca în vară să treacă în Casa a 1, sunt curioasă ce alte forţe mai generează pentru că întâlnirea cu Marte natal, în cazul meu a fost benefică, mi-a dat forţă şi culmea, răbdare, să scriu altfel decât am făcut-o până acum, să mă reformulez în raport cu ceea ce simt eu şi nu cu ce vor să-mi inpună alţii, vom vedea ce va fi mai departe.
Nu cred că există o subtilitate şi o volatilitate mai mare decât superioaritatea rezonanţei marţiene în Pluto. Dacă Marte distruge, Pluto transcede distrugerea prin renaştere, nu cred să existe satisfacţie mai mare. Să ne gândim doar la cei care au suferit o opoziție sau o conjuncţie a lui Pluto tranzit fie cu Pluto natal, fie cu planetele personale Soare şi Lună, fie cu Ascendentul sau Mijlocul Cerului, la experienţa recuperării Sinelui după experienţe intense prin culoarele cele mai întunecate ale fiinţei, ca într-un labirint, în cea mai lungă noapte, cam trei ani durează aspectul cu retrogradări cu tot.
Ieşirea la lumină a presupus transformare interioară, putere de stăpânire, capacitatea de a rezolva lucruri de care habar nu aveau -  vă aduceţi aminte basmul cu Frumoasa şi Bestia, cum iubirea poate stăpâni instinctul şi poate aduce la lumină ceea ce este mai frumos din om, ei, bine, eu cred că Bestia semnifică această călătorie plutoniană în lumea întunecată a sufletului. Sau mitul Persefonei, fiica Demetrei, răpirea ei, căsătoria cu Zeul lumii subpământenii şi revenirea periodică la sânul mamei. Ieşirea la lumină aduce doar un oftat de ușurare, viaţa merge înainte.
               Coborârea şi călătoria în lumea lui Pluto începe cu frica de necontrolat, teama fără acoperire, inexplicabilă, tulburări psihotice care fac ravagii în societate, blocajele mentale, emoțiile iraționale, nativii sunt ca un vulcan gata să explodeze, ceea ce colcăie în subconștient iese brusc la suprafață.
Material, coborârea în infernul lui Pluto este reprezentat de energia nucleară, de tehnologii medicale costisitoare care fac mai mult rău decât bine, dacă ne gândim la radiaţii, deșeurile nucleare, dezastrele naturale și perturbarea totală a habitatului. Accentul cade pe Întuneric. 
Medical s-a remarcat o creştere îngrijorătoare a diverselor forme de cancer, a bolilor cardiace şi a diabetului. Ori tocmai această creştere este semnalul că modul de viaţă, habitatul şi modul de alimentaţie trebuie schimbat. Pluto se află în Capricorn, semn care stăpâneşte metabolismul organismului, asimilarea elementelor nutritive, cum este calciul, în principal, dar şi celelalte minerale şi vitamine. Ori schimbările de care aminteam se datorează tulburării funcţiei metabolice, dezechilibrului funcţiei metabolice a organismului prin schimbarea modului de alimentaţie, prin alterarea mediului de viaţă cu impact asupra sănătăţii organismului – stresul fiind considerat inamicul public nr.1.