Motto:

Multa ştiinţă îl apropie pe Om de Dumnezeu; puţina ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Iar Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine... (Nicolae Steinhart)

marți, 7 august 2012

Personalitate , caracter, temperament


       Că suntem diferiţi unii de ceilalţi o ştim aproape de când deschidem ochii. Dar de ce nativi aparţinând aceluiaşi grup elementar sunt atât de diferiţi? De ce două persoane cu un marcaj de Foc puternic sunt diamentral opuse, din punct de vedere astrologic vorbesc? Fiecare zi pare să aducă noi provocări, noi evenimente şi chiar oameni noi în viaţa noastră.
Astrologia oferă o modalitate de a evalua astfel de diferenţe dar, ne oferă, de asemenea, şi o perspectivă asupra modului de abordare a fiecărei situaţii. Este însă astrologia doar un astfel de instrument pentru noi? Sunt convinsă că nu. Există şi alte modalităţi de evaluare a diferenţelor dintre oameni şi a situaţiilor de zi cu zi.
De-a lungul secolelor filosofii şi diversele curente filosofice au definit, au discutat şi au dezbătut patru tipuri de personalitate.

Foc:
  • ·         calitate  - fierbinte,
  • ·         direcţie – sud,
  • ·         astrologic – Mijlocul Cerului,
  • ·         anotimp – vara,
  • ·         clasificare veche – bila galbenă,
  • ·         temperament – coleric,
  • ·         stăpânul astral – Dionisos,
  • ·         caracteristici de bază – curaj, impulsivitate, spontan,
  • ·         categoria  – estetician şi artistic.


Aer:
  • ·         calitate - uscat,
  • ·         direcţie - est,
  • ·         astrologic - Ascendent,
  • ·         anotimp - primăvara,
  • ·         clasificare veche - bila roşie,
  • ·         temeprament - sanguinic,
  • ·         stăpân - Apollo,
  • ·         caracteristici de bază - inimos, spiritual şi      idealist,
  • ·         categoria - religios şi analitic.


Pământ:
  • ·         calitate - rece,
  • ·         direcţie - vest,
  • ·         astrologic - Descendent,
  • ·         anotimp - toamna,
  • ·         clasificare veche - bila neagră,
  • ·         temperament – melancolic,
  • ·         stăpân - Prometeu,
  • ·         carcateristici de bază - hotărât, econom   şi materialist,
  • ·         categoria - senzitiv şi raţional;


Apă:
  • ·         calitate - umedă,
  • ·         direcţia - nord,
  • ·         astrologic - Fundul Cerului,
  • ·         anotimp - iarna,
  • ·         clasificare veche - flegma,
  • ·         temperament - flegmatic,
  • ·         stăpân - Epimeteu,
  • ·         caracteristici de bază - teoretician, 
  •           familist şi responsabil,
  • ·         categoria - sentimental şi protector

Peste secole această tipologie s-a păstrat deşi era evident cât de diferiţi suntem şi cât de diferit interacţionăm. Iată măcar un motiv pentru care s-au căutat alte explicaţii. Una dintre aceste explicaţii o oferă psihologia, pornind de la complexitatea şi diversitatea lumii vii era clar că aceste patru categorii erau insuficiente pentru a reconfigura omul modern. Astrologic este mult mai probabil să spui sunt un Vărsător decât să spui sunt un tip de Aer.
Diferenţele de personalitate au fost sesizate de foarte multă vreme astfel că, la sfârşitul secolului al 19-lea şi începutul secolului al 20-lea, psihologii au categorisit personalitatea, cu propriul instrumentar, în patru categorii antinomice cunoscute sub numele de Indicatorul Myers – Briggs: 
·         introvertit – extravertit,
·         senzitiv – intuitiv,
·         analitic – idealist şi
·         raţional – perceptiv.
Combinaţia pe care o propune este cea de: percepţia senzitivă (artistic – Foc); gândire intuitivă (materialist – Pământ); afectiv  analitic (idealist – Aer); judecata senzorială  (protector – Apa). Explicaţia ecuaţiei este că artistul este stimulat, optimist, cinic şi centrat pe ideea de Aici şi Acum; materialistul este responsabil, practic, sensibil şi analitic; analiticul are idei, este interesat de ordinea socială şi de propria imagine; protectorul este cooperant, stabil şi atent să păstreze valorile tradiţionale.
Extravertitul presupune: expresivitate, orientat spre exterior, sociabilitate, interes pentru ce se petrece în jurul său, are o grămadă de cunoştinţe, abordabil, deschis, interes pentru evenimente de orice fel, îşi risipeşte energia pentru altul, este motivat doar de prezenţa celorlalţi.
Introvertitul este rezervat, orientat spre interior, caută substanţa şi profunzimea în ceilalţi, interes pentru reactivitatea afectivă, are prieteni puţini, închis, inabordabil, concentrat asupra locului său, îşi conservă energia pentru sine, auto-motivat.
Senzitivul este un fin observator, sesizează cea mai mică schimbare de mediu, el întodeauna se află Aici şi Acum, neliniştit, curios, are nevoie de experienţe noi de viaţă, de oameni, caută soluţiile în Trecut pentru a se putea gândi la viitor, este cu picioarele pe pământ, muncitor, îşi doreşte să fie de folos, sensibil, este la zi cu toate evenimentele şi informaţiile, valorizează cu succes experienţele trecutului, depune eforturi, transpiră pentru ceea ce face, concentrat pe ideea de a fi de folos.
Intuitivul are o imaginaţie bogată, vede în orice oportunitate o posibilitate, trăieşte în viitor pe cât posibil, introspectiv, se raportează la imaginea de ansambu a lumii, suspicios, bănuitor, speculează oportunităţile, este cu capul în nori, fabulează, adoră ficţiunea, imaginează, la el totul este posibil, pentru el valoarea o reprezintă viitorul, dependent de inspiraţie, anticipează tot ce se întâmplă.
Analiticul gândeşte mai apoi şi abia pe urmă acţionează, obiectiv, atent la detalii, are o atitudine impersonală faţă de ceilalţi, are principii, respectă legile, politicos, respectă regulile, este arhetipul gânditorului, critic, comentează evenimentele, bun analist, măsurat, calculat, judecată critică, este cel care decide sau distribuie, generalizează cu uşurinţă, obiectiv şi logic, genul încearcă albul dar parcă mai bine este în negru.
Idealistul este prietenos, pune înainte propriului nevoi interesul ceorlalţi, rezonează cu problemele celorlalţi, centrat pe valoare şi consecinţă, implicat, rezultate imediate, nu-i place să îşi stabilească priorităţi, circumstanţe atenuante, devoţiune, susţinere, apreciere, tezaurizează, echilibru, înţelegere intuitivă, impresionabil, responsabil, sensibil, sentimental, alegerile sale sunt întotdeauna sub semnul afectivului, se simte excelent în prezenţa celor care gândesc ca el, se implică fără a pune întrebări.
Raţionalul este deţinătorul tuturor uneltelor, este cel care face, sistematic, respectă regulile, metodic, meticulos, îndemânatic în mânuirea tuturor instrumentelor care implică raţiunea, deciziile sale sunt mereu obiective, fixist, rigid, foarte organizat, îşi pregăteşte minuţios acţiunile, separă părţile cu uşurinţă într-un conflict, planifică dinainte totul, atent la detalii, închis, are nevoie doar de sine, îşi stabileşte date limită, ar termina lucrurile înate de aîncep dacă ar fi posibil, nu se lasă până nu termină ceea ce începe.
Perceptivul caută alternativă la rutină, sesizează momentul propice, îi place să experimenteze şi să exploreze, prinde ideea din zbor şi acţionează în consecinţă, flexibil, dezavuează conformismul, are nevoie de informaşie, nu îi plac alternativele, mixează, amestecă, amalgamează, încurcă, adaptabilitate mare, adeptul zicalei lăsaţi lucrurile să se întâmple şi trăieşte-ţi viaţa, are o minte deschisă, acţionează conform ideii care-i graba, crede în destin şi în soartă – să lăsăm lucrurile să se întîmple şi vom vedea ce va fi, deschis oricăror alternative.
            Michael Munkasey un astrolog american pasionat de psihologie, a combinat cei patru indicatori din psihologie cu cele patru tipuri de temperament din astrologie. Modelul de lucru a fost analog cu combinaţiile dintre planete, semne, case, aspecte şi puncte senzitive de tipul - Soarele în Berbec, Soarele în Taur, Soarele în Gemeni ş.a. şi au rezultat şaisprezece subcategorii de temperament, câte patru pentru fiecare temperament în parte.
Una din importantele diferenţe de care trebuie să ţinem seamă este cea dintre Caracter şi Temperament. Atât temperamentul cât şi Caracterul sunt părţi importante ale personalităţii noastre. Temperamentul poate fi descris de astrologie prin analogia cu planetele, semnele şi casele pe când Caracterul este desconspirat de aspectele din tema natală şi punctele senzitive ale acesteia: Ascendentul, Descendentul, Mijlocul Cerului şi Fundul Cerului.
Temperamentul se relevă prin acţiunile şi prin felul fiecărui nativ de a reacţiona în viaţa de zi cu zi, prin deciziile care le ia şi direcţia pe care o urmează în viaţă. Caracterul izvorăşte mai de grabă dintr-un cumul de obiceiuri, moştenite sau dobândite şi se modelează prin experienţa de viaţă, în care, bineînţeles, temperamentul joacă un rol important.
Aceste două părţi distincte ale personalităţii se regăsesc configurate în tema natală, pe de o parte, iar pe de alta, în rolul pe care îl joacă, raportat la experienţa de viaţă, aspectele care se formează între planete, semne şi case.
Să vedem acum care sunt subtemperamentele rezultate în urma combinaţiilor:
Artizan – element FOC:
·         Promotor (aproximativ 10 % din populaţie)
·         Navigator (9 %)
·         Interpret (14 %)
·         Compozitor (5%)

Analitic (ideatic) – elementul AER:
·         Profesor (3%)
·         Consilier (1%)
·         Campion (3%)
·         Tămăduitor (1%)

Afectiv (Protector) – elementul APĂ
·         Supervizor (11%)
·         Inspector (6%)
·         Furnizor (13%)
·         Protector (6%)

Raţional - elementul Pământ
·         Poliţistul (4%)
·         Judecătorul (1%)
·         Inventatorul (2%)
·         Arhitectul (mai puţin de 1%)

duminică, 5 august 2012

Cea de a doua pereche: Apă – Pământ / sentimental – senzitiv sau raţional


Apa - Tip sentimental
Apa este tărâmul emoţiilor profunde dar şi a răspunsurilor emoţionale. Deşi conştientizează cu repeziciune puterea subconştientului adesea pierd prin faptul că nu conştientizează şi ceea ce îi motivează cu adevărat. Poate de aceea Jung spunea despre această funcţie că este totuşi raţională. Până la un punct. Atât Arroyo cât şi Rudhyar recunosc că atunci când aceşti nativi sunt armonici cu dimensiunile cele mai profunde ale vieţii sunt semnele cele mai intuitive şi mai sensibile, metafizic vorbind. Şi deşi sunt în legătură cu întreaga creaţie, adesea nu sunt conştiente de propriile lor sentimente ci sunt copleşite de dorinţe compulsive, temeri ascunse, iraţionale şi hipersensibilitate la cea mai mică ameninţare şi de aceea pot fi rănite cu atâta uşurinţă dacă nu există cineva sau ceva care să le canalizeze această sensibilitate. Şi cred că pot să-l dau exemplu, din nou, pe Traian Băsescu. Amintiţi-vă momentele când lăcrimează, este transfigurat de ceea ce simte şi de aceea nu îşi poate stăpâni lacrimile. El chiar simte emoţia în acele momente, sensibilitatea lui vibrează în acordurile emotivităţii. Şi asemeni Oanei Zăvoranu, a preferat să transforme această sensibilitate într-o armă – la prima avem tupeul şi manifestările verbale violente, dar ea este marcaj de aer, la Traian Băsescu întâlnim glumele pe care nu le gustă toată lumea şi un limbaj stradal, dacă vreţi, dar suprinzător deranjant tocmai faptul că vrea să fie un om la fel ca ceilalţi ori în poziţia sa el nu mai este un om obişnuit ci este cel care ne reprezintă. Şi urâm în el tocmai multe dintre atitudinile noastre cotidiene.
 Aceste stări îi diferenţiază pe nativii apă faţă de nativii aer, care evaluează situaţiile şi oamenii pe baza unor criterii emoţionale. Şi asta mă face să cred că Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt sfătuiţi de cineva care cunoaşte tipologia iar ei lovesc acolo unde ştiu că doare mai tare – emoţii, sentimente şi resentimente. Ce nu cred că li s-a spus celor doi, este că nativii apă sunt poate singurii, alături într-o oarecare măsură de cei de pământ, să-şi materializeze cele mai intime dorinţe. Încet şi sigur, chiar dacă sunt foarte sensibili la starea de spirit şi la atmosfera creată în jurul lor.
În astrologie, Apa corespunde funcţiei sentimentale. Atât Racul, cât şi Scorpionul şi Peştii abordează mediul în care evoluează strict emoţional. Tipologia de apă acţionează de cele mai multe ori pe baza propriilor emoţii, decât cu argumente. Cel mai important lucru la aceste marcaje este confortul interior, al său dar şi al celor din jur. Intuiţia, compasiunea şi empatia, de exemplu, sunt tipice pentru nativii Rac sau Peşti. Nativul cu un marcaj puternic de apă spre deosebire de tipul de aer este înzestrat cu darul de a fi deschis la dimensiunea inconştientului de care aminteam mai sus. Singurul element capabil să le protejeze sensibilitatea este pământul. Visele şi imaginaţia sunt deosebit de semnificative pentru ei. Scorpionul, de exemplu, este deosebit de armonic cu partea instinctuală, cu latura întunecată a personalităţii sale.
În cazul în care partea sentimentală este superdezvoltată persoana riscă o deviere prin replierea în sine, asemeni unui turn de fildeş, şi se rupe complet de lumea raţională. Din acest moment, ea este controlată de subiectivism, fără vreo motivaţie anume, aşa că pentru aceste persoane este necesar să accepte importanţa laturi logice şi raţionale a lumii.  
Pământ - Tip senzitiv sau raţional
Jung spune, la un moment dat, că senzaţia reprezintă una dintre cele două moduri de percepţie iraţională. Ideea de iraţional însă nu este folosită aici în sens depreciativ, cum am fi tentaţi să credem. Aceasta înseamnă doar că cei cu un marcaj puternic de pământ nu judecă lucrurile şi evenimentele, ci ajung la o înţelegere a acestora cu ajutorul simţurilor -  se bazează pe ceea ce poate vedea, auzi, atinge, gusta şi mirosi, pe realitatea prezentă, acum şi aici.
De astă dată ne aflăm în faţa unei tipologii acordate la lumea formelor. Faptul că aceşti nativi sunt dotaţi de la natură cu o înţelegere nativă a lumii materiale conferă acestor semne extrem de multă stabilitate, răbdare şi autodisciplină. Receptivitatea lor le dă răbdare şi perseverenţă, dar mai ales găsesc în ei puterea de a rezista, acea rezervă intimă de care mulţi dintre noi ar avea nevoie.
În astrologie, funcţia senzitivă este reprezentată de semnele de pământ - Taur, Fecioară şi Capricorn, semne preocupate de tot ceea ce este real, de tot ceea ce este material, ei înţeleg lucrurile în adevăratul sens al cuvântului. Nativii Pământ sau cei cu un marcaj puternic de Pământ preiau stimulii din mediul înconjurător şi îi clasifică rapid pe baza senzaţiilor transmise de simţuri, adică pe baza a ceea ce simt. Sunt practici şi sobr, materialitatea şi lumea fizică sunt domeniile lor. Din păcate toate aceste atribute materiale le conferă prea multă prudenţă, sunt convenţionali şi dezvoltă dependenţe asemenea semnelor de apă, radicale, aş spune dacă mă gândesc la dependenţa de muncă, de bani, de avere, de lumea materială, în general. De aici, suspiciunea lor vis-a-vis de omenii deschişi, extravertiţi, cu poftă de viaţă. Îi consideră pe nativii Foc şi Aer prea superficiali şi nerealişti, pe când receptivitatea apei se armonizează cu profunzimea analizei senzitive conform zicalei extremele se atrag şi sunt adesea fascinaţi unul de celălalt.
Tipul de pământ poate să se bazeze pe simţurile sale, fără însă a cere, chiar dacă această cerere este motivată de o necesitate stringentă. El este mai puţin deschis la semnficaţia acestei dimensiuni decât opus său, tipul intuitiv. De exemplu, doi oameni fac o plimbare prin pădure, împreună. Cum îţi dai seama că unul este intuitiv iar celălalt senzitiv?! Simplu, persoana intuitivă va aprecia simbolismul mamei natură, în timp ce senzitivul va încerca să aprecieze cam câţi metri cubi de lemn reprezintă copacii respectivi pentru o mobilă sau pentru construcţia unei case.
Spuneam undeva că persoana care vede doar aspectul material al lucrurilor şi a vieţii poate pierde cu uşurinţă legătura cu Întregul. Întrebat ce părere are despre viaţă, s-ar putea să ridice din umeri deoarece el este înconjurat de lucruri şi obiecte materiale, el nu crede în semnificaţia lor spirituală şi prin urmare va fi fascinatat sau oripilat de oamenii de tip intuitiv. Pentru a nu considera mentalul sau spiritualul drept nişte nimicuri, tipul senziv sau raţional are nevoie să-şi extindă viziunea raţională, prin adăugarea de noi dimensiuni celei de materialitate.